Stemmer/Penger:Livet er for kort til å mislike jobben

Magne Gundersen advarer mot å slutte i jobben før du har funnet en ny.
Magne Gundersen advarer mot å slutte i jobben før du har funnet en ny. Foto: Sparebank 1
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du har sikkert møtt dem du også – de som starter uka med å glede seg til helgen, og starter helgen med å grue seg til mandagen. Tenk å gå hele uka og mistrives på jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Magne Gundersen
Forbrukerøkonom i SpareBank 1

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stort sett har jeg hatt jobber der jeg har gledet meg til å gå på jobb. Eller, jeg har i alle fall ikke gruet meg. Det er jeg veldig glad for, for å trives på jobben er ingen selvfølge.

Dristig strategi

Noen gjør kort prosess og bare sier opp. Uten å ha ny jobb å gå til og uten å ha orientert seg i jobbmarkedet. Det er en dristig strategi, særlig for den som har familie med alt som hører til av utgifter og forpliktelser.

I Luksusfellen har jeg mer enn en gang møtt foreldre, ofte unge, som stadig bytter jobb og gjerne går en måned eller fem uten arbeid og inntekt mellom hver jobb.

Årsakene til at de sier opp er at jobben er kjedelig, sjefen er håpløs, dagene er lange eller at de har dårlige kollegaer. Grunnene til at de slutter er like mange som de er dårlige. Skylden ligger hos alle de andre, aldri hos dem selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Magne Gundersens favorittblogger vil nok overraske deg

Går ut over økonomien

Og når de står der uten jobb og etter hvert søker en ny, klager de over dårlig råd og elendig økonomi og alt for mange regninger.

Skal du ha en trygg og god økonomi i Norge må du jobbe. Noen ganger lurer jeg på om alle har skjønt det. Ikke alle kan jobbe på grunn av helsemessige utfordringer, men de blir heldigvis ivaretatt. De klarer seg, selv om det ikke er fett.

Og sånn må det være, det skal lønne seg å jobbe. Og siden du først må jobbe, så er det faktisk viktig å trives. Du bruker tross alt en god del timer i løpet av døgnet, uka og året på jobb.

Les også: Raske penger og enkle løsninger

Du må gjøre noe

Å gå på en jobb du ikke er fornøyd med er ikke bra for verken deg, dine nærmeste, kollegaene eller arbeidsgiveren din. Du må kort og godt gjøre noe. Livet er for kort til å mislike jobben.

Jeg unner ingen å grue seg til å gå på jobb. Da må man gjøre ett av to – prøve å trives i jobben man har. Eller finne en ny.

Les også: Trang studentøkonomi: Er mer studielån løsningen?

Fem råd til deg som mistrives i jobben

  1. Ikke si opp før du har fått ny jobb. Det er lettere å få ny jobb om du allerede er i arbeid. Hold ut, selv om du ikke har drømmejobben. Dessuten gjør det seg mye bedre å unngå mange og store hull i CV-en din. Og så trenger du jo inntekt for å betale regningene.
  2. Prøv å like jobben du har. Du tilbringer så mye tid på jobben at du like godt bør prøve å gjøre det beste ut av det. Ta opp problemer om de er reelle. Engasjer deg, vær positiv og ta initiativ. Sjekk om du kan ta kurs eller videreutdanning som kan kvalifisere deg for andre stillinger.
  3. Hyppig bytte av jobb er negativt. Du svekker mulighetene dine på arbeidsmarkedet om du stadig bytter jobb. Hvem vil ansette deg hvis du sannsynligvis slutter etter få måneder?
  4. Tenk trivsel, ikke bare lønn når du søker. Interessante og varierte arbeidsoppgaver, trivelige kollegaer og en god arbeidsgiver er viktig i en ny jobb.
  5. Finn ut hva du trives å jobbe med. Og så gjør du alt du kan for å finne en slik jobb.