Stemmer/Penger:Må du øse ut med tusenvis av kroner for å ha en god sommerferie?

En god bok og sommervarme gjør susen når man ferierer gratis hjemme. Sånn blir i hvert fall sommerferien for Gjerrigknarken i sommer.
En god bok og sommervarme gjør susen når man ferierer gratis hjemme. Sånn blir i hvert fall sommerferien for Gjerrigknarken i sommer. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjenner du et stikk i hjertet når du hører at naboene reiser på flere sydenturer i året – til og med i sommerferien? Gled deg heller over hvor mange tusenlapper du kan spare på å være smartere!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Rune Nikolaisen
Gjerrigknarken

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommerferien er ingen kamp om status og anseelse – uansett om ungene i huset helst vil til Thailand og USA «fordi alle andre reiser dit». Stå imot presset fra omgivelsene og alle dem som låner penger for å reise på ferie!

Hvis du trenger gode argumenter for at det blir Norge på deg denne sommerferien, er det sikkert flott å høre at du ikke er alene. Ifølge en undersøkelse foretatt for Nordea av TNS Gallup, faller sommerferiebudsjettet for nordmenn flest i år.

Nordmenn bruker i snitt 15 000 – 25 000 kroner på ferien i år, men du kan skape minneverdige og flotte opplevelser for deg og familien med langt færre kroner. Husk hva du satte pris på i «gamle dager» - besøke en tante på landet eller slå opp teltet på en 3-stjerners campingplass på Sørlandet. Finn tilbake til de gode opplevelsene fra den gang!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: MÅ du virkelig bruke så mye penger på 17. mai-feiringen?

Gjerrigknarkens 6 tips til gratis eller billig sommerferie

1. Borte bra, men hjemme best

En hyggelig hjemmeferie krever kanskje litt kreativitet og godvilje fra alle parter, men er ikke så vanskelig å få til – hvis alle er innstilt på å gjøre det beste ut av situasjonen. Det betyr i praksis at alle må forlate den vanlige hverdagen (med TV-titting, PC-bruk osv.).

Sett opp telt i hagen og sov ute i det frie. Planlegg gåturer i nærområdet (bruk for eksempel UT.no) og lange sykkelturer med medbrakt nistemat og drikke. Hva med en fisketur til nærmeste innsjø eller kyst – så fikser dere middagen sammen også?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Besøk venner og familie

Hvorfor ikke invitere seg selv til venner og familie som har husrom og lyst på besøk når sommerferien kommer for fullt? Det er jo heller ikke verre enn at du tar med deg et telt så ungene kan kose seg i hagen, mens dere okkuperer gjesterommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle har vi vel et «stående tilbud» gjeldende om å «komme på besøk», da er jammen på tide å ta en telefon eller skrive en kjapp melding på Facebook. Særlig dyrt blir det neppe.

Dersom du ikke «tør» invitere deg selv til andre, kan du jo ta inn på en campingplass i nærheten ( Teltlivet frister stadig flere nordmenn) – nære og fjerne slektninger elsker uforpliktende kaffebesøk!

Bli bedre kjent med Gjerrigknarken

3. Bruk den norske fjellheimen

Ingenting er så billig som å bruke beina – uansett hvor du er. Norge har vakker og stoisk natur som utlendingene betaler det hvite ut av øyet for å få lov til å oppleve.

Det finnes imidlertid et alternativ til de populære cruisene til Hurtigruten; gåturer i fjellheimen.

Turistforeningen har en rekke hytter til utleie som du kan benytte til svært lave kostnader. Gå fra hytte til hytte, og opplev den fantastiske naturen i Norge. Statskog har forresten en rekke enkle hytter og koier som du kan låne helt gratis eller veldig rimelig – så det bør du sjekke ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stå imot støvsugerprodusentene som vil at du skal kjøpe dyre, originaleposer!

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Byttelåne bolig

Du har kanskje fått med deg at det finnes muligheter til å bytte bolig med «vilt fremmede»? Det høres kanskje skummelt ut, men stadig flere bytter boliger og får på den måten en rimelig ferie.

Boligbytte vil si at du låner bort boligen din mot at du selv får bo gratis hos andre.

Dersom du investerer noen kroner i et medlemskap i en boligbytteforening, sikrer du deg på flere måter sammenlignet med å bytte på egen hånd. Ferien blir i alle fall billigere og du slipper å la huset stå tomt hjemme.

5. Moderne alternativer til hotellovernattinger

Har du skrapt sammen nok kroner til å planlegge utenlandstur for å oppleve byer og land, men vil ikke bruke masse penger på hotellovernatting, er sofasurfing (couch surfing) et glimrende alternativ. På den måten kommer du lett i kontakt med andre, så dette er absolutt noe for dem som er sosiale og vil ha kontakt med andre (sjekk ut f.eks. couchsurfing.com).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et annet og billig alternativ til hotellovernattinger er Airbnb som de siste årene har blitt veldig populært. Tjenesten er kort fortalt korttidsleie av private boliger. Du betaler per natt eller per uke, alt etter hvor lenge du blir.

Nettsiden tilbyr et bredt utvalg av ulike typer boliger i de fleste byene i verden og brukes av millioner av brukere allerede. Trygt, enkelt og billig.

6. Planlegg ferien og benytt rabatter og medlemsfordeler

Du kan få rabatter og medlemsfordeler gjennom fagforeninger og organisasjoner som for eksempel LO, Coop, NAF når du skal bestille overnattinger, leiebil, ferje, camping.

Mange attraksjoner og aktiviteter gir deg rabatt når du bestiller på forhånd og på nett. Sjekk opp i forkant.

Hvordan ser sommerferien til Gjerrigknarken Rune ut?

I år skal det spares – det betyr hjemmeferie og kanskje noen turer til familiens strøm- og vannløse hytte i skogen på Sørlandet. Ingen overraskelse tenker du kanskje, men poenget er å spare penger til en annerledes ferie i 2017! God sommerferie!