Meny

Skoler tar opptil 1.300 kroner for å kopiere vitnemålet

Skoler tar mye betalt for å utstede såkalte duplikatvitnemål. Dyrest er Høgskolen i Molde, Nord Universitet, Høgskolen i Sør-Øst Norge, Høgskolen i Lillehammer og Høgskolen i Bergen. Bildet viser campus Kronstad, som er en del av Høgskolen i Bergen. FOTO: Harald M. Valderhaug/ HiB

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan koste deg dyrt om du mister eller roter bort dine vitnemål. Trenger du for eksempel en kopi av originalt vitnemål fra Høgskolen i Molde, kan du risikere å måtte ut med hele 1.300 kroner.

ABC Nyheter i samarbeid med Pengenytt

Les mer om samarbeidet her.

I løpet av et langt voksenliv er det fort gjort å miste ett eller flere av sine vitnemål. De kan for eksempel bli stjålet, mistet i brann eller rett og slett havnet på flyttelasset til eks-kjæresten.

Uansett årsak, du bør ordne deg med en form for bekreftelse på tidligere oppnådd grad. Dette gjelder i alle fall om du har planer om å skifte arbeidsgiver før pensjonsalderen.

Du får dessverre ikke utstedt et nytt vitnemål dersom du har mistet det, men du kan få en kopi. Dersom skolen eller universitetet ikke kan tilby en kopi av ditt originale vitnemål, vil du få en karakterutskrift med bekreftelse på den oppnådde graden.

Du kan også søke om duplikat, det vil si en kopi av originalt vitnemål på originalt papir, men stemplet med «duplikat» på alle sider.

Skoler og universiteter er imidlertid ikke pliktig til å utstede duplikatvitnemål.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Lovlig praksis å ta betalt?

Pengenytt var litt usikker på om skoler og universiteter har hjemmel for å kreve betalt for utsteding av fagdokumenter, så da var det naturlig å høre med Kunnskapsdepartementet for å få en oppklaring.

– For videregående skoler er det ikke gitt noen retningslinjer fra Kunnskapsdepartementet om utstedelse av duplikatvitnemål. Dersom en tidligere elev ber om attestert kopi eller et duplikat av et vitnemål, krever noen fylkeskommuner et gebyr for dette, sier avdelingsdirektør Hein Th. Ferre til Pengenytt.

Reglene er ikke automatisk de samme mellom høyskoler/universiteter og videregående skoler, så derfor måtte en annen avdelingsdirektører også uttale seg.

– I og med at studenten ikke har krav på å få utstedt duplikatvitnemål mener vi at universiteter og høyskoler kan ta et administrativt gebyr for utstedelse av et slikt dokument. Gebyret bør imidlertid være rimelig og ikke overstige de reelle kostnadene, sier Anne Grøholt, avdelingsdirektør i Universitets- og høyskoleavdelingen i Kunnskapsdepartementet.

Når det gjelder spørsmål om gebyrers størrelse, råder hun Pengenytt til å ta kontakt med de utdanningsinstitusjonene som tar slike gebyr.

Les også: Vår passivitet gir forsikringsselskapene superprofitt

Dyrt kopieringsarbeid ved HiMolde

Pengenytt har sjekket med flere videregående skoler, høgskoler og universiteter rundt om i Norge, for å høre hva det koster å erstatte tapt/mistet vitnemål.

Det er Høgskolen i Molde (HiMolde) som kommer dårligst ut, sett fra studentenes ståsted. Der må du ut med enten 1.000 eller 1.300 kroner for et nytt vitnemål med duplikatstempel.

Skolen skiller mellom utsteding av duplikat elektronisk (1.000 kroner) og duplikat av eldre dato skrevet manuelt (1.300 kroner).

– Når det gjelder prisen på 1.300 kroner, er det knyttet en del arbeid ved å lete frem de riktige dokumentene i arkivet og med å fylle det ut manuelt, sier studiesjef Sissel Waagbø ved HiMolde til Pengenytt.

– Hvor lang tid vil du anslå det tar?

– Det er en stor jobb. Jeg vil anslå at det tar flere timer.

– Men hva med duplikatene til 1.000 kroner? Hvor lang tid tar det å ordne et slikt?

– Det tar i underkant av en time.

Les også: Nå må du ha med pass når du reiser i Norden og Schengen også

Skal ha en preventiv virkning

Ifølge Kunnskapsdepartementet skal altså gebyrene være rimelige og ikke overstige de reelle kostnadene.

– Mener dere det er greit å ta henholdsvis 1.000 og 1.300 kroner?

– Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger på det motsatte. Det skal også virke litt preventivt, slik at tidligere studenter ikke pålegger oss ekstrajobb uten at det er grunnlag for det. Det har ofte skjedd at originale vitnemål har dukket opp etter litt mer leting, sier Waagbø.

– Men hva med de som blir frastjålet vitnemålet eller mister det i brann?

– Uten at jeg kjenner reglene godt nok, bør utgiften til duplikatvitnemål kunnes ta på forsikringen sammen med resten som er stjålet eller brent opp.

Ifølge egne nettsider tilbyr HiMolde rundt 30 ulike studieprogram innen logistikk, økonomi, IT, idrett, juss, samfunnsfag og helse- og sosialfag. I overkant av 2.600 studenter og rundt 200 ansatte er tilknyttet HiMolde, med tilhold både i Molde og Kristiansund.

Les også: Denne forsikringen blir stadig mer populær

Stive priser også her

Ved Nord Universitet, som er en sammenslåing av Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag, kan studentene etter skriftlig begrunnet og dokumentert søknad, i særskilte tilfeller (for eksempel etter brann) få utstedt duplikat. Prisen er 1.000 kroner.

Både Høgskolen i Bergen og Høgskolen i Lillehammer tar 700 kroner for å lage duplikater av vitnemål.

Høgskolen i Sør-Øst Norge, det vil si Høgskolen i Telemark og Høgskolen i Buskerud og Vestfold, utsteder duplikat av vitnemål mot et honorar på 500 kroner. For eldre vitnemål som ikke finnes i høyskolens database, er prisen 1.000 kroner.

Ved Universitetet i Agder og Høgskolen i Volda er det få restriksjoner på utstedelse av duplikater. Prisen er hhv på 500 og 400 kroner.

Les også: Dette kan du bygge uten å søke – pass deg for fellene!

Høgskolen i Bergen forsvarer gebyret

Høgskolen i Bergen med om lag 7.700 studenter og 830 ansatte, tar som nevnt 700 kroner for utsteding av duplikat.

Marianne Seim, kontorsjef ved studieadministrativt kontor på HiB, svarer følgende om prisen:

– Regler for vitnemål følger av forskrift om studier og eksamen ved Høgskolen i Bergen § 2-11 kunngjort på Lovdata.no. I denne sammenheng vil det være regelens niende ledd som er relevant. Det følger av denne at «Vitnemål utstedes bare én gang. Ved tap av vitnemål kan høgskolen etter søknad og mot betaling utstede duplikat. Duplikat utstedes kun i særlige tilfeller.»

– Hvordan kom dere frem til 700 kroner?

– Så vidt jeg forstår er beløpet noe flere institusjoner i samme nettverk (blant annet HiOA, UiS, UiA) har blitt enige om å praktisere likt. Duplikat kan være arbeidskrevende å utstede dersom informasjon om studiepoengene/graden må settes sammen på nytt på bakgrunn av opplysninger i våre databaser. Da er det ikke bare å skrive ut en kopi. Grunnet at dette arbeidet kan være noe arbeidskrevende, så tas det betalt kroner 700.

Les også: Fondsforvalter røper hemmeligheten bak Norges beste aksjefond

Gratis flere steder

Universitetene i Oslo (UiO), Bergen (UiB) og Tromsø (UiT) svarer alle det samme: Det er ingen gebyrer i forbindelse med utstedelse av dokumentasjon av tidligere oppnådd grad. Det samme gjelder NTNU.

Dersom du søker om duplikat fra sistnevnte skole, kreves dokumentasjon på tapet. Det kan for eksempel være en kopi av politianmeldelse hvis det er stjålet eller bekreftelse fra forsikringsselskap ved brann, opplyser seksjonsleder Knut Veium.

For de skolene som tar godt betalt for å lage duplikater, kan studenter også få en bekreftelse på oppnådd grad sammen med en karakterutskrift eller en kopi av vitnemålsgrunnlaget.

Vitnemålsgrunnlaget viser hvilke emner og karakterer som inngår i graden, og dato for tildelt grad. En bekreftelse på oppnådd grad eller vitnemålsgrunnlag er i de fleste tilfeller kostnadsfritt.

Les også: Mener grådige universiteter ødelegger for gründere

Mange VGS-er tar betalt

Duplikatvitnemål koster 500 kroner ved både Bodø VGS og Polarsirkelen VGS i Rana.

Thor Heyerdahl VGS i Larvik kopierer vitnemålet til tidligere elever i utgangspunktet gratis, men opplyser at det også der koster 500 kroner i enkelte tilfeller. Det kan for eksempel være ved oversettelser som krever ekstra arbeid, når nye vitnemål må konverteres fra Reform 94 til Kunnskapsløftet eller ved utstedelse av ny dokumentasjon på bakgrunn av gamle protokoller fra før Reform 94.

Dette mener Kunnskapsdepartementet er helt i orden.

– At satsene er høyere for vitnemål fra langt tilbake i tid i motsetning til et helt «ferskt» vitnemål, kan være at det krever noe mer administrasjon å utstede et vitnemål fra for eksempel 1982 enn et fra 2015, forklarer avdelingsdirektør Ferre i Kunnskapsdepartementet.

Les også: I denne banken kan du nå få lån til null prosent rente

Ikke bare en kopieringsjobb

Lillestrøm VGS og Akademiet VGS krever begge 200 kroner for å lage et duplikatvitnemål.

– Det er ikke noe problem å få en kopi av ditt vitnemål hos oss, gitt at du har tatt videregående utdanning hos oss. Vi stiller ingen krav, men sjekker selvfølgelig opp at du er den du utgir seg for å være, sier Kjetil Eide, presseansvarlig for Akademiet.

Eide vil imidlertid ikke være med på at dette bare kan kalles en «kopieringsjobb».

Han sier at de må sjekke identiteten, hente ut vitnemålsdata fra en database, printe det ut på et spesielt vitnemålsformular, få rektor til å signere på originalvitnemålet, ta to kopier som stemples med «rett kopi», og til sist evt. sende det i posten.

Les også: Dette er de mest attraktive arbeidsgiverne for studenter nå

Mener de ikke har hjemmel

Privateide Kuben VGS i Oslo mener de ikke kan kreve vederlag fra sine elever som ønsker kopier eller duplikater. Dokumentasjonsleder Aage Berge skriver blant annet følgende i en epost til Pengenytt:

– Skolen, som et offentlig forvaltningsorgan, har plikt til utstede fagdokumentasjon til tidligere elever. Tilsvarende har elever/tidligere elever rett til å få kopi av dokumenter i sin «saksmappe». Vitnemål inngår i denne.

– Skolen har ikke hjemmel for å kreve vederlag for utsteding av fagdokumentasjon. Dette gjelder også for duplikater og kopier –uavhengig av antall henvendelser fra den enkelte.

Les også:

En av fire vet ikke hva de sparer til

– Netthandel er viktigere enn GPS

– Neste generasjons dagligvarebutikk ligger ikke på et gatehjørne

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Beboerne i Sokndal puster lettet ut05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kim framme i Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre
Siste nytt
20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenUSA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeBeboerne i Sokndal puster lettet ut05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKim framme i Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00PolitikkRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08PolitikkBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35PolitikkYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenMay gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus