Rapport avslører:

Flere millioner biler fra VW, Skoda og Audi kan enkelt hackes og stjeles

FANGER SIGNALENE: Med utstyr til noen hundre kroner kan tyver fange opp signalene fra bilnøkkelen og bruke dem til å stjele bilen. Foto: VW
FANGER SIGNALENE: Med utstyr til noen hundre kroner kan tyver fange opp signalene fra bilnøkkelen og bruke dem til å stjele bilen. Foto: VW

Flere titalls millioner biler med fjernstyrte dørlåser kan stjeles fordi tyver enkelt kan fange opp koden og hacke låssystemet. Det skriver britiske eksperter på datasikkerhet i en rapport som nylig ble publisert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utstyret som skal til for å «stjele» koden til låsene koster bare noen hundre kroner. Når du trykker på knappen på nøkkelen for å åpne eller låse dørene, sender den ut et signal til bilens datasystem. Det er dette signalet tyvene kan fange opp fra avstand.

Les også: Stor test - her er de sikreste barnesetene

Ifølge rapporten fra Universitetet i Birmingham, var sikkerhetsekspertene i stand til å fange opp og duplisere koden til stort sett alle biler som VW-konsernet har produsert fra 1995 og frem til i dag. Dermed kan det være snakk om så mange som 100 millioner biler som har dette «hullet» i datasystemet. Det er snakk om biler både fra VW, Audi og Skoda. Det eneste unntaket er nye VW Golf-modeller bygget på den såkalte MQB-plattformen, skriver forskerne.

I rapporten skriver de videre at de ikke ser bort i fra at også modeller fra andre produsenter, inkludert noen årsmodeller av Ford Galaxy, kan ha den samme svakheten. Forskerne har konsentrert seg om å teste vanlige familiebiler og har ikke vurdert de andre merkene fra VW-konsernet som Porsche, Bugatti, Bentley og Lamborghini.

Les også: Ta en pause underveis. Her er den beste veimaten

I en kommentar til rapporten, sier VW-talsmann Peter Weisheit til Automotive News at nye utgaver av Golf, Passat, Tiguan og Touran ikke kan hackes og stjeles på denne måten. Han kommenterer ikke de andre funnene i rapporten.

Rapporten fra Universitetet i Birmingham heter «Lock it and still lose it. On the (in)Security of Automotive Remote Keyless Entry Systems» og ble lagt frem på den prestisjetunge Usenix-konferansen for datasikkerhet i Austin, Texas før helgen.

Les også: Derfor kan det være smart å legge nøkkelen i aluminiumsfolie

Personvernpolicy