Færre ledige i juli – men flere enn i fjor

<p>LEDIGHET: Flere enn i fjor, men færre enn i juni var arbeidsledige i juli.</p>
LEDIGHET: Flere enn i fjor, men færre enn i juni var arbeidsledige i juli.

Ledigheten gikk ned med 500 personer i juli, viser sesongjusterte tall fra Nav. Det er likevel flere uten jobb nå enn for ett år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak minket med 200 personer i samme måned, melder Nav.

Ledigheten har gått mest ned i Østfold og i Sogn og Fjordane denne måneden, mens Aust-Agder og Finnmark hadde økning i ledigheten i juli.

Ikke sesongjusterte tall viser at det ved utgangen av juli var registrert 87.700 helt arbeidsledige, 2.400 flere enn på samme tid i fjor.

Ledigheten i juli i år er på 3,2 prosent, mot 3,1 prosent i juli 2015.

Verst i Rogaland

I Rogaland økte ledigheten med hele 34 prosent i juli. Ledigheten i dette fylket er dermed oppe i 4,6 prosent. I Hordaland har ledigheten økt med 23 prosent. Begge disse fylkene er hardt rammet av krisen i oljevirksomheten.

Sammenlignet med juli i fjor er det færre arbeidsledige i hele 12 av de 19 fylkene i landet. I Nord-Trøndelag har ledigheten gått ned med 19 prosent og i Sogn og Fjordane med 13 prosent.

Økning i andre kvartal

Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) fra Statistisk sentralbyrå (SSB) for andre kvartal viser imidlertid at arbeidsledigheten har gått opp.

Dette skyldes en annen måte å regne ut ledigheten på, etter som SSB også inkluderer personer som er ledige, men ikke har meldt seg ledig hos Nav, samt studenter og personer på tiltak.

Ifølge AKU-tallene for andre kvartal i år var det totalt 134.000 arbeidsledige i Norge. Det er 12.000 flere enn samme kvartal i fjor.

Økningen i ledigheten i aldersgruppen 15 til 74 år var på 16.000 personer fra andre kvartal 2015 til andre kvartal i år, en økning på 1 prosent. Flere kvinner enn menn ble ledige.

Flere midlertidig ansatte

Nedgangen var størst innen bergverksdrift og utvinning, en næring som domineres av olje- og gassvirksomhet. Den største økningen i antall sysselsatte kom i helse- og sosialtjenester og personlig tjenesteyting.

Samtidig viser tallene fra SSB en kraftig økning i midlertidig ansatte i andre kvartal i år. Omfanget av midlertidige ansatte økte fra 8,0 prosent til 8,8 prosent i denne perioden. Det utgjør hele 19.000 flere enn i samme periode i fjor.

Yrkesgruppen med flest midlertidige finnes innen personlig tjenesteyting, overnattings- og serveringsvirksomhet, undervisning og helse- og sosialtjenester.

Personvernpolicy