SSB: Største prisvekst på åtte år

Illustrasjonsfoto:
Illustrasjonsfoto: Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det siste året har konsumprisindeksen steget med 4,4 prosent. Det er den største 12-månedersveksten siden oktober 2008 ifølge SSB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette får konsekvenser for folks privatøkonomi. Det blir vanskeligere å opprettholde kjøpekraften fordi lønnsveksten for mange vil være lavere enn den generelle prisstigningen i år, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

I juni var årsveksten på 3,7 prosent. Statistisk sentralbyrå forklarer delvis den økte takten i prisstigningen med et prishopp på drøye 11 prosent på flyreiser fra juni til juli i år. Økte strømpriser og dyrere mat har også bidratt til prisstigningen.

Les også: Nordea ser større usikkerhet om rentekutt

Økonomi: Pessimismen råder blant nordmenn

Kvinner kan mindre om økonomi

Dyrere mat

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,6 prosent fra juni til juli. Den underliggende prisveksten (KPI-JAE) der avgiftsendringer og energivarer holdes utenom, var på 0,7 prosent fra juni til juli og 3,7 prosent det siste året ifølge SSB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisveksten den siste måneden skyldes i hovedsak dyrere mat, som nå har hatt prisøkning fire måneder på rad.

– Matvareprisene har tradisjonelt steget en del fra juni til juli. I år var oppgangen 3,1 prosent. Prisøkningen på kjøtt på 3,2 prosent bidro mest til oppgangen i KPI totalt sett, mens fisk og sjømat var gruppen som hadde størst prisøkning med 5,9 prosent, skriver SSB.

Prisene på importerte jordbruksvarer steg 3,3 prosent mens de norske jordbruksvarene økte 1,9 prosent.

Konkurranse

Direktør i Virke dagligvare, Ingvill Størksen, viser til at matvareprisene samlet sett har hatt en svakere prisøkning enn den samlede konsumprisindeksen det siste året.

– Til tross for at den svake kronekursen har ført til prisøkninger på importerte matvarer og innsatsvarer til norsk matindustri, har den sterke konkurransen i dagligvaremarkedet medført at forbruker foreløpig ikke har fått merke stort til den svake kronekursen når de handler mat, sier Ingvill Størksen.

Hun viser til tall fra NIBIO/IMF som viser at prisene på internasjonale mat- og drikkevarer har økt med 7,1 prosent det siste året.