To års fengsel for grovt skattesvik

En mann i 60-årene er i Gulating lagmannsrett dømt for grovt skattesvik etter å ha unndratt rundt 10 millioner kroner i skatt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
En mann i 60-årene er i Gulating lagmannsrett dømt for grovt skattesvik etter å ha unndratt rundt 10 millioner kroner i skatt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann i 60-årene er i Gulating lagmannsrett dømt til to års fengsel for å ha unndratt rundt ti millioner kroner i skatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtte måneder av straffen er gjort betinget, opplyser Økokrim onsdag. Ifølge den ferske dommen fra lagmannsretten har forretningsmannen unndratt cirka 10 millioner kroner i skatt. Samlet skal mannen ha unndratt cirka 29 millioner kroner i inntekt og rundt 200 millioner i formue for ligningsårene 2004, 2005 og 2006.

Unndratt inntekt og formue er knyttet til aksjeeierskap i utenlandske selskaper registrert i Skottland, på Kypros og Isle of Man.

Gulating lagmannsrett la til grunn at allmennpreventive hensyn tilsier en streng straffereaksjon, og at riktig straff i utgangspunktet var fengsel i tre år. På grunn av lang saksbehandlingstid ble straffen redusert med ett år, samt at åtte måneder ble gjort betinget.

Saken ble opprinnelig etterforsket av Hordaland politidistrikt, men Økokrim overtok saken i oktober 2013. I tillegg til fengselsstraffen er mannen dømt til å betale 200.000 kroner i sakskostnader.

Tiltalte erkjente ikke straffskyld etter tiltalebeslutningen. Dommen ble avsagt mandag og er ikke rettskraftig.