Senterpartiet vil i regjering ved å dyrke røttene

Bondepartiets gamle valgplakater kan tjene godt som illustrasjon på det nye partiprogrammet, mener nestleder Ola Borten Moe, som har ledet programarbeidet. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Bondepartiets gamle valgplakater kan tjene godt som illustrasjon på det nye partiprogrammet, mener nestleder Ola Borten Moe, som har ledet programarbeidet. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Senterpartiet åpner for å unnta rusmisbrukere fra straff i utkastet til nytt partiprogram. Støtten til elbiler kan forsvinne, foreldrepermisjonen tredeles og fremfor alt skal staten slankes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omkranset av historiske valgplakater fra Bondepartiets dager med budskap om «mot kontorstyre» og «mot skjemavelde» lanserte Sp-nestleder Ola Borten Moe fredag et forslag til nytt partiprogram som tar til orde for nedleggelse og slanking av statlige direktorater.

– Det sier noe om vårt utgangspunkt og verdimessige sjel som jeg mener gjenspeiles sterkt i dette programmet, dog i modernisert form. Slanking av statlig administrasjon er et av de overordnede grepene, sier Borten Moe til NTB.

Les også: Senterpartiet vil kutte flere direktorater

Fordomsfritt

Lederen av partiets programkomité beskriver forslaget som nå skal ut på høring i partiet som «veldig gjenkjennbar Sp-politikk». Stikkord er distriktspolitikk, avbyråkratisering, importvern og nei til EØS, Schengen og «finsk-russisk ulv».

Men der andre partier legger frem et omforent programutkast med noen få dissenser, har Senterpartiet denne gang valgt å breie ut debatten på en rekke punkter.

– 90 prosent av retningen ligger fast. Samtidig er det en rekke spørsmål som fortjener en bred og fordomsfri diskusjon. Jeg tror vi vil få en friere og åpnere debatt om disse sakene enn det ellers ville ha vært, sier Borten Moe.

Les også: Polansatte planlegger å tørrlegge Norge

I spill

Strategien innebærer at Senterpartiets politikk er i spill på flere områder. Programkomiteen åpner blant annet for å fjerne elbilfordelene, innføre tredelt foreldrepermisjon og et daglig skolemåltid samt trappe ned skattefradraget for gjeldsrenter og liberalisere narkotikalovgivningen.

Flere av forslagene kan bli markører mot mulige samarbeidspartnere etter valget. Samtidig omtales forslaget som et program for å komme tilbake til regjering.

– Vi utelukker ingen andre samarbeidspartnere enn Høyre og Fremskrittspartiet. Jeg mener det er naturlig å se for seg en regjering med utgangspunkt i Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier Borten Moe.

Om KrF sier han følgende:

– KrF har nå gjennomført et tre år langt seminar om hvem de vil samarbeide med i neste stortingsperiode. Den debatten får de ha for seg selv.

Les også: Senterpartiet vil legge ned Politidirektoratet

Mye gjenkjennelig Sp-politikk i programutkastet, men Ola Borten Moe og resten av programkomiteen åpner også for nyorientering på en rekke områder. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Mye gjenkjennelig Sp-politikk i programutkastet, men Ola Borten Moe og resten av programkomiteen åpner også for nyorientering på en rekke områder. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Ruspolitikk

Liberalisering av narkotikapolitikken er et av punktene Borten Moe ser frem til å diskutere.

– Det skal godt gjøres å argumentere for at norsk narkotikapolitikk har vært en stor suksess. Vi har mange overdosedødsfall og mange som lider under rus. Samfunnets svar er stort sett å bure inne folk. Det er ikke åpenbart at det er det riktige. Så foreslår ikke vi legalisering, men avkriminalisering av mindre kvanta, og en dreining fra straffeloven til helsemyndighetene og et behandlingsløp, sier Sp-nestlederen.

Les også: Sjekk taxfree-kvoten på app

Iskant og taxfree

Programforslaget sier nei til oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja samt Møreblokkene, og dessuten nei til petroleumsvirksomhet i nærheten av iskanten.

Det åpnes for diskusjon om å fjerne taxfreekvotene eller la Vinmonopolet overta salget. Også byggeforbudet i strandsonen, private barnehager, anbud i barnevernet og flytting av tidspunktet for avgangseksamen i videregående blir tema for debatt.

Endringene i arbeidsmiljøloven skal reverseres, det foreslås 20 års aldersgrense for kjøp av tobakk, pressestøtten skal styrkes og en allmennkringkasteravgift skal overta for dagens NRK-lisens.

Les også: Alt du trenger å vite om å handle på taxfree

Personvernpolicy