Skatt og moms på Airbnb-utleie

Illustrasjonsfoto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Privatpersoner som driver korttidsutleie av rom og leiligheter må belage seg på å betale både moms og skatt dersom virksomheten har «et visst omfang» og «en viss varighet».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er deler av konklusjonen etter at Skattedirektoratet har vurdert en forespørsel fra en privatperson som planla å kjøpe to leiligheter for å leie dem ut via Airbnb, skriver Dagens Næringsliv. Andre kriterier som må være oppfylt for at utleien skulle regnes som virksomhet, var blant annet at utleien er «egnet til å gi overskudd» og at det drives for eiers regning og risiko.

Å leie ut via Airbnb eller lignende nettjenester er blitt populært, men mange i reiselivsnæringen har vært lite begeistret for konkurransen fra private som tilsynelatende har vært underlagt andre skatteregler enn dem som driver profesjonelt. Direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv er glad for den siste avklaringen.

– Det er viktig at utleieaktivitet som allerede er skattepliktig i dag, beskattes. Bare utleie i svært korte perioder, under minimumsbeløpet eller i en liten del av en leilighet du bor i selv, er skattefritt, sier hun.

– At Skattedirektoratet vil håndheve skattereglene slik at kommersiell utleie beskattes, er viktig for å få rettferdighet mellom aktører i bransjen.