Nordea tror rentebunnen er nådd

Oljebremsen har rammet norsk økonomi hardt de siste par årene, men nå kan det verste være over, viser ferske tall. Nordea Markets tror de mange positive nøkkeltallene fører til at Norges Bank dropper et nytt rentekutt i september.
Oljebremsen har rammet norsk økonomi hardt de siste par årene, men nå kan det verste være over, viser ferske tall. Nordea Markets tror de mange positive nøkkeltallene fører til at Norges Bank dropper et nytt rentekutt i september. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordea Markets tror ikke Norges Bank kommer til å foreta et nytt rentekutt i september, og at styringsrenten dermed ikke kommer lavere enn 0,5 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Troen på at rentekuttet uteblir, ble ikke mindre da ferske tall onsdag viste at prisveksten målt de siste tolv månedene er den kraftigste på åtte år.

Alt for en drøy uke siden antydet Nordea Markets at de mange positive nyhetene fra norsk økonomi den siste tiden hadde skapt langt større usikkerhet omkring et nytt rentekutt. Nå er konklusjonen helt klar.

– Utviklingen i norsk økonomi gjennom sommeren har vært klart sterkere enn ventet. Vi tror det får Norges Bank til å holde renten i ro i september, til tross for at de har varslet et kutt, skriver analytikerne Erik Bruce, Kjetil Olsen og Ole Håkon Eek-Nielsen onsdag.

– Norges Bank vil nok fortsatt signalisere en relativt høy sannsynlighet for et kutt senere, men med utsikter til relativt gode nøkkeltall også utover høsten ser ikke vi for oss flere kutt. Vi tror derfor styringsrenten har bunnet ut på 0,50 prosent, heter det videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får støtte

DNB Markets mener inflasjonstallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag «overrasket kraftig på oppsiden».

– Nå er kjerneinflasjonen rekordhøy, skriver banken i en analyse, og antyder videre at inflasjonen vil bli liggende høyere enn både banken selv og Norges Bank tidligere har trodd.

– Det reduserer sannsynligheten for at styringsrenten settes ned i september, mener DNB Markets.

Konsumprisindeksen har det siste året steget med 4,4 prosent. Det er den største tolvmånedersveksten siden oktober 2008, ifølge SSB. I juni var årsveksten på 3,7 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets har lenge trodd at Norges Bank skulle sette ned styringsrenten ytterligere i september, men har ombestemt seg.

– Med mindre den sterke oppgangen i inflasjon ikke reverseres i august, tror jeg ikke vi får se et rentekutt fra Norges Bank i september, sier hun til økonominettstedet E24.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Rogalandsbank taper store penger på oljekrisen

Boligpriser til værs

Et annet viktig argument mot nye rentekutt er at arbeidsledigheten ser ut til å ha nådd toppen. Oljebremsen på Vestlandet førte til økt ledighet fra våren 2014 og fram til i vår, men i sommer har antallet uten jobb falt noe.

Ifølge oljeselskapene vil fallet i oljeinvesteringene avta fremover, noe som også vil hjelpe norsk økonomi.

Nordea Markets tolker de siste nøkkeltallene som indikasjoner på at norsk økonomi er gjennom det verste, og at veksten nå vil ta seg opp.

Den dramatiske boligprisveksten, særlig på Østlandet og i de store byene, trekkes fram som et annet argument mot å kutte renten videre mot 0.

Nordea Markets peker på at årsveksten allerede ligger langt over Norges Banks siste anslag.

– Ikke bare øker det bekymringen for at lave renter bidrar til å bygge opp finansielle ubalanser, det løfter også utsikten for økonomien, heter det.

Hvis de positive utsiktene for norsk økonomi blir bekreftet ytterligere utover høsten, regner Nordea Markets med at Norges Bank holder renten uendret på de kommende møtene og gradvis reduserer sannsynligheten for flere kutt.

Les også: – Nordmenn sier betinget ja til grønne avgifter