Nav-hastverk er lastverk?

Jobbsøkere og arbeidsledige registerer seg og søker på jobber på Navs hjemmesider. Nå kommer det frem at sakbehandlere fatter vedtak i saker som ikke er tilstrekkelig dokumentert. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
Jobbsøkere og arbeidsledige registerer seg og søker på jobber på Navs hjemmesider. Nå kommer det frem at sakbehandlere fatter vedtak i saker som ikke er tilstrekkelig dokumentert. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix

Folk søker trygd, Nav avslår og brukere klager på avgjørelsen. Nesten halvparten av vedtakene blir så gjort om av de som behandlet saken første gang. Hvordan er det mulig?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAKTA

  • Nav fatter cirka 4 millioner vedtak hvert år på søknader om ulike ytelser – som barnetrygd, sykepenger og uføretrygd.
  • I forbindelse med Nav-reformen som startet opp i 2006 ble Nav Forvaltning etablert i hvert fylke for å drive bare med saksbehandling. Det øvrige Nav arbeider med oppfølging av brukere, kontakt med arbeidsgivere m.m.
  • Rapporten "Omgjøring av vedtak i Nav og i Trygderetten. Omfang og årsaker" finner du Forskningen er finansiert gjennom FoU-midler fra Nav.

I 2015 fikk SINTEF-forskere i oppdrag å kartlegge og systematisere mulige årsaker til situasjonen. Nå er rapporten levert.

– Det må skilles mellom reelle klager og unødvendige klager. Sistnevnte betyr at det er gjort en for dårlig jobb i tidlig fase. Her ligger også potensialet for å rette opp. Vi tror det er viktig å forebygge så man slipper denne unødvendige ekstrasløyfen, sier Roland Mandal ved SINTEF.

– Det er viktig for brukeren, men også for et hardt presset Nav-system.

Han mener mye skyldes utfordringer med å hente inn nødvendig dokumentasjon tidsnok.

– Det må jobbes mer systematisk med å hente inn dokumentasjonen som trenges for å fatte et godt førstegangsvedtak, og sakene må utredes grundigere før vedtak fattes. I tillegg må et avslag begrunnes godt. Dersom bruker mottar en kort, standardisert begrunnelse, vil han/hun ha en lavere terskel for å klage. Et godt og individuelt begrunnet vedtaksbrev er en viktig nøkkel for å forebygge klager og omgjøringer.

Les også: Nav mer lukrativt enn jobb for noen

Fire millioner vedtak årlig

I 2015 ble 54 000 av i alt 4 millioner vedtak om økonomiske ytelser (1,4 prosent) påklaget av brukerne. Disse gikk tilbake til Nav Forvaltning som er enheten som behandler slike krav og som finnes i alle fylker. Her ble 22 805 klager (ca. 42 prosent) omgjort slik at bruker fikk medhold i klagen.

Vanligste grunn for å gjøre om vedtaket, er at det i klageomgangen har kommet inn dokumentasjon som ikke forelå da søknaden ble behandlet.

Dersom Nav avviser klagen, må den løftes opp til egen klageinstans på et høyere nivå. I siste instans kan saken havne i Trygderetten. Da blir det snakk om mer bruk av tid og ressurser, og for brukerne kan det gå lang tid før de får innvilget en søknad som de faktisk hadde krav på da de søkte.

Les også: To tredeler av Nav-kronene til utlandet går til nordmenn

Komplisert bilde

Forskerne har gjort en bred datainnsamling, blant annet intervjuer i både Nav Forvaltning, Nav Klageinstans og Trygderetten. Siden «produksjonstrykket» er størst i Nav Forvaltning, har datainnsamling herfra vært spesielt viktig.

SINTEF-forskeren forteller at saksbehandlingen har blitt stadig mer spesialisert de siste årene ved at ansvaret for de ulike saksområdene har blitt lagt til færre enheter. Dette skal gjøre behandlingen mer robust og sikre at praksis blir mer lik, i følge Mandal.

Men trass i spesialisering, vil saksbehandlingen fortsatt avhenge av kompetansen til den enkelte saksbehandler.

– De som fatter vedtakene må være kompetente, forstå regelverket og kunne vurdere ytelser og rettigheter. I vedtaket skal det vises til lovhjemmel og hva vedtaket er grunnet i; noe som kan være krevende ut fra et komplisert og skjønnsbasert regelverk. I tillegg må de ansatte være gode til å formidle vedtaket og unngå «forvaltningsspråket» slik at brukeren har mulighet til å forstå begrunnelsene.

Les også: Flere langtidsledige – Nav håper folk flytter på seg

(Saken fortsetter under)

Saksbehandlere i Nav oppgir at de fatter vedtak om avslag i saker som ikke er tilstrekkelig dokumentert. Dette er «effektivt» med tanke på å få fortgang i saken. Det gir mer effekt med et avslag enn å purre på manglende dokumentasjon. Foto: Colourbox
Saksbehandlere i Nav oppgir at de fatter vedtak om avslag i saker som ikke er tilstrekkelig dokumentert. Dette er «effektivt» med tanke på å få fortgang i saken. Det gir mer effekt med et avslag enn å purre på manglende dokumentasjon. Foto: Colourbox

Nok kompetanse?

Kartleggingen som forskerne gjorde, viste at én av fire saksbehandlere i Nav Forvaltning ikke har høyere utdanning. Av de som oppgir en utdanning, er jus, økonomi, ledelse og samfunnsvitenskap vanlig.

– Vi ser at kompetansen er noe skjevfordelt mellom enhetene; for eksempel jobber 61 prosent av juristene i fem forvaltningsenheter, sier Mandal.

– Nå er det ulike syn på hvor viktig det er med juridiske kompetanse i Nav Forvaltning, men våre resultater viser at fordelingen av kompetanse ser ut til å være litt tilfeldig.
Generelt sett mener forskeren at god kunnskap om ulike regelverk er viktig for saksbehandlerens kompetanse. Han understreker videre at det gjøres mye bra saksbehandling i Nav, og viser til at størsteparten av de fire millioner vedtak som fattes årlig ikke blir påklaget.

Les også: I denne banken kan du nå få lån til null prosent rente

Får fortgang i saken

Gjennom intervjuene og kartleggingen kommer det fram at saksbehandlere fatter vedtak om avslag i saker som ikke er tilstrekkelig dokumentert. Saksbehandlerne er tydelige på at det å fatte et avslag er «effektivt» med tanke på å få fortgang i saken. Det gir mer effekt med et avslag enn å purre på manglende dokumentasjon.

– Problemet er at dette bryter med forvaltningsloven, sier Mandal. – Og i tillegg må altså Nav behandle saken på nytt når dokumentasjonen endelig foreligger.

Det er samtidig ikke så lett for en saksbehandler å vite når man har strukket seg langt nok for å utrede saken. Nav har en utredningsplikt, men brukerne har også en opplysningsplikt. I tillegg kommer spørsmålet om hvilke saksopplysninger behandleren burde kjenne til, men ikke var klar over på saksbehandlingstidspunktet.
– Uansett er det en klar tilbakemelding fra saksbehandlere i Nav at det syndes på dette området, sier Mandal.

Les også: Her får du luksus for lite penger

Kvalitet foran kvalitet

Det er viktig at saker behandles raskt i Nav siden det handler om brukere som trenger en inntekt. Derfor er presset på saksbehandling stort. Nav benytter mål- og resultatstyring, og enhetene har klare måltall for hvor mange vedtak som skal fattes hver uke.

Press på å levere gode tall, kan føre til at man fatter lettvinte avslag.

– Når et saksområde ikke krever noen spesielle vurderinger, er det forståelig at Nav har et «produksjonsregime», men et slikt system er ikke like godt egnet til å takle saker som krever mer utredning og nøyere begrunnelser. I intervjuene vi har gjort kommer det fram at det man opplever å bli målt på som saksbehandler, er antall vedtak som fattes. Krav til tempo vil alltid være viktig i Nav, men en mer spisset innsats i tidlig fase kan bidra til å avverge en del unødvendige avslag, sier Mandal.

Les også: Dyre bryllup for gjester og nygifte

Rettssikkerhet

Med jevne mellomrom trenger Nav trenger en avklaring på om det etaten gjør er riktig, og de vil være avhengig av å få kvalitetssikret egne vurderinger.

– Rapporten inneholder mange viktige funn, vurderinger og forslag til forbedringer som Nav både er i gang med og vil gå i gang med å forbedre. Forskernes forslag om å styrke det faglige samarbeidet mellom Nav Klageinstans og Nav Forvaltning har pågått en stund, og utvikles stadig videre. Her ser vi allerede positive resultater, sier ytelsesdirektør Kjersti Monland.

Forskerne er klare på at det at folk klager betyr at rettssikkerheten fungerer. Samtidig er det vanskelig å si at et gitt antall klager er bra eller dårlig.

– Mens retten til å klage på et vedtak er en viktig del av rettssikkerheten, så er det også nødvendig for Nav at noen saker blir påklaget og kanskje går helt opp til Trygderetten Dette fordi det vil gi nødvendig tilbakemelding nedover i systemet på om regelverkpraksisen er riktig, sier Roland Mandal ved SINTEF.

Les også:

Egentrening skal hindre gjengangere i NAV

Rapport sykmelder trygdeutdeling til unge

Ungdommer i NAV er ikke late og viljeløse

Saken ble opprinnelig publisert på Gemini.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:56 Xi advarer mot mulig ny smittebølge08:36 Nent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18 80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09 To menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21 Trump gjentok kritikken av WHO07:00 Slik behandles koronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00 FHIs corona-app kommer like over påske06:52 Oxfam ber innstendig om handling for å unngå fattigdomskrise06:45 Sjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Mann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11 Studie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45 6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31 Macron med full støtte til WHO04:29 Tre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07 Kina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34 Venezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12 Erna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10 Fransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45 Den afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32 Millionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49 Linda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29 Medietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09 Premier League-spillerne gir til helsevesenet23:00 Premier League-spillerne gir til helsevesenet21:29 Herreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21 Saudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05 Ansatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45 TV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01 To reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50 Supermåne på himmelen natt til torsdag19:48 WHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29 Forførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28 Tre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27 FHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04 Uværet har truffet Nordland med full styrke19:04 Stor kvalitetsforskjell på coronatester19:01 Seks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15 Tysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14 Stortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54 Pave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44 Coronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26 Bernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03 Anne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24 Seks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22 POD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17 Eier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24 Nordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45 VG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05 96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44 Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38 260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30 To dømt for voldtekt av ung gutt13:26 Slik håndterer du corona-angsten13:12 Analyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03 Lurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44 Solskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16 Skytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06 Nedbør over hele landet i påsken10:44 Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Mann siktet for drap på kona i Trondheim08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver
Siste nytt
08:56VerdenXi advarer mot mulig ny smittebølge08:36SportNent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18Norge80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09NorgeTo menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21VerdenTrump gjentok kritikken av WHO07:00NorgeSlik behandles koronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00NorgeFHIs corona-app kommer like over påske06:52VerdenOxfam ber innstendig om handling for å unngå fattigdomskrise06:45NorgeSjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeMann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11VerdenStudie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45Norge6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31VerdenMacron med full støtte til WHO04:29NorgeTre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07VerdenKina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34VerdenVenezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12VerdenErna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10VerdenFransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45VerdenDen afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32NorgeMillionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49VerdenLinda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29NorgeMedietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet23:00SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet21:29VerdenHerreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21VerdenSaudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05NorgeAnsatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45KulturTV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01NorgeTo reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50NorgeSupermåne på himmelen natt til torsdag19:48VerdenWHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29VerdenForførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28NorgeTre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27Helse og livsstilFHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04NorgeUværet har truffet Nordland med full styrke19:04NorgeStor kvalitetsforskjell på coronatester19:01NorgeSeks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15VerdenTysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14NorgeStortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54VerdenPave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44NorgeCoronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26VerdenBernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03NorgeAnne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24NorgeSeks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22Helse og livsstilPOD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17NorgeEier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24ForbrukerNordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45SportVG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05Verden96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44NorgeSlik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38Norge260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30NorgeTo dømt for voldtekt av ung gutt13:26HelseSlik håndterer du corona-angsten13:12NorgeAnalyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03VerdenLurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44SportSolskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16SportSkytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06NorgeNedbør over hele landet i påsken10:44VerdenTrump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeMann siktet for drap på kona i Trondheim08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus