Stemmer/Penger:

Raske penger og enkle løsninger

Ikke maks kredittkortet for å ha råd til egenandelen på boliglånet, mener forbrukerøkonomen.
Ikke maks kredittkortet for å ha råd til egenandelen på boliglånet, mener forbrukerøkonomen. Foto: Colourbox

Jeg vil ikke unnskylde de som selv har mikset sin egen cocktail av raske penger og enkle løsninger. Men må vi legge til rette for å lede flest mulig nærmest mulig kanten av stupet? spør forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Magne Gundersen
Forbrukerøkonom i SpareBank 1

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det er liksom ikke måte på hvor enkelt og lettvint hverdagen og livet blir når du drar kredittkortet eller tar opp et forbrukslån og kjøper akkurat det du ønsker deg. Eller «investere i det som er viktig i livet ditt» som det heter i en av reklamene.

Enda kjappere og enklere blir det ifølge denne oppfordringen: «Det er ikke helt meg å spare i evigheter, så jeg fant på noe lurt». Det lure var å ta opp forbrukslån for å pusse opp.

Jeg er enkelt skrudd sammen og tenker at hvis du ikke er typen til å spare, så er du heller ikke typen til å låne. Begge deler handler om i en periode å sette av et bestemt beløp hver måned. Det er bare det at hvis du låner, må du sette av mer penger eller over lenger tid enn den som sparer. Er det så lurt?

Og hvis du ikke har satt av en krone til det som er viktig i livet, kan det da være så veldig viktig?

Les også: Magne Gundersens favorittblogger vil nok overraske deg

Gassen i bånn

Selvfølgelig inntreffer det situasjoner der du får en stor og uventet utgift. Eller der utgiften kommer før inntekten. Eller du må garantere for et større beløp når du bestiller hotell eller leiebil. Eller en god kjøpsmulighet plutselig dukker opp.

Det er i slike, og helt sikkert mange andre situasjoner det er bra at muligheten for kortsiktige lån og kreditter finnes.

Men ærlig talt: Julegaver på kreditt? Russefeiring med forbrukslån? Makse kredittkortet for å få egenkapital til boligkjøpet? Ferien på avbetaling? Ja, det er virkeligheten i Norge i dag.

Smålån og kreditt er litt som bilkjøring, tenker jeg. Er du påpasselig og tar hensyn til forholdene er det trygt og nyttig både å kjøre bil og bruke kredittkortet. Men trykker du gassen i bånn, er begge deler livsfarlig.

Les også: Sjekk om det lønner seg å starte fondssparing nå

90 milliarder i forbruksgjeld

Samlet forbruksgjeld i Norge har vokst opp mot svimlende 90 milliarder kroner. Og vokser med 11 prosent årlig. Det bekymrer Finanstilsynet, som har kommet med flere tiltak for å bremse veksten. Blant annet skal ikke lånerammen på kredittkortet kunne økes uten at kunden selv har bedt om det.

Veksten i forbruksgjeld kan føre til flere betalingsanmerkninger og økt mislighold. Det er inkassobransjen bekymret for. De melder at inkassogjeld og betalingsanmerkninger blant unge har økt i to kvartaler på rad. Det er forresten ikke lenge siden det økte blant eldre også.

Reklame for forbrukslån blir stadig mer aggressiv og omfattende, slår Forbrukerombudet fast. Og er bekymret. De har allerede stoppet flere nettsider som markedsførte forbrukslån som en smart måte å komme seg inn på boligmarkedet på.

Hos Gjeldsoffer-Alliansen er det rekordmange som ringer Gjeldsoffertelefonen. Mange av de som søker rådgivning er unge med hundretusener i forbruksgjeld.

På forbrukerminister Solveig Hornes bord ligger et forslag til forskrift om markedsføring av kreditt. Det har ligget der lenge. Et forslag om gjeldsregister lå lenge og samlet støv i statsrådens skuff, men regjeringen jobber med saken og vil komme med noe konkret i løpet av kort tid.

Les også: Kjempebyks for kortbruken

Farlig cocktail

I Luksusfellen ser jeg at det er de lett tilgjengelige kredittene og lånene som går igjen hele veien. Reklametrykket er stort, viljestyrken liten og fristelsen uutholdelig. Resultatet er et kaos av forbrukslån, kjøpekreditter, handlekontoer og kredittkort. Det er ikke lett å si nei når, budskapet du bombarderes med er at det er enkelt og lurt å si ja.

Til syvende og sist står vi selv ansvarlige for våre valg. Jeg vil ikke unnskylde de som selv har mikset sin egen cocktail av raske penger og enkle løsninger. Og som våkner opp til en dundrende økonomisk blåmandag. Men må vi legge til rette for å lede flest mulig nærmest mulig kanten av stupet?

Jeg frykter kortsiktige lån og kreditter er blitt for lett tilgjengelig, for fristende og har nådd et faretruende nivå. Noen roper varsku, men advarslene ser ikke ut til å nå fram. De drukner i massiv og aggressiv markedsføring fra utlånskåte finansieringsselskaper som vil oppfylle alle våre ønsker med en gang.

Det er bånn gass og ingen brems. Vi vet hvordan det pleier å ende.

Les også: Rentenedgangen gjelder ikke kredittgjeld

Personvernpolicy