Meny

Bønder samarbeidet for tett – må betale tilbake 600.000 kroner

To gårdbrukere på Helgeland, som Fylkesmannen mener har samarbeidet for tett, må betale tilbake over 620.000 kroner de har fått i produksjonstilskudd til svineproduksjon. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To gårdbrukere på Helgeland, som Fylkesmannen mener har samarbeidet for tett, må betale tilbake over 620.000 kroner de har fått i produksjonstilskudd til svineproduksjon.

Mens de to bøndene mente de handlet i god tro, var Fylkesmannen av den oppfatning at de bøndene samarbeidet så tett at det i realiteten dreier seg om samdrift – og krever tilbake totalt 621.600 kroner, skriver Brønnøysunds Avis.

Bøndene har to fjøs, men benytter ett fôringsanlegg, har ett strømabonnement og avløser hverandre i ferie og fritid. Gårdbrukerne mener at fôringsanlegget må ansees som et samarbeid i form av maskinfellesskap.

Les også: Norsvin stopper dugnad mot overproduksjon

Fylkesmannens vedtak om å tilbakebetaling ble klaget inn til Landbruksdirektoratet, som nå har gitt sin støtte til fylkesmannens vurdering.

Direktoratet mener bøndene, som hver har produsert over 2.000 slaktegris, har drevet overproduksjon av svin på 2.073 dyr, siden det må sees på som ett bruk.

– Det vil ikke være aktuelt for oss å gå til retten. Vi må bare betale. Vi må også gjøre noen tiltak og investeringer, men videre drift vil det bli uansett, sier den ene bonden til avisen.

Les også: Analytiker frykter gjeldsøkning om jordprisene slippes fri

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus