– Nå er det tre–fire ganger færre boliger enn det er behov for
Oslo er i ferd med å bli så dyrt at folk tvinges til å flytte. Fagfolk advarer mot større klasseskiller, og sier det haster med å få opp takten i boligbyggingen.
– Prisutviklingen er veldig uheldig for dem som skal inn på markedet. Oslo kan bli en by for de som har midler fra før eller har foreldre i ryggen. For andre vil det nesten være umulig å komme inn på sikt, sier sjefredaktør Arve Brekkhus i Byggeindustrien, Norges største mediehus for byggenæringen.
Ferske tall: Boligprisene fortsatte oppturen i juli
– Snart umulig å bo i Oslo
Boligmangelen i hovedstaden presser boligprisene til himmels. Ellevile budrunder, nye prisrekorder og leiligheter som kuppes i god tid før visning er blitt hverdagen.
Samtidig som kvadratmeterprisen stiger nærmest måned for måned, skyves spesielt nyetablere stadig lenger bak i boligkøen.
– Vi frykter at boligprisene vil fortsette å galoppere. For en ung sykepleier er det snart umulig å bo i Oslo. Vi kan få et sentrumsområde hvor Frogner-effekten kan spre seg lenger utover byen, advarer Brekkhus.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHan viser til storbyer som London og New York hvor vedvarende prispress over tid har ført til økte klasseskiller.
Les også: Muslimer føler seg diskriminert på boligmarkedet
– En fortvilet situasjon
Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) har 955.000 medlemmer og forvalter omlag 465.000 boliger i over 11.000 boligselskap over hele Norge.
– Det er en fortvilet situasjon, spesielt for yngre mennesker. De som er så heldige å ha velsituerte foreldre som kan stille garantier og gi rimelige tilleggslån, har en fordel. Dette kan skape uheldige sosiale forskjeller. Ungdom og personer i etableringsfasen uten foreldre kommer til å lide og ha en langt større utfordring som de drar med seg videre, fastslår Thor Eek, administrerende direktør i NBBL.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSiden 2010 og frem til i dag har prisveksten i Oslo vært på om lag 50 prosent. Lite tyder på at den utviklingen vil bremse opp.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Vill vekst i boligmarkedet
– Vil være en liten katastrofe
Tidligere i sommer uttalte administrerende direktør i Selvaag Bolig ASA, Baard Schumann, til Finansavisen at han forventet en prisvekst i Oslo på 50 prosent de neste fem årene.
– Jeg håper inderlig det ikke stemmer. Det vil i så fall være en liten katastrofe for unge i hovedstadsområdet, sier Eek.
I Norges Eiendomsmeglerforbund følger de situasjonen i hovedstaden nøye.
– Vi er bekymret for at det kan bli et eskalerende problem med prisvekt på 13, 14 og 15 prosent årlig. Da vil det bli enda vanskeligere og nesten umulig å finne boliger i sentrale områder så lenge kreditten er så billig som den er. I dag tar mange opp store lån for å kjøpe dyre boliger fordi det nærmest er gratis å låne penger, påpeker administrerende direktør Carl O. Geving.
Les også: Frykter dansk boligmarked «ute av kontroll»
Artikkelen fortsetter under annonsen– Vi kan få et skifte
Han anbefaler derfor unge å bosette seg utenfor Oslo, i for eksempel Drammen og Lillestrøm, for å unngå å ta opp for store boliglån.
– Mange tar ikke høyde for mer enn fem prosent renteøkning. Vi kan få et skifte, og den dagen det snur kan vi få veldig høye renter. Da kan vi oppleve en lang nedtur fordi det blir for dyrt å komme seg inn i markedet. Gjeldsutviklingen har vokst 2-3 ganger raskere enn inntektsutviklingen, påpeker Geving.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan mener oppskriften på å stanse priskarusellen er enkel:
– En nøkkel til dette er å bygge flere boliger. Det er det ingen tvil om. I dag er det 3-4 ganger mindre boliger i markedet enn det er behov for. Slik har det vært lenge, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.
Les også: – Gjelds- og boligprisvekst gjør husholdninger utsatt
Artikkelen fortsetter under annonsen– Prisene vil ikke gå ned
Sjefredaktør Arve Brekkhus i Byggeindustrien tror det er en utopi å reversere de rekordhøye boligprisene i overskuelig fremtid.
– Prisene vil ikke gå ned eller stabilisere deg. Dette vil bare forsterkere seg på kort sikt, og det vil ta lang tid før det er balanse mellom tilbud og etterspørsel. Prisene vil derfor øke de neste fem årene. Hvis ikke må det skje noe helt spesielt, sier Brekkhus.
Han mener følgende mantra må oppfylles for å dempe prispresset og møte befolkningsveksten i Oslo, som regnes som en av Europas kraftigste.
– Høyere og tettere
– Vi må bygge høyere og tettere. Vi må utnytte ledig areal, finne nye tilgjengelige områder og få til en raskere saksbehandling. Utbyggerne står klare, men slik vi ser det er det ikke nok tomter. Det er heller ikke de riktige tomtene, mener Brekkhus.
Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund er enig:
Artikkelen fortsetter under annonsen– Nye tomter reguleres ikke raskt nok, og kommunene somler ofte med reguleringen, noe som forsinker utbyggingen av nye boliger. Ofte er selve byggesaksbehandlingen veldig tidkrevende. Hvis vi kunne klare å effektivisere dette ville mye vært gjort, sier Geving.
Han synes det er uheldig at man ikke har tatt inn over seg at byen vokser raskt.
Les også: Regjeringen endrer husleiegarantien
– Svaret er mer boligbygging
Thor Eek, administrerende direktør i NBBL, vil ha fortgang i boligbyggingen.
– Hvis vi skal få en noe dempet prisutvikling på boliger, er det eneste svaret mer boligbygging. Det har vært gjort en rekke endringer i forskrifter og regelverk som vi nok over tid kan håpe på har en positiv effekt. Samtidig er det viktig at tomtene som reguleres er varierte og attraktive, sier Eek.