Så mye koster det å leve i Norge

Det koster å leve i Norge, blant annet bruker vi så mye som 70 kroner daglig på kaffe. Foto: Frank May / NTB scanpix
Det koster å leve i Norge, blant annet bruker vi så mye som 70 kroner daglig på kaffe. Foto: Frank May / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny nettside skal hjelpe deg med å se på hvilke områder du kan og bør kutte ned forbruket ditt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn og svensker er ikke fremmed for å rivalisere med hverandre, om det så skjer i skiløypene eller under poengopptelling i den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix. Men hvordan fortoner det seg når vi beveger oss ned på et høyst hverdagslig nivå?

For hvor mye bruker egentlig vi nordmenn på øl og snus sammenlignet med svenskene? Legger vi igjen mer penger i kassa når vi handler dagligvarer, og på hvilken side av grensen lever det mest miljøbevisste folket?

Les også: Du sparer tusener på rentekuttene

Dyrere snus, billigere strøm

Sparingsportalen CupoNation har laget en interaktiv nettside der du kan se kostnadene til en gjennomsnittlig nordmann. Her kan du for eksempel få innsikt i forbruket vårt innenfor transport, bolig, telefon eller mobil.

Ifølge en pressemelding fra CupoNation skal den nye sparingsportalen gi brukerne nyttig informasjon når de skal handle eller benytte seg av ulike tjenester og ikke minst få et bedre overblikk rundt deres daglige forbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så hvordan er forbruket vårt sammenliknet med våre svenske naboer?

Svensker snuser 3 ganger så mye som oss nordmenn, likevel betaler nordmenn 36,8 prosent mer enn svenskene for snus og øl per i dag. Samtidig bruker vi halvparten så mye strøm som svenskene, og strømregninga er på en tredjedel av svenskenes.

Les også: – Rentemedisin kan gi sterke bivirkninger

Billigere transport i Spania

Når det kommer til det daglige brød - og egg, melk, smør og så videre - er det ikke store forskjellen mellom oss naboer i nord. Jevnt over betaler vi nesten det samme for dagligvarer, men når det kommer til å spise på restaurant så betaler svenskene gjerne litt mer for måltidet. Det til tross for at restauranter i gjennomsnitt er dyrere i Norge.

Ifølge CupoNations sparingsportal koster transport alene i gjennomsnitt en nordmann hele 102 kroner per dag. Til sammenlikning bruker spanjoler 6.62 kroner daglig, hvilket tilsier 7 prosent av nordmenns forbruk.

Og skulle du vurdere å flytte til Spania på et tidspunkt, så kan du jo samtidig notere deg at du ville spart det halve på å lese nettsaker som denne i Spania kontra her i Norge. For mens spanjolene bruker 587 kroner i året på Internett, må vi ut med 1.241 kroner.

Les også: Alderspensjonene endres ikke i år