Slik friskmelder du økonomien din etter ferien

KOS: Det blir lett til at pengene får bein å gå på i ferien. Foto: Colourbox.com
KOS: Det blir lett til at pengene får bein å gå på i ferien. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre av ti brukte mer enn planlagt på årets sommerferie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjente du at pulsen steg og svetten piplet frem på pannen da du sjekket konto etter årets sommerferie? Kanskje en trøst at du ikke er alene om å ha sprengt feriebudsjettet i år.

En fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB viser at 24 prosent av nordmenn brukte «en del» mer enn planlagt på årets sommerferie.

Fire prosent brukte «mye mer», mens nesten tre av ti brukte mer enn planlagt.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl mener det ikke skal mye til å friskmelde økonomien etter ferien. Foto: DNB
Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl mener det ikke skal mye til å friskmelde økonomien etter ferien. Foto: DNB

Nordmenn planla i snitt å bruke 21.500 kroner på årets sommerferie, det er 500 kroner mer enn i fjor. Samlet sett var nordmenns feriebudsjett på over 50 millioner kroner.

Undersøkelsen viser også at inntekt spiller en rolle for hvor løst pengene sitter. Blant de som tjente mellom 600.000 til 800.000 kroner, svarte 40 prosent at de brukte mer enn planlagt. De som hadde en årlig inntekt på under 400.000 var flinkest til å holde seg til budsjett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Unngå økonomisk bakrus etter sommerferien

Slik kommer du ovenpå igjen

Men hvordan skal du nå gå frem for å friskmelde økonomien din til høsten? Det er faktisk ganske mye du kan gjøre for å komme ovenpå igjen.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og programleder i Luksusfellen, har klare råd:

  • Kartlegg sommerkosen: Få oversikt over hvor mye du brukte på ferien. Dette kan du gjøre ved å logge inn på nettbanken. På denne måten kan du se hvor pengesluket ligger og unngå samme fella neste år. I tillegg er det en god lærepenge å se svart på hvitt hvor mye mer du brukte enn du hadde planlagt.
  • Få mer å rutte med: Har du brukt over evne i sommer kan du finne pengene du trenger ved å skrelle bort unødvendige utgifter. Trenger du alle TV-kanalene, kan du smøre matpakke, hva med abonnementene dine, bruker du alle og trenger du dem egentlig? Hvilke utgifter du velger å kutte ned på avhenger av hva du ønsker å prioritere pengene dine på.
  • Sett opp budsjett: Få økonomisk kontroll med et budsjett. I budsjettet skriver du opp inntekten din etter skatt, faste og variable utgifter. Husk å lage rom til sparing.
  • Unngå rentefella på ferieregningen: Har du brukt kredittkort i sommer bør du betale tilbake for å unngå renter.
Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand. Foto: (Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven.no)
Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand. Foto: (Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven.no)

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, har også klare råd:

  • Be om å få jobbe ekstra: I noen yrker har man mulighet for overtidsarbeid eller å ta et ekstra skift.
  • Sjekk gamle konti: Kan det hende du har penger i en annen bank enn den du bruker til daglig?
  • Har du noe du kan selge? Det er overraskende enkelt å selge brukt på for eksempel Finn.no
  • Be om forskudd på lønn: Dette er en mulighet hos mange arbeidsgivere som kan skaffe ekstra likviditet. Men husk at lønnen da skal vare lenger enn normalt
  • Lavere rente: De som eier egen bolig bør undersøke om boligen har steget mye i verdi siden de tok opp lån. I så fall kan de få lavere rente i banken eller hos en konkurrent. Litt lavere rente kan gi romsligere økonomi
  • Kredittkort og forbrukslån bør være siste utvei. Spør heller familie eller venner om privat lån

Les også: Ikke gå i «time share»-fella

Har ikke budsjett

Silje Sandmæl mener én av årsakene til at nordmenn bruker mer enn planlagt er at de fleste enten ikke har et feriebudsjett eller legger det igjen hjemme og spanderer på seg litt ekstra kos.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De færreste av oss setter opp et feriebudsjett. Selv om de fleste hadde en formening om hvor mye vi skulle bruke på årets ferie, var det nok flere som glemte å fordele beløpet på de ulike postene, sier hun og legger til:

– Uten en kostnadsramme for hvor mye som skal gå til flyreisen, hotellet, shopping og mat ender man fort opp med å bruke mer enn planlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristina Picard i Storebrand mener at det ikke var så verst at kun fire prosent bruker «mye mer» enn de hadde planlangt:

– At folk bruker mer enn planlagt, kan handle om dårlig planlegging, dårlig vær – som ofte fører til høyere pengebruk fordi man skal finne på mer – eller gjerne en kombinasjon av disse. Men det er nok også slik at noen bare bestemmer seg for å unne seg litt ekstra. Det skal jo være en balanse mellom å leve nå og ha noe igjen til senere.

Unngå samme smell neste år

Forbrukerøkonomene mener det er fullt mulig å unngå å bruke mer enn planlagt på neste års ferie:

– Det blir det samme rådet som jeg gir til boligkjøpere: Regn ut hva som er din maksgrense og ikke la deg rive med når fristelsene kommer. Det er viktig å sette opp et realistisk feriebudsjett i forkant, et budsjett som sørger for at det også er penger igjen når ferien er over, sier Picard.

Hun påpeker også at det er mange fordeler med å bruke kredittkort i ferien, men en ulempe er at det er lett å miste oversikten, særlig om man bruker flere kort.

– Følg med på kortbruken underveis. Er dere flere voksne, kan det være greit å bruke ett kort konsekvent til alle utleggene i ferien. Jeg anbefaler å regne ut en «døgnpris» på ferien. Da vet du hvor mye du kan bruke på overnatting, mat og andre aktiviteter hvert døgn for å holde budsjettet ditt, sier Picard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sandmæl anbefaler å bestille sms-varsel i nettbanken og følge med underveis.

– Planlegger du å dra utenlands på neste års ferie kan et lurt triks være å ta ut kontanter og dele de opp disse i bunker fordelt på feriedagene, sier Sandmæl.

Hun mener også det er lurt å ikke vente til feriepengene er på konto med å bestille ferie:

– Du kan opprette en egen sparekonto i nettbanken øremerket ferie. Trekk gjerne et fast beløp i måneden den dagen du får lønn.