Nordmenn velger dyrt lån

Serielån kan spare låntakere store summer, men likevel velger de fleste nordmenn annuitetslån, skriver Finansavisen.

– Dette har nok litt bakgrunn i norske tradisjoner, der annuitetslån har en veldig sterk posisjon. Vi ser også at mange kunder ønsker faste og forutsigbare månedlige terminbeløp, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Avisens beregninger viser at forskjellen på et lån på rundt 3 millioner kroner med nominell rente på 2,5 prosent med 25 års tilbakebetalingstid og månedlige betalinger, er på nesten 100.000 kroner. Er lånet på 5 millioner, øker forskjellen til 160.000 kroner.

Ved annuitetslån betales et fast terminbeløp med både renter og avdrag. Ved serielån holdes avdragsdelen fast, mens rentebetalingene varierer med størrelsen på det gjenværende lånet. Det gjør at de første terminbeløpene blir størst.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus