Boligprisene har aldri vært høyere enn i juni

Boligprisene steg med hele 0,8 prosent i juni etter sesongkorreksjoner. Særlig sterk var økningen på Østlandet, der prisstigningen ventes å fortsette til høsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen tegn til at veksten i boligmarkedet vil bremse med det første. Størst oppgang i juni hadde Oslo og Asker, med henholdsvis 1,3 og 1,1 prosent.

– Til tross for at vi registrerer de høyeste prisene noensinne, forventer vi ytterligere vekst. Lav boligbygging kombinert med rekordsterk kjøpekraft og rekordlav rente gjør at det er press i boligmarkedet, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge til NTB.

Utviklingen underbygger at det er en tredeling i boligmarkedet, der Oslo og Østlandet gjør det bedre enn resten av landet som har en relativt normal vekst. Unntaket i andre enden av skalaen er Stavanger og Sandnes, som henger uforholdsmessig langt etter.

– I løpet av de siste ti årene er det kun i 2009 vi har hatt en sterkere prisvekst på landsbasis i juni og første halvår, sier Dreyer.

Les også: Høyre vil bygge flere små boliger i Oslo

Oppjusterer prognosen

Boligprisene er nå 7,3 prosent høyere enn for 12 måneder siden, viser de siste tallene fra Eiendom Norge. Også på tolvmånedersbasis er utviklingen sterkest på Østlandet, først og fremst i Oslo og på Hamar, hvor prisene har steget med henholdsvis 13,4 og 11,5 prosent.

Prisutviklingen i første halvår har vært sterkere enn meglerne ventet ved inngangen til 2016. Eiendom Norge reviderer derfor sine prognoser opp fra 3-5 prosent prisstigning til 7-8 prosent for året som helhet, sammenlignet med 2015.

– Boligprisveksten i Oslo og store deler av Østlandet viser få tegn til å bremse, og den vil også prege boligmarkedet utover høsten. Markedet i Stavanger ser ut til å stabilisere seg med en nedgang på kun 1,0 prosent samlet i første halvår, sier Dreyer.

Les også: En av fire vet ikke hva de sparer til

Sterkere etterspørsel

Arbeidsledigheten faller, renteeffekten slår inn og økt kjøpekraft bidrar til at prisene vil stige ytterligere, ifølge Eiendom Norge.

– Ved årets inngang hadde dette overrasket oss. Vi har undervurdert den sterke etterspørselen vi har fått når mange har beveget seg ut av leiemarkedet på grunn av den lave renten, sier Dreyer om justeringen av prognosene.

Hvor stor veksten blir i Oslo og omegn, er vanskelig å si. I Oslo er det nå kun 731 boliger ute til salgs. Aldri før har det vært så få boliger ute når eiendomstallene presenteres.

– Vi har ikke gjort en egen vurdering for Oslo, men det er her prisene vil stige mest. Det er i Oslo ubalansen mellom tilbud og etterspørsel er størst. Det er 35 prosent færre boliger ute i Oslo nå enn på samme tid i fjor. Det er dermed ikke rart det er et vesentlig press i markedet, sier Dreyer.

Få boliger til salgs

Det tok i gjennomsnitt 30 dager å selge en bolig i juni i år, mot 29 dager i juni 2015. Av de største byene var det kortest salgstid i Oslo og Fredrikstad der det i gjennomsnitt tok henholdsvis 13 og 16 dager å selge en bolig. Lengst tid tok det i Stavanger og Kristiansand, med henholdsvis 69 og 57 dager.

– Det kan ikke gjentas ofte nok at tilstrekkelig boligbygging er prisdempende. Det er derfor essensielt at kommunene på Østlandet er bevisst sin rolle i boligmarkedet og har effektive behandlingsprosesser og regulerer nok tomter til boligprosjekter for bygging, sier Dreyer.

Les også: Oslo kommune har kjøpt boliger for over en halv milliard

Se hele pressekonferansen her:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus