Meny

IMF med nye advarsler om norsk boligmarked

Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som det meldes om uvanlig sterk vekst i boligprisene, advarer Det internasjonale pengefondet (IMF) nok en gang og sier det norske boligmarkedet er kraftig overpriset.

Tirsdag la fondet frem en rapport om norsk økonomi hvor det advarer mot at «de høye og stigende boligprisene og husholdningenes gjeld i Norge utgjør en vesentlig risiko for den finansielle stabiliteten», skriver Aftenposten. IMF mener boligmarkedet ved årsskiftet var overpriset med 40 prosent.

Les også:  Huskeliste for kjøp og salg av bolig

Fondet påpeker at boligprisene har økt med 140 prosent siden 2000, dobbelt så mye som den generelle prisveksten. I tillegg har gjelden til en norsk gjennomsnittsfamilie økt fra 145 prosent av disponibel inntekt i 2002 til 220 prosent i fjor, noe som er høyere enn i de fleste sammenlignbare land.

Bakgrunn:   Boligprisene har aldri vært høyere

Årsakene til utviklingen tilskrives lav ledighet og lave renter, samt store skattefordeler ved å sette pengene i bolig fremfor andre investeringer. I tillegg bidrar befolkningsvekst og tilflytting til byene til å drive prisene oppover. Det samme gjør reguleringer som demper boligbyggingen, skriver IMF i rapporten.

Les også:  Ny undersøkelse viser økt tro på videre boligprisoppgang

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus