Stemmer/Penger:

Glem søknad – tenk salgsbrev

Illustrasjonsfoto: Sverre Frugård/ABC Nyheter
Illustrasjonsfoto: Sverre Frugård/ABC Nyheter

Mange går i «norsk stil»-fella når søknad skal skrives. Vi har lært at en stil skal starte med en innledning, så hoveddel og avslutning, skriver jobbdoktor Vigdis Lamberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Vigdis Lamberg
Direktør og karriereveileder, Metier OEC AS

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Møt Vigdis Lamberg:

Vigdis Lamberg har bistått arbeidsledige i jobbsøkprosesser i 14 år. Hun leder Metier Arbeid som har levert arbeidsmarkedstiltak til blant annet NAV Oslo og Akershus. Hun har bistått over 3000 personer på vei tilbake i arbeid. Hun har bl.a. etablert egne selskaper, undervist i markedsføringsfag, vært turistsjef, ledet medisinsk klinikk, drevet eiendomsutvikling, ledet Norgeskontoret for internasjonal virksomhet ... og vært arbeidsledig. Hun vil dele sin erfaring høstet gjennom mange år som leder og mentor med ABC Nyheters følgere.

Alle innlegg i jobbdoktor:

Unngå morgenkåpefella som jeg gikk i

Selg de bæra du har

Du er ikke en potet

Kart og kompass for korteste vei til jobb

Møte gir jobb

CV som virker - heng ut fiskekroker

Glem søknad - tenk salgsbrev

Sannhetens øyeblikk - intervjuet

Hva svarer du når du blir spurt om lønnsforventninger?

Nedbemanning - unngå å sende folk hjem til sofaen

Du har en kompetansepakke å selge. Søknadsbegrept er egentlig misvisende. For du er jo en gavepakke til den virksomheten hvor uløste arbeidsoppgaver matcher med din kompetanse! Heretter tenker du salgsbrev. I forrige artikkel viste jeg til en amerikansk undersøkelse som konkluderte med at rekruttere bruker seks sekunder på å lese en CV. Det samme gjelder sannsynligvis også søknaden. Derfor må du også med søknaden (tenk: salgsbrev!) tenke på å «henge ut fiskekroker» med en gang.

Les forrige artikkel om salgsbrev og «fiskekroker» her

Mange går i «norsk stil»-fella når søknad skal skrives. Vi har lært at en stil skal starte med en innledning, så hoveddel og avslutning. Derfor starter mange søknaden med «innledning»: bla.. bla om firmaet og deres satsningsområder, visjoner etc. «Fortell meg noe jeg ikke vet» er et viktig prinsipp innen salg. Særlig når du har dårlig tid (seks sekunder!) og bruker et medium der kun én sans brukes: lese. Unngå derfor å kaste bort tiden med snikk snakk som ikke bringer noe nytt til leseren.

Hvem kan i sin villeste fantasi drømme om at det finnes en så mangefasettert person som nettopp deg?

Når du søker en utlyst stilling, har du allerede fått en oppskrift på hva virksomheten er på jakt etter. Hvilken kompetanse de tror den ideelle kandidat skal ha, er nå én ting. Det er jo rene gjettekonkurransen å beskrive den optimale bakgrunnen! For hvem kan i sin villeste fantasi drømme om at det finnes en så mangefasettert person som nettopp deg? Søknaden din skal belyse hvordan nettopp DIN kombinasjon av utdanning/erfaring/egenskaper/interesser er superperfekt for å utføre DENNE jobben med stor suksess.
Nå kommer koldtbordøvelsen inn. – les om koldtbordanalogien i en tidligere artikkel: Selg de bæra du har!

Ønsket «meny» for den aktuelle arbeidsgiver, finner du i den delen av stillingsannonsen som beskriver hvilke arbeidsoppgaver som skal løses. Du må så kjapt som mulig få fram hvorfor du motiveres av nettopp DENNE stillingen. Beskriv hvorfor du er overbevist om at nettopp du vil løse de nevnte arbeidsoppgaver med stor suksess. Hver gang er det ulike elementer fra ditt koldtbord som må plukkes fram. Unngå koldtbordfella! Alle kjøper ikke alt du har! Plukk ut erfaring og kompetanse som matcher den enkelte arbeidsbeskrivelse og underbygg med hva som motiverer deg . Hver søknad blir ulik. Jobben med skreddersøm må du ta på alvor, ellers er alt bortkastet.

Vigdis Lamberg er jobbdoktor i ABC Nyheter.
Vigdis Lamberg er jobbdoktor i ABC Nyheter.

«Men jeg mangler jo»....

er kanskje den setningen mentorene i Metier Arbeid hører oftest når vi peker på aktuelle,utlyste stillinger til den enkelte kursdeltakere. Husk at virksomhetens forsøk på å beskrive relevante kvalifikasjoner ikke er risset i stein. Stadig flere erkjenner vanskeligheten med å treffe med kompetansebeskrivelsen ved at de har med setninger som «Relevant erfaring kan kompensere for manglende formell utdanning». Kjære leser: lat som om denne setningen står overalt! For det fungerer for det meste slik i praksis. Konsentrer deg om den delen av annonseteksten som beskriver arbeidsoppgavene og underbygg hvorfor du er riktig person for å løse disse oppgavene. Finn balansen mellom å vise selvtillit og ydmykhet.

Visst skal du selge deg selv, men ikke «overselg». Ærlighet varer alltid lengst men det betyr ikke at du skal massere det du ikke kan. Selg de bæra du har.

Vis gjerne til hvordan andre beskriver deg. Gode resultater fra liknende oppgaver er alltid et pluss. Korrekturlesning er viktig. Det er lettest å oppdage skrivefeil når du leser bakfra. Da ser du ord for ord lettere enn når du leser en tekst der innholdet får fokus.

Les også: Møte gir jobb!

Hva leses først – CV eller søknad?

Dersom noen forsøker å gi deg det riktig svaret på dette spørsmålet – ikke hør på dem. For det finnes ikke et riktig svar. Du vet jo ikke hva den enkelte foretrekker. Noen ser på CVen først, andre på søknaden. Derfor er det viktig at begge står på egne ben. Lettvintvarianten ved å vise til CV i annenhver setning gir ikke et fortrinn. Din skriftlige formuleringsevne er en viktig del av førsteinntrykket. Et velformulert, feilfritt brev som fanger leserens interesse umiddelbart øker sjansen for at din CV blir lest. Sammen danner brev og CV ditt etterlatte inntrykk. Forhåpentligvis er det så bra at de vil snakke med nettopp deg fordi de tenker du kan ha rett; du er den rette.

Les også: Kart og kompass for korteste vei til jobb

Ringe – ikke ringe?

Siden kun 20 prosent av ledige stillinger utlyses, bruker vi i Metier Arbeid mest tid på å motivere våre kursdeltakere på å initiere til møter uavhengig av utlyste stillinger. Omfattende research som er lett å utføre via selskapers hjemmesider, medieomtale etc gir deg et mulighetsbilde som mange andre ikke ser. Da blir konkurransen mindre og kanskje fraværende. De kalde telefonene har vist seg å være korteste vei til jobb. En telefon knyttet til en stillingsannonse, er ikke «kald». Målet med å ringe en bedriftsleder eller rekrutterer på en utlyst stilling du har søkt, må jo være å komme øverst i bunken. Når du ringer, presenterer deg og sier du har søkt på stillingen, er sannsynligheten i alle fall tilstede for at de blar i søknadsbunken mens de snakker med deg. Dine ord må være vel forberedt. Unngå å stille spørsmål som annonsen eller hjemmesidene gir svar på. Etter innledende spørsmål om hvor langt de har kommet i prosessen (du spør fordi du har andre prosesser på gang, men det er DENNE stillingen du virkelig har lyst på!) kan 1000 kr spørsmålet være: «Hvilke egenskaper har personer som gjør suksess hos dere?» Du får kanskje et svar som guider deg til hvilken del av «koldtbordet» du skal fremheve i neste setning. Er klimaet i samtalen jovial, kan du be om å få et møte fordi du er overbevist om at du er den rette personen og gjerne vil vise dem dette. Avklaring så fort som mulig er vinn-vinn. Det finnes virksomheter med rigide ansettelsesprosedyrer. Disse må man selvsagt forholde seg til. Derfor anbefaler vi deg ikke å legge alle eggene i en kurv. Søk bredt. De fleste av oss kan gå inn i 20-30 ulike stillinger! Jungs Type Indeks og andre preferansetester bevisstgjør som oftest på et langt bredere spekter av passende arbeidsoppgaver enn du kanskje selv har tenkt de siste årene. Du har gått i det samme sporet og ser ikke skogen for bare trær. Få hjelp til å oversette din CV til et språk som forteller om din kompetanse på en måte som alle forstår. Nettet er fullt av eksempler på søknader. Jeg vil ikke gi noen fasit. Les deg opp på rådene gitt i Jobbdoktor de siste ukene og velg din egen form. Personlig preg og «fiskekroker» med en gang, gjerne med et bilde, gjør det fristende å bruke mer tid enn 6 sekunder på nettopp din informasjonspakke. Da er neste skanse intervjuet. Mer om dette i neste artikkel.

Les også: Du er IKKE en potet!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:49 Naturens varsku til en selvtilfreds sivilisasjon21:30 Raymond Johansen krever egen krisepakke for Oslo20:49 Nybø vil gi tilsyn mer tid til å se på fusjoner20:49 DN: Den nye oljefondssjefen har formue på Caymanøyene20:44 Bielsa barberer lønnsslippen for å hjelpe Leeds-ansatte20:27 Flere følger FNs oppfordring om våpenhvile under pandemien20:07 Barcelona sliter økonomisk - spillerne nekter å halvere millionlønna19:39 Miljø-topp: – Jeg ser ingen lyspunkter for klimaet i coronakrisen19:35 Ville dyr i spanske byer: – Naturen gjenoppstår19:25 Petter Stordalens hotellimperium taper 250 millioner i måneden19:09 Arkivverket tilgjengeliggjør nye dokumenter etter Kielland-ulykken på nett19:04 Brynjar Meling får hets i sosiale medier etter Krekar-utlevering19:02 Ulrikke Brandstorp kritisk til NRKs MGP-avgjørelse18:32 Vestre Viken avviser at unge utenfor risikogrupper ligger i respirator – Budstikka beklager18:30 Forsøker å omgå hytteforbudet ved å ta inn på hotell18:27 Tre beboere smittet på sykehjem i Bergen17:38 Fylkeslegen mener drapsdømt 37-åring fikk forsvarlig helsehjelp17:36 100 nye dødsfall i New York: – Det er et helvete17:23 Karlsson om uroen i langrennslandslaget: – Det har påvirket oss alle17:17 Her er Rødts krisekrav til regjeringen: – Industrien blør nå17:14 Søreide: Norge kan ikke hjelpe dem som likevel reiser utenlands nå17:05 Fem til sykehus etter trafikkulykke i tunnel i Kristiansund16:57 1,6 millioner nordmenn i faresonen: – Vi oppfordrer ikke til total isolasjon16:34 FHI ser ikke for seg dagens tiltak i lang tid16:10 G20-landene lover enorme summer for å redde verdensøkonomien16:05 3.365 personer i Norge bekreftet smittet med coronavirus15:30 Helsemyndighetene fraråder å isolere Stockholm15:26 Frp-topper feirer Krekar-utsendelse med kake15:09 Italias problem nå: Norge vil nekte Krekar å returnere14:51 Danmark vil forby flere enn to personer å møtes14:49 Forskere: – Stans turisme og kontakt. Apene kan bli smittet14:22 Husk å stille klokka natt til søndag14:18 Bare slik kan vi forberede oss på klimakrise og ny pandemi13:51 Nye store skader på Great Barrier Reef13:50 Mindre luftforurensing i Danmark13:08 Åpner for publikumsnekt under Tour de France13:06 Solskjær-elev tilbys ny kjempekontrakt i Kina13:04 Svensk industri-mogul er «livredd»: – En helt generasjon kan gå tapt12:47 Mulla Krekar er utlevert til Italia12:02 Utleie av sykler og elsparkesykler blir forbudt i Trondheim12:01 Partene i Jemen støtter våpenhvile11:55 Nicolai Tangen blir ny sjef i oljefondet11:33 Russland med inngripende tiltak mot coronaviruset11:22 Østfold-kommune setter inn «avstands-politi»11:20 Store coronatap for oljefondet10:32 Nye funn kan gi håp i jakten om mystisk kjempeplanet10:22 Samtlige nordiske Ving-turister hentet hjem10:21 Oslo tingrett kan avgjøre Y-blokkas skjebne10:20 Arnardo avlyser sirkussesongen10:06 SAS gjenåpner direkterute til Lakselv09:48 Sjokktall i Sverige – smittesjefen nekter å bøye av09:43 Røkke punger ut til kriserammet Oppdal09:42 Politiet får ansette inntil 400 midlertidig09:31 Kvinne tiltalt for drapsforsøk på nabo på Jæren09:15 Jakten på Carlsens VM-rival i sjakk stanses08:56 Mediebransjen blør – venter permitteringsrush08:48 Minst 60.000 nordmenn har meldt seg ut av treningssentre08:35 Ber om skattefradrag for oppussing i neste krisepakke08:29 Skulle lete etter diamanter – fant restene av tapt kontinent08:27 Statsbygg fremskynder utbetalinger til leverandører08:25 Mange av landets bedrifter mener de ikke har fått hjelp av krisepakkene08:23 Vektere ble permittert da HV inntok Gardermoen08:23 Politiet sjekker hytter og naust som forebyggende tiltak07:44 Kristen TV-kanal risikerer solid bot for salg av «virushemmende» kosttilskudd07:25 Frivillig lønnskutt for Ryerson i Union Berlin07:18 Coronasmittet lege: – Landet var fullstendig uforberedt07:09 Italiensk fotballpresident «nekter» å avslutte sesongen07:05 Ti spørsmål som må besvares etter OL-utsettelsen07:00 Koronatiltakene skaper økt bekymring hos barn med foreldre i fengsel06:53 Nær dobbelt så mange ber om å få utsatt innbetaling til Lånekassen06:47 Pompeo angriper Kina for dårlig informasjon06:45 Ber om økt aldersgrense i OL-fotballen etter utsettelsen06:30 Telenor melder om rekordhøy svindeltrafikk06:30 Flyktninghjelpen fortviler over stengte grenser06:23 Jakten på juksemakerne hemmes av pandemien06:13 Dette skjer i dag06:00 Rusavhengige sliter mer når Norge er stengt06:00 Kappløp for å lage flere respiratorer05:44 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Sanner klar med nye strakstiltak05:16 1.150 har meldt seg til helseinnsats i Stavanger05:00 Stille i salen når EU-toppmøtet holdes på video04:42 Sognepresten døpte Nicolai Alexander på stuebordet04:14 Over 1.000 døde etter koronasmitte i USA04:08 Flere kraftselskap setter ned nettleien04:02 124 kommuner holder på lokale koronaregler03:22 Rapport: Eksportnæringen kan miste 55.000 jobber00:44 SV og Rødt skuffet over Sanners utbytteavgjørelse00:44 Dramatisk økning i antall døde koronapasienter i Stockholm00:18 Kosovos regjering faller midt i koronautbruddet00:09 Høie utelukker aldersgrenser på intensivbehandling23:49 Familien: Pensjonert FBI-agent døde i iransk fengsel23:33 Antall smittetilfeller i Storbritannia stiger til drøyt 9.50023:09 Ni av ti holder seg unna familie og venner22:08 Venezuela ber om corona-støtte – blir ikke engang vurdert22:04 Vestre Viken avviser at unge utenfor risikogrupper ligger i respirator – Budstikka beklager21:50 Finland isolerer hovedstaden fra resten av landet21:42 Liverpool på vei mot uslåelig rekord med «virushjelp»21:15 Her rømmer fangene – halvparten fortsatt på frifot21:09 New Yorks guvernør mener krisepakken er «fryktelig»
Siste nytt
21:49StemmerNaturens varsku til en selvtilfreds sivilisasjon21:30PengerRaymond Johansen krever egen krisepakke for Oslo20:49PolitikkNybø vil gi tilsyn mer tid til å se på fusjoner20:49PengerDN: Den nye oljefondssjefen har formue på Caymanøyene20:44SportBielsa barberer lønnsslippen for å hjelpe Leeds-ansatte20:27VerdenFlere følger FNs oppfordring om våpenhvile under pandemien20:07PengerBarcelona sliter økonomisk - spillerne nekter å halvere millionlønna19:39NorgeMiljø-topp: – Jeg ser ingen lyspunkter for klimaet i coronakrisen19:35VerdenVille dyr i spanske byer: – Naturen gjenoppstår19:25PengerPetter Stordalens hotellimperium taper 250 millioner i måneden19:09NorgeArkivverket tilgjengeliggjør nye dokumenter etter Kielland-ulykken på nett19:04NorgeBrynjar Meling får hets i sosiale medier etter Krekar-utlevering19:02NorgeUlrikke Brandstorp kritisk til NRKs MGP-avgjørelse18:32NorgeVestre Viken avviser at unge utenfor risikogrupper ligger i respirator – Budstikka beklager18:30NorgeForsøker å omgå hytteforbudet ved å ta inn på hotell18:27NorgeTre beboere smittet på sykehjem i Bergen17:38NorgeFylkeslegen mener drapsdømt 37-åring fikk forsvarlig helsehjelp17:36Verden100 nye dødsfall i New York: – Det er et helvete17:23SportKarlsson om uroen i langrennslandslaget: – Det har påvirket oss alle17:17PengerHer er Rødts krisekrav til regjeringen: – Industrien blør nå17:14NorgeSøreide: Norge kan ikke hjelpe dem som likevel reiser utenlands nå17:05NorgeFem til sykehus etter trafikkulykke i tunnel i Kristiansund16:57Norge1,6 millioner nordmenn i faresonen: – Vi oppfordrer ikke til total isolasjon16:34NorgeFHI ser ikke for seg dagens tiltak i lang tid16:10VerdenG20-landene lover enorme summer for å redde verdensøkonomien16:05Norge3.365 personer i Norge bekreftet smittet med coronavirus15:30VerdenHelsemyndighetene fraråder å isolere Stockholm15:26NorgeFrp-topper feirer Krekar-utsendelse med kake15:09PolitikkItalias problem nå: Norge vil nekte Krekar å returnere14:51VerdenDanmark vil forby flere enn to personer å møtes14:49VerdenForskere: – Stans turisme og kontakt. Apene kan bli smittet14:22NorgeHusk å stille klokka natt til søndag14:18StemmerBare slik kan vi forberede oss på klimakrise og ny pandemi13:51VerdenNye store skader på Great Barrier Reef13:50VerdenMindre luftforurensing i Danmark13:08SportÅpner for publikumsnekt under Tour de France13:06SportSolskjær-elev tilbys ny kjempekontrakt i Kina13:04PengerSvensk industri-mogul er «livredd»: – En helt generasjon kan gå tapt12:47NorgeMulla Krekar er utlevert til Italia12:02NorgeUtleie av sykler og elsparkesykler blir forbudt i Trondheim12:01VerdenPartene i Jemen støtter våpenhvile11:55PengerNicolai Tangen blir ny sjef i oljefondet11:33VerdenRussland med inngripende tiltak mot coronaviruset11:22NorgeØstfold-kommune setter inn «avstands-politi»11:20PengerStore coronatap for oljefondet10:32VerdenNye funn kan gi håp i jakten om mystisk kjempeplanet10:22ReiseSamtlige nordiske Ving-turister hentet hjem10:21KulturOslo tingrett kan avgjøre Y-blokkas skjebne10:20NorgeArnardo avlyser sirkussesongen10:06ReiseSAS gjenåpner direkterute til Lakselv09:48Helse og livsstilSjokktall i Sverige – smittesjefen nekter å bøye av09:43NorgeRøkke punger ut til kriserammet Oppdal09:42NorgePolitiet får ansette inntil 400 midlertidig09:31NorgeKvinne tiltalt for drapsforsøk på nabo på Jæren09:15SportJakten på Carlsens VM-rival i sjakk stanses08:56KulturMediebransjen blør – venter permitteringsrush08:48Helse og livsstilMinst 60.000 nordmenn har meldt seg ut av treningssentre08:35PengerBer om skattefradrag for oppussing i neste krisepakke08:29VerdenSkulle lete etter diamanter – fant restene av tapt kontinent08:27PengerStatsbygg fremskynder utbetalinger til leverandører08:25PengerMange av landets bedrifter mener de ikke har fått hjelp av krisepakkene08:23NorgeVektere ble permittert da HV inntok Gardermoen08:23NorgePolitiet sjekker hytter og naust som forebyggende tiltak07:44NorgeKristen TV-kanal risikerer solid bot for salg av «virushemmende» kosttilskudd07:25SportFrivillig lønnskutt for Ryerson i Union Berlin07:18Helse og livsstilCoronasmittet lege: – Landet var fullstendig uforberedt07:09SportItaliensk fotballpresident «nekter» å avslutte sesongen07:05SportTi spørsmål som må besvares etter OL-utsettelsen07:00NorgeKoronatiltakene skaper økt bekymring hos barn med foreldre i fengsel06:53PengerNær dobbelt så mange ber om å få utsatt innbetaling til Lånekassen06:47VerdenPompeo angriper Kina for dårlig informasjon06:45SportBer om økt aldersgrense i OL-fotballen etter utsettelsen06:30PengerTelenor melder om rekordhøy svindeltrafikk06:30VerdenFlyktninghjelpen fortviler over stengte grenser06:23SportJakten på juksemakerne hemmes av pandemien06:13NorgeDette skjer i dag06:00Helse og livsstilRusavhengige sliter mer når Norge er stengt06:00VerdenKappløp for å lage flere respiratorer05:44NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Sanner klar med nye strakstiltak05:16Helse og livsstil1.150 har meldt seg til helseinnsats i Stavanger05:00VerdenStille i salen når EU-toppmøtet holdes på video04:42NorgeSognepresten døpte Nicolai Alexander på stuebordet04:14VerdenOver 1.000 døde etter koronasmitte i USA04:08PengerFlere kraftselskap setter ned nettleien04:02Norge124 kommuner holder på lokale koronaregler03:22PengerRapport: Eksportnæringen kan miste 55.000 jobber00:44PengerSV og Rødt skuffet over Sanners utbytteavgjørelse00:44VerdenDramatisk økning i antall døde koronapasienter i Stockholm00:18VerdenKosovos regjering faller midt i koronautbruddet00:09NorgeHøie utelukker aldersgrenser på intensivbehandling23:49VerdenFamilien: Pensjonert FBI-agent døde i iransk fengsel23:33VerdenAntall smittetilfeller i Storbritannia stiger til drøyt 9.50023:09NorgeNi av ti holder seg unna familie og venner22:08PengerVenezuela ber om corona-støtte – blir ikke engang vurdert22:04NorgeVestre Viken avviser at unge utenfor risikogrupper ligger i respirator – Budstikka beklager21:50VerdenFinland isolerer hovedstaden fra resten av landet21:42SportLiverpool på vei mot uslåelig rekord med «virushjelp»21:15VerdenHer rømmer fangene – halvparten fortsatt på frifot21:09VerdenNew Yorks guvernør mener krisepakken er «fryktelig»
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus