Analytiker frykter gjeldsøkning om jordprisene slippes fri

Danske bønder har til sammen syv ganger så høy gjeld som de norske, og den vokste kraftig mellom 2005 og 2010. En lignende gjeldsspiral kan oppstå her hjemme dersom dagens regime løses opp. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Danske bønder har til sammen syv ganger så høy gjeld som de norske, og den vokste kraftig mellom 2005 og 2010. En lignende gjeldsspiral kan oppstå her hjemme dersom dagens regime løses opp. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Gjelden til norske bønder kan øke kraftig dersom det lempes på konsesjonsregler og priskontroll, mener en jordbruksanalytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danske bønder har til sammen syv ganger så høy gjeld som de norske, og den vokste kraftig mellom 2005 og 2010. En lignende gjeldsspiral kan oppstå her hjemme dersom dagens regime løses opp, skriver Nationen.

– Om leiejord og skogen skal kunne selges fritt, slik regjeringen foreslår, vil prisreguleringen få begrenset effekt. Man får da raskt en situasjon med sterk gjeldsvekst for gjenværende bønder og økt spekulasjon med landbrukseiendom, sier analytiker og daglig leder i AgriAnalyse, Christian Anton Smedhaug.

Les også: Færre konkurser i norsk jordbruk

I et notat kom AgriAnalyse i fjor frem til at dersom det som i dag er leiejord skulle blitt solgt, ville renten og avdragene på kjøpernes lån beløpe seg til 3,8 milliarder kroner i året, mens dagens leie er på rundt 0,5 milliarder. Det vil gi en konsentrasjon av eierskap, økt kapitalbehov og behov for enten mer støtte eller høyere priser, sier Smedhaug. I tillegg kan det gå ut over investeringen i landbruket.

– Når utgiftene til å betjene gjelden blir så store, blir det lite igjen til å kunne investere i driften. Når man heller ikke kan hente ut mer i markedet eller i støtte, blir det å slite på det utstyret man har.

Les også: Norske bønder låner mer enn før

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus