Seks av ti vil jobbe mer for å unngå å miste jobben

Norske arbeidstakere er ikke mer redd for å miste jobben nå enn de var midt under finanskrisen. Men viljen til å omstille seg er på et rekordhøyt nivå.
Norske arbeidstakere er ikke mer redd for å miste jobben nå enn de var midt under finanskrisen. Men viljen til å omstille seg er på et rekordhøyt nivå. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks av ti vil påta seg flere arbeidsoppgaver dersom det må til for å berge arbeidsplassen, viser Arbeidslivsbarometeret som YS legger fram i Arendal torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske arbeidstakere er ikke mer redd for å miste jobben nå enn de var midt under finanskrisen. Men viljen til å omstille seg er på et rekordhøyt nivå, ifølge en undersøkelse der over 3.000 personer fra alle bransjer og yrker har svart.

I tillegg til at seks av ti vil påta seg flere oppgaver for å beholde jobben, sier nesten tre av fire (73 prosent) at de er villige til å påta seg nye oppgaver. Dessuten er seks av ti interessert i å ta mer utdanning dersom det er nødvendig for å beholde jobben.

Les alle artiklene til vår jobbdoktor her

Verdifulle funn

– Undersøkelsen forteller om stor omstillingsvilje hos norske arbeidstakere. Dette er verdifulle funn og nyttig kunnskap, sier YS-leder Jorun Berland til NTB.

Hun understreker at det høye antallet som deltar i undersøkelsen, tilsier at Arbeidslivsbarometeret med stor sannsynlighet tegner et reelt bilde av hvordan norske arbeidstakere ser på sin jobbsituasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Høy ledighet koster Norge milliarder

Ledighetstiltak sentralt i budsjettinnspurt

LO-leder krever milliarder mot ledighet

Stor pågang for forsikring mot ledighet

Nei til lønnskutt

Ap-leder Jonas Gahr Støre viste i sin partiledertale i Arendal onsdag til at hver femte ansatte bytter jobb i løpet av et år, noe han mener er et tegn på stor vilje og evne til omstilling.

DRØMMEN: Oversikt og null stress på jobb. Foto: Getty Images
DRØMMEN: Oversikt og null stress på jobb. Foto: Getty Images

Arbeidslivsbarometeret viser da også at nær halvparten av de spurte er villige til å flytte på seg eller bytte arbeidssted som «medfører vesentlig endring i arbeidstiden» for å kunne beholde jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Derimot er vi ikke interessert i å gå ned i lønn. Bare to av ti ser dette som en aktuell løsning.

Liten bekymring

– Det er en betydelig vilje til omstilling på norske arbeidsplasser. Samtidig er jo omstilling en del av hverdagen for mange og noe vi egentlig har holdt på med siden tidenes morgen. Sånn sett bekrefter Arbeidslivsbarometeret det vi lenge har ment og trodd, sier Berland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om et flertall altså er villige til å jobbe mer, ta mer utdanning eller flytte på seg, er vi ikke spesielt bekymret for å miste jobben. Seks av ti føler seg helt trygge, mens 24 prosent sier de er litt bekymret for å miste jobben. Det er en liten økning siden 2011, og omtrent på samme nivå som under finanskrisen.

– Dette vitner om at det ikke er noen akutt krise. Vi snakker mer om hverdagsomstilling enn krise, selv om det selvfølgelig er en krise for dem som mister jobben, sier YS-lederen.