Forsker: – Ingen boble i boligmarkedet

Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Norske boligpriser er ingen boble, og det kommer trolig ikke brå prisfall, mener en forsker i Norges Bank.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsker André K. Anundsen har brukt fire metoder for å undersøke boligprisene i Norge og Finland, og ingen av dem støtter at norske boligpriser fra 1986 til og med 2014 er drevet av en boble, skriver Finansavisen. Prisveksten kan i stedet tilskrives utvikling i inntekt, renter og boligtilbud.

Anundsen viser til Joseph Stiglitz' definisjon av en boble: Hvis dagens priser er høye fordi investorer tror at de får solgt dyrere i morgen, ikke fordi fundamentale faktorer tilsier dagens priser, er det en boble.

– Men at prisene har steget, uten indikasjon på en boble, betyr ikke at prisene ikke kan falle, for eksempel hvis vi får en mindre gunstig utvikling i fundamentale forhold, sier Anundsen til avisen.

Rapporten står for forskerens, ikke Norges Banks, regning, så det er et langt sprang til at sentralbanken skulle konkludert med at bobler er fraværende i det norske boligmarkedet, ifølge Finansavisen.

Personvernpolicy