Flere må regne med å ha gjeld inn i alderdommen

Det er ikke lenger like vanlig å være gjeldfri som pensjonist.
Det er ikke lenger like vanlig å være gjeldfri som pensjonist. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

På ti år har norske husholdningers gjeld mer enn doblet seg. Har du tenkt på om du vil ha lån som pensjonist?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer
Kristina Picard
Forbrukerøkonom, Storebrand

Lag en Folkets stemmer-profil

Reager på innleggene
Svar på andres innlegg
Start en ny debatt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre av ti pensjonister oppgir at de har lån på boligen sin, og én av fem kan tenke seg å ta opp lån på boligen som pensjonist. Det viser tidligere undersøkelser fra Storebrand. Svarene stemmer godt med tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som viser at stadig flere eldre kommer til å ha stadig mer lån.

Les også: Den vidunderlige effekten av rentes rente

Rekker ikke nedbetale alt

De høye boligprisene er én av grunnene til at gjelden fort kan bli med til graven. Mange har så mye gjeld at det er urealistisk å rekke eller makte å betale ned alt før de slutter å jobbe. Nordmenn har også endret synet på det å ta opp lån, mye på grunn av boligprisene. Fordi mange eier boliger som har steget mye i verdi, er det også mange som tar opp ekstra boliglån og bruker det til oppussing, bilkjøp, reiser og løpende forbruk. Forbruket blant eldre har økt etter at rammelån ble populært, ifølge Statens institutt for forbruksforskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Du trenger ikke forsikre deg mot alt

Dyrt med leilighet midt i byen

En annen grunn til at eldre har gjeld, er at «boliggevinsten» uteblir så lenge man fortsetter å bytte bolig. Mange som vil over fra stor enebolig til en mer praktisk leilighet, må betale mer enn de hadde tenkt. En fersk undersøkelse forteller at omtrent seks av ti som kjøper bolig i 60-årene, ender med å betale mer for denne enn for boligen de selger. Cirka én av ti betaler mindre. Ikke så rart, for moderne, sentrale leiligheter med alt på et plan og kort vei til det meste er også gjerne de dyreste objektene på markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Boligprisene fortsetter å stige – har det noe å si for økonomien din?

Alt kan ikke planlegges

Alle valgene vi tar er ikke rasjonelle, og alt i livet kan heller ikke planlegges. SSB-tall viser at nesten like mange skiller seg i 50-årene som tidligere i livet. Etter et samlivsbrudd trenger minst én av partene et nytt sted å bo. En nedbetalt bolig kan sjelden bli til to mindre i samme marked, så mange må ta opp lån på nytt – enten for å kjøpe ut ekspartneren eller for selv å kjøpe en ny bolig. Plutselig sitter man med mer gjeld sent i livet enn det som var planen. Man etablerer seg kanskje med ny partner og vil gjerne leve enda litt bedre, reise og kose seg enda litt mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men enten det skyldes dårlig planlegging, helt bevisst planlegging eller bare tilfeldige omstendigheter – er det egentlig noen krise å ha litt lån som pensjonist? Må det være igjen arv til barna? Er det ikke greit å låne for å leve godt når man endelig er ferdig med å jobbe? Jo, selvsagt er det greit – så lenge du vet hva du gjør.

Her er noen tips til hva du bør tenke på:

  • Husk at betalingsevnen din som regel vil være betydelig lavere når du går fra yrkesaktiv til pensjonist. Mange vil oppleve at inntekten halveres, og da er det viktig å ha boutgifter som er overkommelige også inn i pensjonsalderen. Finn derfor ut hva du kan forvente å få i pensjon.
  • Legg realistiske planer. Hvis du planlegger å selge boligen og leve av gevinsten, hvor skal du bo etterpå? Ta høyde for utgifter til bolig også sent i livet.
  • En nedbetalt bolig gir lave utgifter fordi du ikke betaler renter og avdrag til banken. For noen kan dette (bortfallet av utgifter) være nok til å leve godt som pensjonist – selv om inntekten går ned. Er du av dem som ikke får så god pensjon, eller som ikke har egen pensjonssparing å tære på, bør du heller ikke ha mye lån du må betjene.
  • Skill mellom det å ha lån den dagen du går av med pensjon, og det å ta opp nytt lån etter at du har blitt pensjonist. Har du en nedbetalt bolig, er det lettere å låne opp på denne for å spe på pensjonen. Har du store verdier i eiendom, men lav pensjonsutbetaling, kan dette være en god løsning.
  • Tenk gjennom hva du vil etterlate til neste generasjon. At det skal være igjen noe å arve, er ingen selvfølge lenger, men jeg anbefaler åpenhet med barna om hvordan du har planlagt økonomien. Det skaper mer trygghet og forutsigbarhet for alle parter. Har du ingen barn eller nære arvinger, hvorfor skal du etterlate deg et ferdig nedbetalt hus?