Skimmet norske minibanker i ni døgn

I ni døgn stjal en 37-åring data fra tre ulike minibanker. Informasjonen ble brukt til å tømme kontoene via minibanker i Storbritannia.
I ni døgn stjal en 37-åring data fra tre ulike minibanker. Informasjonen ble brukt til å tømme kontoene via minibanker i Storbritannia. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I ni døgn stjal han data fra tre ulike minibanker på Østlandet. Informasjonen ble brukt til å røve mer enn 230.000 kroner fra 27 personer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag starter en omfattende straffesak i Oslo tingrett. En 37 år gammel mann fra Romania står da tiltalt for å ha robbet 27 personers bankkonti og forsøkt å robbe ytterligere seks andre.

Sommeren 2011 ble det tatt ut mer enn 230.000 norske kroner fra ulike minibanker i Storbritannia. Den nødvendige informasjonen om bankkort og pinkoder kom fra ni døgns skimming av tre minibanker i Oslo og Bærum.

Les også: Ben så minibank-fella akkurat i tide

Skimming kan foregå ved at man fester en ekstra kortleser som kopierer informasjonen som kunden gir minibanken. Svindlere kan også montere et kamera for å filme inntastingen på tastaturet.

Flere gjerningsmenn

Selv om det bare er en mann som står tiltalt, antydes det i tiltalebeslutningen at det kan være flere gjerningspersoner.

Blant annet fremkommer det at et informasjonstyveri pågikk frem til ca klokken 19.21 på Holtet i Oslo, mens det bare 34 minutter senere (klokken 19.55) ble forsøkt tatt ut penger i Storbritannia fra en konto som var brukt her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den lengste skimmingsperioden varte fra mandag 4. juli til lørdag 9. juli i Bærum. Det er ukjent hvor mange personer som har blitt frarøvet økonomisk informasjon i løpet av periodene utstyret var i bruk.

Seks års fengsel

Det største enkeltbeløpet som ble tatt ut i Storbritannia, var 19.262 norske kroner. Hele 25 av ranernes 27 uttak i Storbritannia fant for øvrig sted på en søndag.

Les også: To menn tatt på fersken for skimming i Eidsvoll

Mannen tiltales for grovt tyveri. Det kan maksimalt gi seks års fengsel. I tillegg kan det ventes erstatningkrav fra de rammede, og inndragning av rumenerens formue.

37-åringen sitter for tiden i varetekt.