Holder renten uendret

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank holder styringsrenta uendret på 0,5 prosent, men i september kan en allerede rekordlav rente bli enda lavere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er fortsatt utsikter til at styringsrenten kan bli satt ned i løpet av året, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Torsdagens rentebeslutning ble som de fleste analytikere ventet på forhånd; styringsrenta holdes uendret.

– Prognosen for styringsrenta er lite endret siden forrige pengepolitiske rapport, sier Olsen.

Under rentemøtet i mars anslo Norges Bank at det er 100 prosent sannsynlig at styringsrenta går ned til 0,25 prosent i løpet av året, og 20 prosent sannsynlig at den går videre ned mot null.

– Priset inn

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea poengterer at beslutningen er som ventet og at en uendret rente allerede er priset inn.

Nå ser analytikerne mot rentemøtet i september. DNB tror det vil komme et rentekutt på mellom et kvart og et halvt prosentpoeng og Bruce i Nordea er på samme spor.

Han viser blant annet til at kronen er sterkere, veksten svakere, at renten ute har falt og at bankene ikke har gitt hele rentekuttet i mars videre til kundene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det regner vi med teller like mye eller mer enn at finanspolitikken er mer ekspansiv, boligprisene høyere, oljeprisen litt høyere og ledigheten litt lavere, anfører Bruce.

– Usikkerhet

Veksten i verdensøkonomien er moderat og oljeprisen har steget videre siden mars, men finansmarkedene har vært preget av usikkerhet knyttet til EU-avstemningen i Storbritannia, framholder sentralbanksjef Øystein Olsen.

Han viser også til at styringsrentene hos Norges handelspartnere har falt siden mars og at krona er sterkere hva som da var lagt til grunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Veksten i norsk økonomi ser ut til å forbli svak den nærmeste tiden, selv om økningen i oljeprisen kan redusere usikkerheten og bidra til noe høyere etterspørsel, sier Olsen.

– Inflasjonen har den siste tiden vært høyere enn 2,5 prosent, men lavere lønnsvekst og en noe sterkere krone vil bidra til at prisveksten avtar framover, ifølge Olsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligpriser

Norges Bank påpeker at den høye boligprisveksten vil kunne gjøre husholdningene mer sårbare, dersom den fortsetter.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund sier renta treffer regionale boligmarkeder ulikt.

– I Oslo-regionen er prisene blitt presset til usunne nivåer som følge av historisk lav rente, høy kjøpekraft og sterk konkurranse om altfor få boliger, sier Geving, som mener det er rett av sentralbanken å holde renta uendret i en slik situasjon.

Les også:

I denne banken kan du nå få lån til null prosent rente

Økonom: – Kan bli lav rente i 100 år

Mot full stopp i reallønnsveksten i år

– Det lønner seg å shoppe renter