Slik sparer du store summer på ferieshoppingen
Med noen enkle grep kan du få tilbake en fjerdedel av kjøpesummen når du handler i utlandet.
Forbrukerøkonom Silje Sandmæls tips om momsfritak:
- Tenk på hvor du handler: Butikkene og refusjonsordningene tar ofte et gebyr når du krever tilbake momsen. Derfor er det lurt å samle så mange transaksjoner du kan på ett momsskjema. Dette kan du gjøre ved å handle i et varehus og samle alt i varehusets serviceskranke.
- Finn butikker med taxfree: For å få tilbake på momsen må du handle i en butikk som er med i taxfreeordningen. se etter klistremerke i butikkvinduene, eller spør betjeningen.
- Velg kort ikke kontant: Når du får penger tilbake på momsen kan du velge å få disse i kontant eller på kort. Det lønner seg å velge kort.
- Dropp momsrefusjon i Norden: Nordmenn må betale moms i ett av de nordiske landene. Derfor er det sjeldent lønnsomt å få tilbake momsen i for eksempel Sverige, for så å betale den på nytt i Norge.
- Hold deg innenfor tollgrensen: Hvis du ikke vil betale ekstra for varene dine bør du passe på at summen du har handlet for ikke overskrider norsk tollgrense. Lag deg en shopping-oversikt og skriv ned prisen hver gang du handler noe.
Hvis du har planer om å reise på utenlandsferie i sommer, kan du sikre deg betydelige rabatter ved å kreve tilbake momsen når du handler.
Momstrikset gjør at du for eksempel kan få refundert 65 euro (597 kroner) hvis du kjøper en veske i Frankrike til 500 euro (4.590 kroner).
– Du må betale et gebyr, men det vil allikevel være «salg» på alle varer du kjøper hvis du benytter deg av taxfree. Husk også å betale i lokal valuta. Betaler du i norske kroner når du drar kortet vil butikken sette kursen, noe som fordyrer kjøpet ditt, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl til ABC Nyheter.
Hun påpeker at man bør planlegge godt når man benytter seg av dette trikset.
– Beregn litt ekstra tid på hjemreisen til å ta turen innom skranken der du får tilbakebetalt moms. Rundt 30 minutter er gjerne passende å legge inn i reiseplanen, da både skjemaer og varer må vises frem for godkjenning. Det kan være lurt å pakke varene lett tilgjengelig slik at du slipper å tømme ut hele kofferten.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Så mye kan shopping i utlandet koste deg
Sandmæl er klar over at dette kan høres ut som mye styr.
– Men å ikke benytte seg av momsfritak blir som å handle på tilbud, men velge å betale full pris. Man vil jo ikke si nei til ekstra rabatt!
Pass på den norske tollgrensen
Vær oppmerksom på at norsk moms og toll kommer i spill hvis du handler for mer enn tollgrensen i Norge. Beløpsgrensen kommer an på hvor lenge du har vært i utlandet:
- Over 24 timer: Hvis du har vært i utlandet i over 24 timer, kan du ta med varer for 6.000 kroner toll- og avgiftsfritt.
- Under 24 timer: Hvis du har vært i utlandet i under 24 timer, kan du ta med varer for 3.000 kroner toll- og avgiftsfritt.
Begge grensene er den totale summen på varene du har handlet, inkludert kvotevarer, ifølge toll.no. Du må betale 25 prosent moms på de fleste varer hvis du overskrider disse beløpene. På mat og klær må du også betale toll.
Hvis du for eksempel har kjøpt klær for 6.500 kroner i utlandet kan det hende at du må ut med litt mer enn du hadde planlagt. Etter å ha lagt til 25 % moms og 10,7 % toll må du da betale 2.494 kroner ekstra.