Nav mer lukrativt enn jobb for noen

Overfor departementet forslår Nav å redusere arbeidsavklaringspenger (AAP) fra 148.000 kroner i året til 120.000 for personer under 25.
Overfor departementet forslår Nav å redusere arbeidsavklaringspenger (AAP) fra 148.000 kroner i året til 120.000 for personer under 25.

For stadig flere unge som får avklaringspenger, er det mer lukrativt å gå på Nav enn å jobbe, viser en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etaten har sett på hvem som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP) og hvem som kommer tilbake i jobb etter å ha mottatt slik støtte en stund, skriver Dagsavisen.

Kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Nav vedgår at dagens AAP-ordning kan være for lukrativ, særlig for personer som er mellom 18 og 30 år gamle.

– For unge med sammensatte problemer, som ikke er under utdanning og står utenfor arbeidslivet, gir det større uttelling å motta AAP enn sosialhjelp og tiltakspenger, som har en svært lav dagsats.

Les også: To tredeler av Nav-kronene til utlandet går til nordmenn

Over 148.000 personer får for tiden AAP. Mens det blir færre AAP-mottakere i aldersgruppene 30-39 og 40-49, øker antall mottakere under 30. Disse utgjør en femdel av AAP-mottakerne, og nå varsler Åsholt at livremmen kan bli strammet inn.

Vil kutte i AAP-utbetaling

Overfor departementet forslår Nav å redusere AAP fra 148.000 kroner i året til 120.000 for personer under 25. Det kan også bli aktuelt å dele opp periodene slik at støtten ikke innvilges for et helt år av gangen. Innsparinger fra AAP-kuttet foreslås brukt til arbeidstrening og tettere oppfølging.

Les også: Hauglie vil sikre unge hjelp innen åtte uker

Simen Markussen er seniorforsker ved Frischsenteret, og satt i ekspertgruppen som i fjor la fram forslag til et bedre Nav.

Han mener problemet er at sykdom lønner seg:

– Stadig flere av dem som før fikk dagpenger eller sosialhjelp, får AAP. I og med at dette krever en diagnose, gir AAP et slags godkjentstempel.

– For individet kan det dermed fortone seg best å være syk. Det premieres i form av verdighet, penger og oppfølging, sier Simen Markussen til Dagsavisen.

OECD har uttrykt bekymring for at det i Norge er en høy andel passive unge innenfor helserelaterte ytelser, samtidig som det er lav arbeidsledighet blant unge. Selv om sykdomsvilkåret er tonet noe ned er sykdom fortsatt et viktig vilkår for å få innvilget arbeidsavklaringspenger.

«Høyere inntekt enn da de var i jobb»

I den nye Nav-rapporten «Arbeidsavklaringspenger - utviklingen i hvem som kommer inn», heter det:

«Personer med inntekt under 2G vil kunne få mer stønad som mottakere av arbeidsavklaringspenger enn de får i sykepenger. Siden det på arbeidsavklaringspenger ikke stilles krav til opptjening, i motsetning til de tidligere ordningene rehabiliteringspenger og tidsbegrenset uførestønad, vil flere ha rett på arbeidsavklaringspenger.»

Nav-rapporten konkluderer med at personer med lav inntekt har fått et økonomisk insentiv til å søke om arbeidsavklaringspenger:

«Det gir høyere inntekt enn de hadde mens de var i jobb, og høyere inntekt enn sykepenger».

De som kommer inn på arbeidsavklaringspenger har i snitt lavere yrkesinntekt enn befolkningen for øvrig. Personer med tidligere inntekt mellom to til tre av folketrygdens grunnbeløp (1G=90 068 kr) har størst sannsynlighet for å komme inn på arbeidsavklaringspenger. De med høyere inntekt, det vil si de med inntekt over 6 G, har minst sannsynlighet for å komme inn på arbeidsavklaringspenger.

Les også: Riksrevisjonen: For stor risiko for svindel av Nav

To veier inn i AAP

Det er to hovedveier inn til AAP-ordningen. Den ene gruppen kommer direkte fra sykepenger. Dette er ofte personer som sliter med å holde seg i arbeidslivet.

Om lag 2500–3000 nye personer kommer hver måned inn på ordningen med arbeidsavklaringspenger etter å ha mottatt sykepenger.

«Arbeidsavklaringspenger er da en slags forlenget sykepengeordning for sykmeldte som ikke blir friske i løpet av de 52 ukene man har rett til å motta sykepenger,» heter det i Nav-rapporten.

Omlag 90 prosent av de under 30 år som bruker opp sykepengerettighetene sine, og 75 prosent av de over 30 år som bruker opp sykepengerettighetene, får innvilget arbeidsavklaringspenger.

Den andre gruppen er de som sliter med å komme inn på arbeidsmarkedet, og som ikke har mottatt sykepenger i forkant. Om lag 1500–1700 registreres som nye mottakere av arbeidsavklaringspenger hver måned.

Dette er blant annet arbeidsledige uten dagpengerettigheter (20 prosent) og søkere som er registrert med sosialhjelp (ni prosent). De har lav eller ingen inntekt.

Les også: Stadig flere yngre uføre, men færre eldre

Utstøting eller attraksjon?

Vanlige forklaringer i forskningslitteraturen på veier inn i trygdeytelser, er utstøtingsmodellen og attraksjonsmodellen. Utstøtingsmodellen forklarer veien inn i trygdeytelser med at ulike forhold bidrar til å støte personer ut av arbeidslivet og over på trygd.

Attraksjonsmodellen vektlegger at personer foretrekker fritid fremfor arbeid, og at trygdeordninger kan bidra til at noen finner det mer attraktivt å motta trygd fremfor å jobbe.

«De som har en sterk preferanse for fritid, eller ubetalte omsorgsoppgaver som ikke gir inntekt, vil da ha større tilbøyelighet til å søke om trygd fremfor å fortsette i arbeidslivet,» skriver Nav i rapporten.

Fakta om arbeids-avklaringspenger (AAP)

  • For å ha rett til AAP må arbeidsevnen din være redusert med minst 50 prosent. Hjelpen fra NAV kan bestå av arbeidsrettede tiltak, ytelser under medisinsk behandling eller annen oppfølging fra NAV.
  • Det må i hovedsak være sykdom, skade eller lyte som er årsaken til at du har redusert arbeidsevne. Det må være en viss utsikt til å forbedre arbeidsevnen, gjennom behandling, arbeidsrettede tiltak eller oppfølging fra NAV. Målet er at du skal klare å skaffe eller beholde arbeid i løpet av perioden med AAP.
  • Det er ikke et krav at du mottar sykepenger eller andre ytelser fra NAV for å kunne søke om AAP.
  • Hvis du mottar sykepenger og sykepengeåret er i ferd med å gå ut, må du selv søke om AAP hvis du fortsatt er syk. Du går ikke automatisk over på AAP.
  • Hvis du tidligere har mottatt AAP, kan du få AAP på nytt i inntil seks måneder hvis du blir syk igjen uten å ha tjent opp ny rett til sykepenger. Du må ha vært arbeidsfør og helt eller delvis i jobb i 26 uker for å få nye sykepengerettigheter.
  • Du må som hovedregel ha vært medlem i folketrygden i minst tre år før du har rett på AAP. Har du vært helt arbeidsfør, er det nok at du har vært medlem i minst ett år før du søker. Det kan gjøres unntak. Les mer om medlemskap i folketrygden.
  • Du må være mellom 18 og 67 år. Hvis du er mellom 62 og 67 år når du søker, må du som hovedregel ha hatt en pensjonsgivende inntekt på minst ett grunnbeløp (G) før du fikk nedsatt arbeidsevne. Det kan gjøres unntak.
  • Som hovedregel må du bo og oppholde deg i Norge for å ha rett på AAP. Les mer om feriefravær og utenlandsopphold under avsnittet "Meld fra om endringer" nederst på siden.
  • (Kilde: Nav)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04 Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58 Haaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54 Venstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37 Celtic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35 Flere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03 Irakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40 Fire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31 Telenor har stabilisert flere av tjenestene17:12 Ørjan Nyland med tap i Premier League-debuten16:58 Opptur for Solskjær, Uniteds unggutter lekte seg til seier mot Brighton16:50 Nå starter Høyre jakten på Høies erstatter16:23 Petter Stordalen og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre16:06 Flere drept av bilbombe nord i Syria16:05 Frivillig fange i Auschwitz15:29 Jødiske gravsteiner utsatt for hærverk i Danmark14:27 Trolig ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen14:18 Jordan tar tilbake landområder fra Israel13:33 Morales utlyser nyvalg i Bolivia13:26 Russland rystet av grusomt drap13:08 Kongekrabben spås til Trøndelag i 205012:08 Advarer mot å kjøpe ny fossilbil: – Det kommer til å koste stadig mer12:06 Farevarsel for snø i syv fylker – bilister advares11:40 Enebolig i Hedmark totalskadd i brann – fem personer til legevakt11:26 Iohannis favoritten ved valget i Romania11:09 Ny kulderekord i Troms10:39 Ap og Sp refser sykehussatsing – varsler milliardløft10:30 Flere døde etter syklon feide innover India og Bangladesh10:15 Merkur foran solen: Neste gang er i november 203210:11 Guardiola før storkampen: – Vi er ikke underdogs på Anfield09:57 Jan Guillou: – Trump får nok også Nobels fredspris09:36 Ledende demokrater vil ha økt press mot Israel09:33 Keeperen reddet seieren for Zuccarellos Wild09:32 Massivt nytt oljefelt funnet i Iran09:14 Ferske elbiltall: – Litt skuffende09:12 Tenåring døde etter skyteepisode i Malmö08:48 Valgdagsmåling: Ytre høyre-partiet Vox dobler seg i det spanske valget08:11 Fortrolig meldingen avslørte: Norge ville ha «mur» mot østtyskere07:52 Farevarsel for snø på Sørlandet – bilister advares07:01 Målmannen reddet seieren for Zuccarello og Minnesota Wild06:47 Kambodsjansk opposisjonsleder løslatt fra husarrest06:45 Brann i garasjeanlegg utenfor Bergen slukket06:21 Dette skjer i dag05:48 Dette skjedde i natt04:51 Over tusen forsvarspistoler er ikke gjort rede for04:21 Tenåring døde etter skyteepisode i Malmö03:42 Mann pågrepet for å ha truet politiet med kniver03:39 Woody Allen inngikk forlik med Amazon02:50 Demonstranter stormet to statseide medier i Bolivia02:01 Eksplosjon ved leilighetshus utenfor Stockholm01:56 Seks ungdommer mistenkt for ran i Oslo01:33 Netflix og HBO vil stoppe deling av passord01:21 Syklonen Bulbul inn over land i Bangladesh01:19 Alan Walker viste fram storproduksjon i Spektrum00:12 Væpnet politi stoppet full tenåring med lekepistol23:19 Frisparkperler fra Messi da Barcelona tok tilbake tabelltoppen22:42 Flest velgere vil ha Raja eller Rotevatn som partileder for Venstre, ifølge VG-måling21:43 To personer skutt og såret i Malmö21:34 Republikanere vil ha Bidens sønn i vitneboksen21:29 SV vil sette krav til utslipp for å få ned cruisetrafikken21:00 Stoltenberg besøker Trump til uka20:57 Ustoppelige Lewandowski senket gamleklubben Dortmund20:42 Oscar André (15) ble drept på Kapp20:08 Elsparkesykler midlertidig stengt i Oslo19:52 Ap vil sette av 60 millioner til å løse deltidskrisen19:45 Verdens grensemurer tilsvarer 887 Berlin-murer - her er de mest ekstreme19:44 Har ikke sett lignende på 37 år: Jusprofessor tror staten kan tape18:12 Trump hyller alliansen med Tyskland18:09 Formsvake Tottenham fikk uavgjort mot Sheffield United etter VAR-hjelp18:04 Nylig løslatt etter brannstifting – siktet igjen17:58 Nest-Sotra ble taperen i kvalikdrama, HamKam reddet Sogndal17:25 Passasjer låste seg inne på do - flyet måtte sikkerhetslande16:41 Valgforsker: – Dette er ikke bare et blaff16:20 Raser etter nedrykksdrama i OBOS-ligaen: – For en parodi15:48 Abraham og Pulisic fortsatte seiersrekken til Chelsea15:46 Ap vil ha et tak på momsfritaket for elbiler15:38 Speedrider-ulykke på Voss15:29 Småbrukarlaget: Pelsdyrbønder må få full kompensasjon15:08 Ny Bundesliga-trener fikk sparken14:45 Ny metoo-undersøkelse i mediebransjen13:53 Oslo-mann i retten etter beslag av tusenvis av overgrepsbilder13:53 Telenor rammet av store tekniske problemer13:08 Her er verdens dyreste snøkrabbe12:29 Sana: Voldsomme kamper mellom regjeringsstyrker og tyrkiske styrker12:23 Mann må møte i lagmannsretten etter å ha syklet i kollektivfeltet12:00 Amatør-skismørere har helsefarlige fluorverdier11:53 Bangladesh evakuerer 300.000 mennesker i påvente av syklon11:34 Iran begynner anriking av uran i atomanlegget Fordo11:33 Vindkraftselskaper mangler planer for å rydde opp i vindparker11:10 Mann ble frastjålet BankID – må betale 100.000 kroner11:09 Treholt knakk sammen da han så bildet med KGB
Siste nytt
21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04PolitikkErna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58SportHaaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54NorgeVenstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37SportCeltic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35VerdenFlere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03VerdenIrakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40NorgeFire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31NorgeTelenor har stabilisert flere av tjenestene17:12SportØrjan Nyland med tap i Premier League-debuten16:58SportOpptur for Solskjær, Uniteds unggutter lekte seg til seier mot Brighton16:50PolitikkNå starter Høyre jakten på Høies erstatter16:23NorgePetter Stordalen og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre16:06VerdenFlere drept av bilbombe nord i Syria16:05VerdenFrivillig fange i Auschwitz15:29VerdenJødiske gravsteiner utsatt for hærverk i Danmark14:27NorgeTrolig ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen14:18VerdenJordan tar tilbake landområder fra Israel13:33VerdenMorales utlyser nyvalg i Bolivia13:26VerdenRussland rystet av grusomt drap13:08NæringslivKongekrabben spås til Trøndelag i 205012:08MotorAdvarer mot å kjøpe ny fossilbil: – Det kommer til å koste stadig mer12:06NorgeFarevarsel for snø i syv fylker – bilister advares11:40NorgeEnebolig i Hedmark totalskadd i brann – fem personer til legevakt11:26VerdenIohannis favoritten ved valget i Romania11:09NorgeNy kulderekord i Troms10:39PolitikkAp og Sp refser sykehussatsing – varsler milliardløft10:30VerdenFlere døde etter syklon feide innover India og Bangladesh10:15VerdenMerkur foran solen: Neste gang er i november 203210:11SportGuardiola før storkampen: – Vi er ikke underdogs på Anfield09:57NorgeJan Guillou: – Trump får nok også Nobels fredspris09:36VerdenLedende demokrater vil ha økt press mot Israel09:33SportKeeperen reddet seieren for Zuccarellos Wild09:32MakroøkonomiMassivt nytt oljefelt funnet i Iran09:14MotorFerske elbiltall: – Litt skuffende09:12VerdenTenåring døde etter skyteepisode i Malmö08:48PolitikkValgdagsmåling: Ytre høyre-partiet Vox dobler seg i det spanske valget08:11PolitikkFortrolig meldingen avslørte: Norge ville ha «mur» mot østtyskere07:52NorgeFarevarsel for snø på Sørlandet – bilister advares07:01SportMålmannen reddet seieren for Zuccarello og Minnesota Wild06:47VerdenKambodsjansk opposisjonsleder løslatt fra husarrest06:45NorgeBrann i garasjeanlegg utenfor Bergen slukket06:21NorgeDette skjer i dag05:48NorgeDette skjedde i natt04:51NorgeOver tusen forsvarspistoler er ikke gjort rede for04:21VerdenTenåring døde etter skyteepisode i Malmö03:42NorgeMann pågrepet for å ha truet politiet med kniver03:39VerdenWoody Allen inngikk forlik med Amazon02:50VerdenDemonstranter stormet to statseide medier i Bolivia02:01VerdenEksplosjon ved leilighetshus utenfor Stockholm01:56NorgeSeks ungdommer mistenkt for ran i Oslo01:33NorgeNetflix og HBO vil stoppe deling av passord01:21VerdenSyklonen Bulbul inn over land i Bangladesh01:19NorgeAlan Walker viste fram storproduksjon i Spektrum00:12NorgeVæpnet politi stoppet full tenåring med lekepistol23:19SportFrisparkperler fra Messi da Barcelona tok tilbake tabelltoppen22:42PolitikkFlest velgere vil ha Raja eller Rotevatn som partileder for Venstre, ifølge VG-måling21:43NyheterTo personer skutt og såret i Malmö21:34PolitikkRepublikanere vil ha Bidens sønn i vitneboksen21:29NorgeSV vil sette krav til utslipp for å få ned cruisetrafikken21:00VerdenStoltenberg besøker Trump til uka20:57SportUstoppelige Lewandowski senket gamleklubben Dortmund20:42NorgeOscar André (15) ble drept på Kapp20:08NorgeElsparkesykler midlertidig stengt i Oslo19:52PengerAp vil sette av 60 millioner til å løse deltidskrisen19:45VerdenVerdens grensemurer tilsvarer 887 Berlin-murer - her er de mest ekstreme19:44PolitikkHar ikke sett lignende på 37 år: Jusprofessor tror staten kan tape18:12VerdenTrump hyller alliansen med Tyskland18:09SportFormsvake Tottenham fikk uavgjort mot Sheffield United etter VAR-hjelp18:04NorgeNylig løslatt etter brannstifting – siktet igjen17:58SportNest-Sotra ble taperen i kvalikdrama, HamKam reddet Sogndal17:25ReisePassasjer låste seg inne på do - flyet måtte sikkerhetslande16:41PolitikkValgforsker: – Dette er ikke bare et blaff16:20SportRaser etter nedrykksdrama i OBOS-ligaen: – For en parodi15:48SportAbraham og Pulisic fortsatte seiersrekken til Chelsea15:46MotorAp vil ha et tak på momsfritaket for elbiler15:38NorgeSpeedrider-ulykke på Voss15:29NorgeSmåbrukarlaget: Pelsdyrbønder må få full kompensasjon15:08SportNy Bundesliga-trener fikk sparken14:45NorgeNy metoo-undersøkelse i mediebransjen13:53NorgeOslo-mann i retten etter beslag av tusenvis av overgrepsbilder13:53TeknologiTelenor rammet av store tekniske problemer13:08NæringslivHer er verdens dyreste snøkrabbe12:29VerdenSana: Voldsomme kamper mellom regjeringsstyrker og tyrkiske styrker12:23ReisenyheterMann må møte i lagmannsretten etter å ha syklet i kollektivfeltet12:00Helse og livsstilAmatør-skismørere har helsefarlige fluorverdier11:53VerdenBangladesh evakuerer 300.000 mennesker i påvente av syklon11:34VerdenIran begynner anriking av uran i atomanlegget Fordo11:33NorgeVindkraftselskaper mangler planer for å rydde opp i vindparker11:10PengerMann ble frastjålet BankID – må betale 100.000 kroner11:09NorgeTreholt knakk sammen da han så bildet med KGB
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus