Nesten én av ti får uføretrygd

Lillestrøm 20160726. Eksteriørbilde av Romerike Helsebygg i Lillestrøm. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Lillestrøm 20160726. Eksteriørbilde av Romerike Helsebygg i Lillestrøm. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Nesten én av ti i aldersgruppen 18 til 67 år er i dag uføre. Det siste året har andelen økt fra 9,4 til 9,5 prosent, viser nye tall fra Nav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi venter at antallet nye uføre vil øke noe i løpet av andre halvår, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
– Vi venter at antallet nye uføre vil øke noe i løpet av andre halvår, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ved utgangen av juni var det 317.700 personer som mottok uføretrygd. Dette utgjør 9,5 prosent av befolkningen i alderen 18-67 år. Det er en økning på 0,1 prosentpoeng sammenlignet med for ett år siden.

– Vi venter at antallet nye uføre vil øke noe i løpet av andre halvår som følge av en økt overgang av personer fra arbeidsavklaringspenger til uføretrygd, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Det siste året har det totalt blitt 6.000 nye mottakere av uføretrygd. Mesteparten av denne økningen kom fra september 2015 til mai 2016.

Les også: «Vanlige folk» svindler Nav: – Mange vet at de gjør noe ulovlig

Andelen unge uføre fortsetter å øke. I aldersgruppen 18– 29 år var det per juni 2016 om lag 13.800 uføre. Det utgjør 1,7 prosent av befolkningen i aldersgruppen og en økning på 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Uføreandelen har de siste årene økt i alle aldersgrupper under 55 år, mens befolkningen over 55 år har hatt en motsatt utvikling.

Uføreandelen varierer sterkt mellom fylker, fra 13,7 prosent i Østfold til 5,4 prosent i Oslo. Justert for alder er forskjellen noe mindre, men likevel stor.

Les også:

Nav åpner kontor på Moss Lufthavn Rygge

Flere nordmenn svindler til seg trygdeytelser i utlandet

Færre ledige i juli – men flere enn i fjor

Personvernpolicy