Stemmer/Penger:

Slik feirer du bursdag billigst mulig

Bursdag trenger ikke være en dyr affære.
Bursdag trenger ikke være en dyr affære. Foto: COLOURBOX

Her får du tips som kan hjelpe deg på vei - og kanskje du til og med vil bruke dem for å arrangere voksenbursdag med barnebursdag som tema?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Rune Nikolaisen
Gjerrigknarken

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det er ikke bare sommerferien og julefeiringen gir kan lage store hull i husholdningskassen. Også barnebursdag kan koste skjorta, enten det er snakk om invitasjonskort, dekorasjon, mat, bursdagsgaver og kanskje til og med inngangsbilletter til dyre aktiviteter for hele venneflokken som deltar i bursdagen. Men er det virkelig nødvendig å bruke mye penger på barnebursdager – nei, det synes jeg ikke og det er heldigvis mange enige med meg i.

Foreldre som har mye penger og selv har store forventninger til overdådige barnebursdager kan i dag til og med engasjere profesjonelle eventmanagere til å arrangere bursdagsfester. Men trengs det mye penger for å gjøre bursdagsbarnet lykkelig? NEI!

Les også: Tar Norgesgruppen Trumf-bonusen din?

Originale festideer for små lommebøker

Det er enkelt å få til flotte bursdagsfester når man bruker penger, men også billige bursdagsfester kan bli flotte med kreativitet og enkle detaljer. Det er stadig mer populært å ha temafester der både dekorasjon, mat og bekledning har en sammenheng. Når du skal bestemme deg for et tema, kanskje basert på interesser og hobby til barnet, er det viktig å ikke gå for mye i detalj – sånn at det ikke blir for vanskelig å gjennomføre moroa.

Dersom barnet ditt for eksempel er en stor fan av Disney-filmen Frost, kan det være ide å arrangere en fest med tema vinter – se for deg hvite eller sølvfargede ballonger, hvite servietter, snøpynt, glitter og slikt.

Dersom gutten eller jenta di liker Peter Pan, behøver man ikke kjøpe kostymer og slikt, men du tenker med en gang at fargen grønn kan være gjennomgående i feiringen. Kan du skape et fantasiland med naturpynt, grønne planter, grønne cupcakes osv.?

Den viktigste måten å spare penger på bursdagsfesten er å planlegge i god tid. Dersom noe må kjøpes, er det greit å få med seg tilbud fra billigbutikker som Nille, Europris og lignende, enten det er snakk om serviettene, lys osv.

Det mest stressende ved en barnebursdag er ofte hvor mange gjester som er tilstede på festen. Vi voksne kommer aldri til å bli enige om hva som er den beste løsningen – å invitere alle i klassen, bare dem av samme kjønn eller kanskje så mange som alderen tilsier.

Dette er kanskje litt kontroversielt, men jeg ser på bursdagsfeiringen som en personlig feiring av barnet ditt som har bursdag. Jeg synes derfor ikke nødvendigvis at det er riktig å invitere «gud og hvermann» - men mange ser på bursdagsfeiring som en sosial happening for alle i klassen.

Jeg tenker heller det kan være en mulighet å vurdere varianten «du får invitere så mange som du blir gammel» - rett og slett for at ikke bursdagsfesten skal bli en enorm greie som er uhåndterlig i en liten leilighet eller med manglende ressurser.

Tidspunktet for festen er viktig

Jeg synes du bør huske på at tidspunktet for festen bør angis i forkant. 2-3- timer holder i massevis. Sett et bestemt tidspunkt for når festen er slutt, slik at foreldrene henter da. Det beste er om alle blir hentet til samme tid.

Som gammel lærer vil jeg hevde at det er smart å unngå å dele ut invitasjoner på skolen, for å unngå trøbbel i skolegården. Dersom invitasjoner skal deles ut på skolen, bør man virkelig vurdere å invitere alle eller i alle fall dem av samme kjønn – for å slippe drama. Men har egentlig bursdagsinvitasjoner noe i skolen å gjøre?

Lag invitasjoner selv

Du må ikke kjøpe invitasjonskort. Bruk en ettermiddag i god tid før invitasjonen skal ut og sett deg ned med barnet ditt for å lage invitasjonskort selv. Bruk dine og barnets kreative krefter (utrolig hvor mange ideer man kan ha når man koser seg sammen) og tegn, mal og skriv invitasjonen på små kort som er laget av vanlig A4-ark klippet opp i 4 biter.

Istedenfor å bare skrive at festen finner sted hjemme hos dere, kan dere skrive hva som skal skje – for en kreativ og gjerrig bursdag inneholder selvsagt leker. Hvorfor ikke komme med en tekst som «Vi skal feire hjemme hos meg – leke sammen, spise kake sammen og ha det kjempegøy». Jeg kan nesten garantere at foreldre som dytter festbarna inn i en bil og plasserer dem på McDonald’s eller Peppes blir misunnelig på dere.

Husk også å notere på invitasjonen at foreldre bør kontakte deg kjapt dersom det er spesielle hensyn som må tas (for eksempel mht. maten) – be ganske enkelt om en SMS.

Les også: Må du øse ut med tusenvis av kroner for å ha en god sommerferie?

Hva skal man spise?

De fleste barn er lite opptatt av hva som kommer på bordet - kanskje med unntak av bursdagsbarnet selv. Du har sikkert opplevd hvor kjapt tiden ved matbordet går unna – ungene vil jo ofte heller leke.

Hovedsaken er å velge noe som er enkelt for deg å forberede og ikke koster skjorta. Og det er ikke nødvendig å gjøre for mye ut av matserveringen. Det behøver vel ikke være en flott stylet Disney-kake i tre etasjer?

Hva med pølse i brød eller hjemmelaget pizza? Og sjokoladekake, gele eller selvlagede sjokolademuffins til dessert? Tror du forresten at hele matbordet må være fullt av usunne ting? Du kan også kutte opp frukt og grønnsaker og dandere på bordet – det går unna skal du se.

Istedenfor å dele ut godteposer (som burde være totalt unødvendig), kan du kjøpe inn godteri (på for eksempel Europris) og ha på et flott serveringsfat. Ønsker du den litt mer sunne varianten, kan du servere oppskåret frukt. Gira blir ungene uansett!

Er du en lur gjerrigknark, passer du på å kjøpe inn for eksempel First Price wienerpølser, First Price ketchup osv. Det hender nok at det dukker opp noen kresne barn på bursdagsfeiringen («jeg spiser ikke First Price!»), så da er det jo bare å fylle ketchupen over i en annen flaske og gjemme unna forpakningen til pølsene. Igjen, ungene er ikke opptatt av maten!

Les også: Bli bedre kjent med Gjerrigknarken

Morsomme leker som ikke koster all verdens

Du synes kanskje ikke det er morsomt å leke lenger? Husk at du er voksen, unger setter stor pris på aktiviteter der de kan være aktive og ha det gøy. Det skal ikke mye søking til på internett for å finne en rekke ideer til hva dere kan av leker på barnebursdagen hjemme.

Men her er mine personlige favoritter som ungene ALLTID satte umåtelig stor pris på:

Slå på gryta

Dette er den største slageren i alle bursdager vi har arrangert i vårt sparsommelige hjem. Sett en gryte på gulvet og legg enten en godis eller en lapp med en aktivitet som skal gjennomføres under. Bind et tørkle over øynene til den som skal i ilden. Han eller hun får en tresleiv i hånda og blir dreid flere ganger rundt.

Nå skal gutten eller jenta krabbe rundt på gulvet og bruke tresleiva til å finne gryta. De andre hjelper til ved å rope «varm» eller «kald» alt ettersom ungen nærmer seg eller fjerner seg fra gryta. Når gryta er funnet, slår vedkommende et par ganger på gryta og får innholdet under (eller må gjøre aktiviteten).

Ballongleken

Har du god plass, så er ballongleken en morsom sak. Du behøver ballonger og litt hyssing til hver. Gjør ballongene og hyssingen klar før bursdagen starter.

Hvert barn får en ballong som de knyter på sitt høyre ben – kanskje de kan hjelpe hverandre hvis det er vanskelig? Deretter hopper barna rundt og prøver å tråkke på hverandres ballonger. De som mister ballongen sin må forlate leken, men må gjerne stå å heie på de andre barna. Den som blir igjen til sist har vunnet.

Kims lek

Du trenger forskjellige gjenstander og en stoppeklokke hvis du har. Denne leken er god hukommelsestrening og er særlig morsom for de eldste ungene. Start med å legge noen gjenstander på et bord og dekk til med en duk. La barna få se på gjenstandene i 30 sekunder og dekk så til alle gjenstandene. Nå skal alle prøve å huske hva de så, og etter litt trening blir barna bedre og bedre på å huske gjenstandene.

Hvem klarer å huske flest?

Flasketuten peker på

Alle setter seg i ring på gulvet med en tomflaske i midten. Bursdagsbarnet starter leken med å snurre på flasken og si "Den som flasketuten peker på skal........."

Her er det bare oppfinnsomheten som setter grenser, men aktiviteter som løpe rundt huset, hoppe opp og ned osv. er populære. Den som flasketuten peker på, må utføre ordren. Så er det den sin tur til å snurre flaska og bestemme hva nestemann må gjøre.

Det er viktig at alle er enige om at poenget ikke er å drite ut den som utføre «straffen».

Oppsummert så kan en bursdag være vel så gøy om en bruker disse tipsene, fremfor å øse ut med penger i øst og vest. Husk også på hva jeg sa innledningsvis om at «barnebursdagstema» kan være en artig vri i en student- eller voksenbursdag også, noe jeg også tror gjestene vil sette pris på. Hvem er ikke glad i å mimre tilbake til bursdagene i barndommen?

Uansett om det er voksne eller barn som skal ha barnebursdag, så husk på at du ikke behøver å føle deg presset til å «gjøre akkurat som alle andre» når det kommer til bursdagsfeiringen. Det er de litt spesielle bursdagene man husker godt i etterkant – og da særlig dem der du blir aktivisert fremfor å sitte i en sofa og tørrprate rundt et bord.

Les også: Stå imot støvsugerprodusentene som vil at du skal kjøpe dyre, originaleposer!

Slik planlegger du middagene og sparer penger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer
Siste nytt
06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30NorgeSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30NorgeFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15NorgeInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00NorgeBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48NorgeUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12VerdenFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45VerdenEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43Norge2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus