Antall jobber øker, men lønnsnivået stagnerer

Flere jobber, men lønnsnivået har stagnert. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Flere jobber, men lønnsnivået har stagnert. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Den kraftige økningen i arbeidsledigheten som kom i kjølvannet av finanskrisen, er snart utradert, men lønnsnivået ligger fortsatt langt lavere enn det ville gjort uten krisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyste Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) torsdag.

I 2017 regner OECD med at arbeidsledigheten vil være tilbake til normalen i land med utviklede økonomier, ni år etter at finanskrisen skapte et stort gap mellom antall arbeidsplasser og antall arbeidsføre mennesker.

På det laveste var kun 58,6 prosent av de arbeidsføre i jobb, 2,2 prosentpoeng lavere enn i 2007. Det utgjorde til sammen 20,3 millioner jobber. I slutten av 2015 var gapet redusert til 5,6 millioner jobber.

Les også: Innvandrere tjener betydelig mindre enn nordmenn

I Hellas, Irland og Spania er det imidlertid ventet at avstanden mellom arbeidsføre og antall jobber vil fortsette gjennom hele 2017. I land som Tyskland, Ungarn og Tyrkia har imidlertid arbeidsmarkedet tatt seg kraftig opp.

Samtidig stiger ikke lønningene like raskt som antall jobber.

Flere steder ligger lønnsnivået 5 prosent lavere enn hva det ville gjort hvis man hadde hatt den samme lønnsstigningen som i perioden 2000-2007.

Mye av fremgangen er blitt hindret av en langsom vekst i verdensøkonomien, lite investering og lav produksjonsfortjeneste, ifølge OECD.

Les også:

Dette vil gjøre deg ettertraktet på arbeidsmarkedet

Stadig flere kjøper arbeidsledighetsforsikring

Mannefall på arbeidsmarkedet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus