Meny

Norges Bank frykter nasjonal pengekrise

Bankene har ikke beredskapen i orden for å sikre at folk får tilgang til kontanter i en krisesituasjon, mener Norges Bank. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bankene har ikke beredskapen i orden for å sikre at folk får tilgang til kontanter i en krisesituasjon, mener Norges Bank.

Det er ikke dokumentert at elektroniske løsninger kan ta over kontantenes rolle i en krise, heter det i en fersk rapport fra Norges Bank (NB).

– Finanstilsynet og Norges Bank vil følge opp beredskapen i betalingssystemet, sier visesentralbanksjef Jon Nicolaisen i en pressemelding.

Rapporten «Finansiell infrastruktur 2016», som ble presentert tirsdag, beskriver ikke hva slags kriser den ser for seg som kan ramme kontantbetalingene.

Nicolaisen slår fast at Norge har et effektivt system for betalinger og finansielle transaksjoner.

– Samtidig står vi overfor utfordringer som vi må håndtere fremover, sier Nicolaisen.

Les også: – Ny krise ute kan true norsk økonomi

Mer og mer kort

Nordmenn bruker stadig oftere kort for å betale for seg. Hver nordmann brukte kortet 391 ganger i fjor, i gjennomsnitt, går det frem av ny statistikk fra Norges Bank.

Betalinger i utlandet og over internett utgjør en økende andel av betalingene, heter det.

– Reduserte uttak av kontanter fra minibanker og i forbindelse med varekjøp tyder på at kontanter brukes stadig sjeldnere til betaling i Norge, skriver banken.

Det er 50 milliarder kroner i kontanter i omløp i året, en sum som har vært stabil de siste ti åra. Men ettersom nordmenn har stadig mer penger på konto, utgjør kontanter en stadig mindre andel av pengemengden.

Les også: Skattedirektøren åpner for nei til kontanter

Og mobil

Betaling med mobiltelefon, for eksempel Vipps, blir mer imidlertid stadig mer populært.

Norges Bank påpeker at mobilbetaling som regel knyttes til internasjonale kort, som Visa, fremfor bankenes egne betalingsløsninger, men mener det siste vil være både billigere og raskere. Den vil undersøke om bankoppgjørssystemet kan tilpasses mobilbetaling bedre.

Les også:

Restaurant nekter kunder å betale kontant

DNB vil fjerne alt av kontanter i Norge

Nordea slutter med kontanter

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus