Stemmer/Penger

Sannhetens øyeblikk - intervjuet

<p>Vigdis Lamberg har bistått arbeidsledige i jobbsøkprosesser i 14 år, og hjulpet over 3.000 personer på vei tilbake i arbeid. Foto: Tatjana Strømme</p>
Vigdis Lamberg har bistått arbeidsledige i jobbsøkprosesser i 14 år, og hjulpet over 3.000 personer på vei tilbake i arbeid. Foto: Tatjana Strømme

Vigdis Lamberg forteller hva du skal gjøre og ikke gjøre når du kommer inn til jobbintervju.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Vigdis Lamberg
Leder, Metier Arbeid

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Møt Vigdis Lamberg:

Vigdis Lamberg har bistått arbeidsledige i jobbsøkprosesser i 14 år. Hun leder Metier Arbeid som har levert arbeidsmarkedstiltak til blant annet NAV Oslo og Akershus. Hun har bistått over 3000 personer på vei tilbake i arbeid. Hun har bl.a. etablert egne selskaper, undervist i markedsføringsfag, vært turistsjef, ledet medisinsk klinikk, drevet eiendomsutvikling, ledet Norgeskontoret for internasjonal virksomhet ... og vært arbeidsledig. Hun vil dele sin erfaring høstet gjennom mange år som leder og mentor med ABC Nyheters følgere.

Alle innlegg i jobbdoktor:

Unngå morgenkåpefella som jeg gikk i

Selg de bæra du har

Du er ikke en potet

Kart og kompass for korteste vei til jobb

Møte gir jobb

CV som virker - heng ut fiskekroker

Glem søknad - tenk salgsbrev

Sannhetens øyeblikk - intervjuet

Hva svarer du når du blir spurt om lønnsforventninger?

Nedbemanning - unngå å sende folk hjem til sofaen

De foregående seks artiklene i serien Jobbdoktor, har gitt deg metoder, tips og ideer om hvordan du som er mellom to jobber skal komme i rett arbeid så raskt som mulig.

Skreddersydd CV, søknad med «uthengte fiskekroker» og «kalde telefoner» er alle elementer i en kommunikasjonsstrategi som skal henlede på det faktum at DIN kompetanse og erfaring er midt i blinken for den aktuelle virksomhet. Virksomheter i vekst skal få lyst til å ta en prat med deg for du virker aktuell. Nå kommer sannhetens øyeblikk. Blir det match?

Les også: Unngå morgenkåpefella som jeg gikk i

Hvor starter jakten på det etterlatte inntrykk?

Du har fått møtetidspunkt og ankommer stedet. I løpet av 14 år som mentor for jobbsøkere, har vi i Metier Arbeid hørt de utroligste historier om hvor intervjuet egentlig starter. At resepsjonisten har som oppgave å notere om du for eksempel er hyggelig, høflig eller virker nervøs er kjent. Ikke fullt så vanlig er bilsjekken: en medarbeider sjekker om du har det rotete i bilen. Rot i bil – ingen jobb.

Dorullhistorien sier også noe om hvor viktig holdninger er: Reklamebyråsjefen som sørget for mye drikke i ventetiden i håp om at kandidaten foretok et toalettbesøk før intervjuet. En dorull med lite papir og en full ved siden var satt fram. De som tømte rullen og begynte på en ny uten å feste den nye og fjerne den gamle, røk ut. Den slags slendrian ville man ikke ha noe av.

Les også: Kart og kompass for korteste vei til jobb

Og til slutt; han som kom til stengt dør, ingen svarte på ringeklokken eller telefonen. Kandidaten gikk rundt huset i kontorvillaen, så et åpent vindu i andre etasje og en stige liggende på bakken. Han satte stigen mot veggen, klatret opp og i det han lente seg inn vinduet, sier sjefen: «Gratulerer, du klarte den første testen».

Ekstreme historier, kan du si men allikevel sanne eksempler på at mange er vel så opptatt av andre egenskaper enn det man kan lese av eksamenspapirer. Så får du selv vurdere hva du er villig til å finne deg i av tester. For du står IKKE med hatten i hånden – du har verdifull kompetanse som skal selges til høystbydende i et vinn-vinnsamarbeid der begge parter respekterer hverandre.

Les også: Selg de bæra du har!

Liste over forberedende spørsmål...

...får du ikke. Det blir feil fokus siden vår anbefaling er at du skal være så naturlig som mulig. Pugging av spørsmål/svar blir en stressfaktor og kan føre til at du ikke gir et oppriktig inntrykk av hvem du er. Du skal forberede deg på hva du har å selge. Forbered deg på å presentere den optimale miks av utdanning, erfaring, egenskaper, interesser, motivasjonsfaktorer som du tror matcher DENNE virksomheten.

Dersom du har fulgt rådene fra Metier Arbeid som er delt i Jobbdoktor-artiklene, har du skrevet ned en rekke suksesshistorier i «Flinkeboka». Du har bevisstgjort deg på hvilke egenskaper du har, eksempler på initiativ du har tatt som har ført til gode resultater. Hvordan du oppfattes av kolleger/kunder/medarbeidere.

Her får du en enkelt modell som er et praktisk verktøy for å håndtere en situasjon der du får spørsmål om en kompetanse eller egenskap.:

R står for resultat

A for Anledning

S for Situasjon

K for Kompetanse

Les også: Du er IKKE en potet!

(Saken fortsetter under)

Vigdis Lamberg råder arbeidssøkere til å skrive Flinkebok. Illustrasjon: Sverre Frugard /ABC Nyheter
Vigdis Lamberg råder arbeidssøkere til å skrive Flinkebok. Illustrasjon: Sverre Frugard /ABC Nyheter

Når du får spørsmålet om en Kompetanse og det legges opp til et JA/Nei spørsmål, har du klar din suksesshistorie og kan si: «Vel, om jeg er kreativ (eller en annen kompetanse/ egenskap), det kommer an på hva du mener med det. Men jeg kan fortelle et eksempel...».

Og så belyser du den etterspurte kompetanse med en av historiene fra «Flinkeboka» der du ved hjelp av RASK-modellen, fra spørsmålet om Kompetanse, veien om Situasjonen og Anledningen for suksesshistorien og du ender opp med resultatet du var med på å skape ved hjelp av Kompetansen du opprinnelig ble spurt om. DU har plutselig tatt en aktiv del i samtalen. Det liker den som intervjuer. For det kan være slitsomt å dra svar ut av kandidat etter kandidat som ikke er bekvem og forberedt på intervjusituasjonen.

Det er mye nerver med i bildet og det er lett å gå i fellen med kun å svare på stilte spørsmål. Med en slik historie får du også belyst flere egenskaper enn hva som lå i det opprinnelige spørsmålet.

Les også: Møte gir jobb!

Håndtrykk og kleskode (eller: Tante Sofie møter Supermann)

Du får syv sekunder på å skape et førsteinntrykk. Det skal mye til for å rette opp dette. Føler du selv at det kommer skjevt ut, bidrar dette til økt nervøsitet. Jeg glemmer ikke min egen erfaring i yngre år - intervjuet jeg trodde var med en eldre herremann i dress. Jeg stilte i plissèskjørt, silkebluse med sløyfe og perlekjede. Og der kom det en mann i slitte jeans, T-skjorte og gullkjede i halsen! Jeg følte meg som Tante Sofie og ble helt satt ut de første 10 minuttene.

Gjør hjemmeleksen din! Lær deg mest mulig om virksomheten. Bruk god tid på hjemmesidene, bildene gir deg gjerne et hint om kleskode. Søk etter nyhetsartikler om bedriften, sjekk bedriftens profiler i sosiale media. Hos SSB og Proff.no finner du relevant statistikk og data. Du blir garantert Googlet; det bør du også gjøre om den som skal holde intervjuet. Vet du at han er interessert i hunder eller sportsfiske, kan du unngå å si at du hater hunder og synes sportsfiske er kjedelig.

Les også: Glem søknad – tenk salgsbrev

(Saken fortsetter under)

Du får syv sekunder på å skape et førsteinntrykk. Det skal mye til for å rette opp dette, skriver Vigdis Lamberg. Foto: Colourbox
Du får syv sekunder på å skape et førsteinntrykk. Det skal mye til for å rette opp dette, skriver Vigdis Lamberg. Foto: Colourbox

Snakk med tidligere og/eller nåværende ansatte, og les det som finnes av relevant informasjon om bransjen og bedriften. Bruk denne informasjonen til å formulere noen tanker og forslag til hvordan du kan bidra til bedriften. De leter etter gode grunner for at nettopp DU skal bli ansatt. Gi dem det, men ikke mer enn det av ditt «koldtbord» som er relevant.

Øyekontakt, ren og pen, så klart.Slapt håndtrykk er like galt som et alt for hardt. Så hardt som du må holde for at en appelsin ikke skal falle ut, lærte jeg en gang og det fungerer. Når du har fått avtalen om en samtale, gjelder det «å selge de bæra du har.» Lykke til!

Referanser, lønn og oppfølging etter møtet blir tema i neste artikkel.

Les også:

Slik knekker du jobbsøker-koden

Dette må du gjøre før du mister jobben

Oppsigelse kan utløse en sorgprosess

Dette må du vite om oppsigelser - pass på rettighetene dine

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:20 En person drept i sammenstøt i Bolivia00:05 To til sykehus etter kollisjon i Lindås23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Aps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte
Siste nytt
00:20VerdenEn person drept i sammenstøt i Bolivia00:05NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorAps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus