Meny

Stemmer/Penger:

Pensjonsvalg på feil grunnlag kan koste dyrt!

Man kan tape mange tusen om man mister retten til AFP. Illustrasjonsfoto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Alexandra Plahte
Jurist, Leder pensjon i Gabler Pensjon & Rådgivning

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Mens man tidligere i stor grad «ble tatt vare på» medfører nytt regelverk at den enkelte selv i stor grad «må passe på», skriver Alexandra Plahte.

Møt Alexandra Plahte:

Alexandra Plahte er jurist og jobber som Leder pensjon i Gabler Steenberg & Plahte AS. Hun er uavhengig rådgiver for offentlige og private virksomheter og deres ansatte innenfor pensjon. Alexandra er kjent for sitt engasjement og evne til å formidle komplisert fagstoff på en lettfattelig måte. Hun er ofte å se i media og er mye brukt som foredragsholder. Hun har også skrevet flere fagbøker og fagartikler.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund har gjennom flere artikler i det siste oppfordret til en diskusjon med tanke på hva som er riktige seniorpolitiske tiltak. Hun mener blant annet at redusert stilling og en ekstra ferieuke ikke bør være generelle rettigheter som gis alle over 62 år. Det er vanskelig å være uenig med henne i dette. De aller fleste av dagens seniorer er unektelig friskere enn den forrige generasjonen og de lever lengre. Personlig mener jeg det er god grunn til å diskutere hva som er riktige seniorpolitiske tiltak isolert sett – med andre ord diskutere hvilke særlige behov dagens seniorer vil ha fremover. Et behov som fremstår sterkere enn noen gang er informasjonsbehovet.

Les også: AFP – et verdifullt gode om man oppfyller kravene

Med innføring av fleksibelt uttak, endrede aldersgrenser i arbeidsmiljøloven og sterkere rett til å kreve redusert stilling stilles dagens seniorer ovenfor en rekke nye alternativer og kombinasjonsmuligheter. Mens pensjon tidligere primært var relatert til fratreden, er det nå relatert til uttak. Mens man tidligere i stor grad «ble tatt vare på» medfører nytt regelverk at den enkelte selv i stor grad «må passe på».

Dagens fleksibilitet kompenserer mye for behovet for en ekstra fridag, mens viktigheten av fakta-informasjon for at man – med trygghet - kan treffe riktige valg, er større enn noen gang. Spør du seniorene, vil jeg anta mange er enige med undertegnede.

Ansatte som nærmer seg 62 år stilles oven­for en rekke valg. Valg som i aller høyeste grad også kan påvirke arbeidsgiver.

Les også: Det finnes en viss rød tråd i «pensjonsgalskapen»

Store konsekvenser

En av de mere frustrerende deler av jobben som uavhengig rådgiver er alle møtene med enkeltpersoner som har truffet valg på feil grunnlag. Normalt skyldes feil valg enten manglende informasjon eller feil informasjon. Uansett årsak er konsekvensene at mange treffer valg som økonomisk og følelsesmessig koster dyrt. Nedenfor følger noen eksempler der jeg føler meg trygg på at den enkelte hadde valgt annerledes – gitt at han/hun i forkant hadde fått riktig informasjon og dermed tilstrekkelig grunnlag for å kunne treffe riktige valg.

For noen måneder siden kom en kvinne på kontoret for å få tallfestet hvordan hun - netto i lommeboka - kom ut pensjonsmessig når hun nå i en alder av 67 år endelig skulle slutte i jobben. Hun var dønn sliten, men strålende fornøyd. Strålende fornøyd fordi hun hadde holdt ut i full stilling helt til 67 år og på den måten hadde unngått å tape masse i pensjon. Jeg må innrømme jeg ikke hadde hjerte til å fortelle henne at hun faktisk ikke ville tapt en krone i pensjon selv om hun hadde trappet ned for flere år siden. Hun kunne ha jobbet redusert de siste årene uten at det hadde påvirket hverken alderpensjonen fra NAV eller fra tjenestepensjonsordningen hun var omfattet av. Hadde hun tidsnok fått riktig informasjon er jeg ikke i tvil om at hun ville valgt annerledes, – noe som definitivt hadde vært i både hennes og arbeidsgivers interesse.

Et annet eksempel er han som kom med beregning fra NAV som viste hva han ville få i alderspensjon ved tidliguttak. Han ville bare sjekke at beregningen var korrekt. Det var ikke noe feil med beregningene han hadde mottatt. Det han imidlertid ikke hadde fått med seg var at han, ved å søke om fleksibelt uttak fra NAV, samtidig sa fra seg etterlattepensjonen (gjenlevendepensjonen) han hadde etter sin avdøde ektefelle. En pensjon som for han utgjorde hele kroner 170.000 per år. Å si fra seg denne for å starte uttak av egen pensjon, var definitivt ikke et økonomisk gunstig regnestykke for han.

Eller hva med han som mottok drøye kroner 2000 for mye i sjømannspensjon og dermed mistet retten til AFP i privat sektor beregnet til en verdi av 1,5 millioner kroner?

En annen jeg møtte hadde barn og søkt om barnetillegg til sjømannspensjonen. Det kostet han hele AFPen til en verdi av kroner 1,5 millioner kroner. Ellers hun som bytte jobb internt og ikke visste at den nye enheten i konsernet ikke hadde AFP. Hun jobbet innen samme konsern og med tilnærmet samme arbeidsoppgaver, men hadde altså mistet retten til AFP.

Nok et eksempel er han som hadde bedt om et møte for å få beregnet konsekvensene av å starte uttak av AFP. Utfordringene var at han var delvis uføretrygdet og hadde passert 62 år. Dessverre måtte jeg fortelle han at det ikke var noe å regne på ettersom han ikke lenger fylte vilkårene for rett til AFP i privat sektor. Hadde han fått riktig informasjon om de alternativene han stod ovenfor bare noen uker tidligere, hadde AFP vært et reelt alternativ for han. Manglende informasjon gjorde at han ikke hadde foretatt et bevisst valg. Konsekvensen var at AFP ikke lenger var en valgmulighet.

En annen som nylig tok kontakt var en som hadde startet uttak av fleksibel alderspensjon fra folketrygden i kombinasjon med redusert stilling. Ingen hadde fortalt han at dette var en særdeles lite økonomisk gunstig kombinasjon for ham ettersom han var ansatt i offentlig sektor. Han burde kombinert redusert stilling med offentlig AFP allerede da han gikk over på redusert stilling for tre år siden.

Listen av eksempler fra virkeligheten ovenfor er dessverre langt fra uttømmende.

Les også: Ny pensjonsstrid neste år – AFP-ordningen i spill

Hvordan treffe riktige valg?

For å ha tilstrekkelig grunnlag for å kunne treffe riktige valg sier det seg selv at den enkelte må få synliggjort hva de ulike alternativene betyr netto i lommeboka for seg og sin pensjon/privatøkonomi. Dette fordrer for uavhengig, objektiv faktainformasjon som både hensyntar skatt, pensjon, forsikring, privatøkonomi etc.

Les også: Forbrukerrådet: – Bankenes pensjonskalkulatorer er ikke til å stole på

Er det arbeidsgivers ansvar?

Det er i utgangspunktet ikke arbeidsgiver ansvar å sikre at ansatte har tilstrekkelig grunnlag for å treffe riktige valg, men det er definitivt også i arbeidsgivers interesse!

Ingen arbeidsgiver er tjent med at ansatte primært jobber fordi de tror de må av hensyn til pensjonsopptjeningen sin. Det samme gjelder om ansatte - uten å vite det - har valgt bort AFP som et alternativ til delvis uføretrygd og dermed er avhengig av å «holde ut» helt til fylte 67 år for ikke å tape mye økonomisk.

Det er heller ikke i arbeidsgivers interesse at ansatte av andre årsaker mister retten til AFP.

Hvor går grensen arbeidsgiver – rådgiver?

Grensen arbeidsgiver – rådgiver er vanskelig. Arbeidsgiver skal være arbeidsgiver, ikke rådgiver. Samtidig er informasjonsbehovet blant de ansatte større enn noen gang. Valg ansatte foretar kan definitivt påvirke arbeidsgiver økonomisk og bemanningsmessig. For å kunne legge riktig personalkabal, er arbeidsgiver avhengig av tidlig tilbakemelding fra de ansatte.

Vår klare anbefaling er at man som arbeidsgiver bør være ytterst forsiktig med å gå for inn i rådgiverrollen. Grensen arbeidsgiver – rådgiver kan være vanskelig å trekke, men ikke desto mindre viktig.

Vi ser en klar økning i erstatningskrav der arbeidstaker begrunner sitt krav i feil eller mangelfull informasjon gitt av arbeidsgiver. Vi opplever også stadig at arbeidsgiver - ikke nødvendigvis juridisk- men moralsk opplever å være økonomisk forpliktet til å kompensere ansatte som har truffet valg på feil grunnlag.

Mange arbeidsgiver vokter seg nok for å gi konkrete råd til de ansatte, men er likefullt opptatt av å sikre ansatte tilstrekkelig grunnlag for å kunne treffe riktige valg.

Det kan unektelig ikke være annet enn «vinn-vinn» for både ansatte og arbeidstaker (og derigjennom også arbeidstakerorganisasjonene) at ansatte sikres tilstrekkelig grunnlag for å treffe riktige valg.

Pensjonsrådgivning en del av medarbeidersamtalen 58+

Vår påstand er at pensjonsrådgivning burde være en del av medarbeidersamtalen 58+. Ikke fordi at arbeidsgiver vil at ansatte skal slutte, men fordi den enkelte blir stilt ovenfor en rekke valg. Valg det er viktig å vite konsekvensene av, - valg som kan få store økonomiske konsekvenser – ikke bare for den enkelte, men også for arbeidsgiver.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:06 Forsvaret har mottatt flere varsler05:00 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria04:35 Reuters: USA og Kina med utkast til seks intensjonsavtaler04:09 Flere gårdsboliger brenner enn tidligere04:02 Venezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa03:43 Dødstallene stiger til 69 etter brann i Bangladesh03:23 FN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner03:03 Avslår søknader om salg av e-sigaretter02:46 Bergensavisen vil ut av Media City02:38 Skuespiller tiltalt for å ha løyet om hatkriminalitet02:12 Kystvaktansatt i USA planla massedrap02:09 Milliondryss over Arbeiderpartiet fra LO i valgkampen01:24 Venezuelas militærattaché i FN erklærer støtte til Guaido01:19 Bonde tiltalt for smugling av 2.100 tonn korn01:12 PST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning01:00 Atlético vant fortjent etter VAR-drama00:27 Mann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10 Predikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59 Vilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:44 Vegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41 City med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20 Jakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15 Statsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45 Ulovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51 NRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47 Slik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35 Andøya vil vinne europeisk romkappløp20:26 Stonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03 CNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50 Russland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27 Bankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21 John Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49 Bendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32 Lavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26 Kasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21 Politiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16 Prinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46 Libero våtservietter kalles tilbake17:30 En av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31 Ublidt møte med VM-bakken for Markeng16:08 Pasienter krever etnisk norske pleiere15:58 Solberg ber om meldeplikt til EU15:55 Syriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32 Sarri frykter ikke for jobben15:02 Brannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01 Norwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47 Wara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41 Sveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09 Danmark får Tour de France-starten i 202114:04 Gigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53 Skiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37 Færøyene stenges for å avvikle dugnad13:17 Klæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08 IT-problemene hos Posten løst13:06 Betennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49 Trond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43 Sivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29 Pave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14 Løfshus demper presset på Skistad12:10 Halfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03 BMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33 Knausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32 Labour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31 Nye hackerangrep oppdaget i Europa11:23 – Fregatten vil aldri seile igjen10:58 Putin truer USA med raketter10:37 Massepunktering på E610:02 Bonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58 FIS godkjente Vikersund-endringene09:48 Kvinne død etter økseangrep på gravlund09:09 Dragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09 Japans handelsunderskudd vokser09:08 Prisnedgang på bensin og diesel i januar08:48 Deler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48 12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38 100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16 Johaugs hyllest av broren08:07 Kristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41 Kvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32 Stjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22 Bli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20 Følg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03 Svensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55 Kong Harald fyller 82 år torsdag06:50 Handelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40 Den Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35 Savner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30 Stor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25 Venstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23 Nordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54 Giske-comeback skaper splid05:42 Mobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32 Åttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:57 Rangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12 Trump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07 Putins popularitet faller før årlig tale03:34 Bøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30 CNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål
Siste nytt
05:06NorgeForsvaret har mottatt flere varsler05:00VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria04:35VerdenReuters: USA og Kina med utkast til seks intensjonsavtaler04:09NorgeFlere gårdsboliger brenner enn tidligere04:02VerdenVenezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa03:43VerdenDødstallene stiger til 69 etter brann i Bangladesh03:23VerdenFN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner03:03NorgeAvslår søknader om salg av e-sigaretter02:46NorgeBergensavisen vil ut av Media City02:38VerdenSkuespiller tiltalt for å ha løyet om hatkriminalitet02:12VerdenKystvaktansatt i USA planla massedrap02:09NorgeMilliondryss over Arbeiderpartiet fra LO i valgkampen01:24VerdenVenezuelas militærattaché i FN erklærer støtte til Guaido01:19NorgeBonde tiltalt for smugling av 2.100 tonn korn01:12NorgePST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning01:00SportAtlético vant fortjent etter VAR-drama00:27NorgeMann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10NorgePredikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59SportVilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:44NorgeVegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41SportCity med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20SportJakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15NorgeStatsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45MotorUlovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51PolitikkNRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47VerdenSlik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35NorgeAndøya vil vinne europeisk romkappløp20:26VerdenStonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03VerdenCNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50SportRussland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27SportBankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21PengerJohn Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49SportBendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32VerdenLavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26SportKasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21NorgePolitiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16NorgePrinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46Helse og livsstilLibero våtservietter kalles tilbake17:30NorgeEn av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31SportUblidt møte med VM-bakken for Markeng16:08Helse og livsstilPasienter krever etnisk norske pleiere15:58PolitikkSolberg ber om meldeplikt til EU15:55VerdenSyriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32SportSarri frykter ikke for jobben15:02PengerBrannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01VerdenNorwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47PolitikkWara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41PengerSveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09SportDanmark får Tour de France-starten i 202114:04VerdenGigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53NorgeSkiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37ReiseFærøyene stenges for å avvikle dugnad13:17SportKlæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08NorgeIT-problemene hos Posten løst13:06SportBetennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49PolitikkTrond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43VerdenSivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29VerdenPave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14SportLøfshus demper presset på Skistad12:10SportHalfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03MotorBMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33KulturKnausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32PolitikkLabour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31VerdenNye hackerangrep oppdaget i Europa11:23Norge– Fregatten vil aldri seile igjen10:58VerdenPutin truer USA med raketter10:37NorgeMassepunktering på E610:02SportBonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58SportFIS godkjente Vikersund-endringene09:48NorgeKvinne død etter økseangrep på gravlund09:09PolitikkDragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09PengerJapans handelsunderskudd vokser09:08MotorPrisnedgang på bensin og diesel i januar08:48PengerDeler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48Kultur12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38Livet100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16SportJohaugs hyllest av broren08:07SportKristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41PolitikkKvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32SportStjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22VerdenBli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20PolitikkFølg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03PengerSvensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55NorgeKong Harald fyller 82 år torsdag06:50VerdenHandelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40ReiseDen Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35SportSavner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30NorgeStor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25PolitikkVenstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23Helse og livsstilNordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54PolitikkGiske-comeback skaper splid05:42VerdenMobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32NyheterÅttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:57SportRangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12PolitikkTrump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07PolitikkPutins popularitet faller før årlig tale03:34PolitikkBøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30VerdenCNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus