Meny

Stemmer/Penger:

Kart og kompass for korteste vei til jobb

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Vigdis Lamberg
Leder, Metier Arbeid

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

«Du holder det vel ikke hemmelig at du er mellom to jobber?», spør jobbdoktor Vigdis Lamberg.

Møt Vigdis Lamberg:

Vigdis Lamberg har bistått arbeidsledige i jobbsøkprosesser i 14 år. Hun leder Metier Arbeid som har levert arbeidsmarkedstiltak til blant annet NAV Oslo og Akershus. Hun har bistått over 3000 personer på vei tilbake i arbeid. Hun har bl.a. etablert egne selskaper, undervist i markedsføringsfag, vært turistsjef, ledet medisinsk klinikk, drevet eiendomsutvikling, ledet Norgeskontoret for internasjonal virksomhet ... og vært arbeidsledig. Hun vil dele sin erfaring høstet gjennom mange år som leder og mentor med ABC Nyheters følgere.

Alle innlegg i jobbdoktor:

Unngå morgenkåpefella som jeg gikk i

Selg de bæra du har

Du er ikke en potet

Kart og kompass for korteste vei til jobb

Møte gir jobb

CV som virker - heng ut fiskekroker

Glem søknad - tenk salgsbrev

Sannhetens øyeblikk - intervjuet

Hva svarer du når du blir spurt om lønnsforventninger?

Nedbemanning - unngå å sende folk hjem til sofaen

«Korteste vei til jobb» er målet vi setter sammen med hver enkelt av våre arbeidsledige kursdeltakere. Og «korteste vei» er svært sjelden søknad på utlyste stillinger! Det er alt for ofte en blindvei. I en verden der kun 20 prosent av stillingene blir utlyst, er det opplagt at det er smart å fokusere på de stillingene som ikke er annonsert. Du konkurrerer med opp til hundrevis av andre søkere når avisannonser og søkemotorer er kilden. Sjansen for i det hele tatt å bli synlig i bunken, er forsvinnende liten i forhold til om du tar saken i egne hender.

Les Lambergs siste innlegg: Du er IKKE en potet!

Jakten på kilden

Nå starter utarbeidelsen av din vinnerstrategi: hvordan snuse opp mulig ledige stillinger som ingen andre vet om? Det handler om research. Målrettet og intelligent research. Alle antenner på! Her kommer en liste over hvor du kan lete:

1) Ingress i stillingsannonser:

Øverst i de fleste stillingsannonser, finner du gjerne kortversjonen av selskapets historie og en forklaring på hvorfor nettopp denne stillingen utlyses. Se etter stikkord som: «Økt etterspørsel», «ekspanderer», «satser nå på xx» Så selv om den utlyste stillingen ikke er i nærheten av aktuell for deg, har du fått svært viktig informasjon. Informasjon om at det skal satses! Dersom satsningen berører noe du har erfaring fra, er du allerede langt på vei. For tror du at det kun er den utlyste stillingen i annonsen du ser som blir ledig i nær fremtid når det skal satses? Sannsynligheten for at det kommer flere, er selvsagt svært stor!

Les Lambergs første innlegg: Unngå morgenkåpefella som jeg gikk i

2) Intervju med ledere:

Følg med i relevante fagtidsskrifter og økonomisidene i Aftenposten og DN. Journalister har som jobb å snuse opp nyheter, både konkurser og nysatsninger. Ser du en bedriftsleder som forteller om noe som smaker av ekspansjon, nye produkter, nye markeder – der har du en klar arbeidsgiverkandidat!

3) Hvilke 10 bedrifter tenker du kan være aktuelle for deg?

Lag en liste over de selskapene du gjerne vil jobbe for. Gjør research. Selskapets hjemmesider og Google-søk vil gi deg mye informasjon, spør folk du kjenner eller treffer om de kjenner til selskapene og deres nåsituasjon. Kjenner de noen der og du kan hilse fra NN og si han/hun ga deg navnet, er du sikret en god telefonsamtale i første omgang. Målet med samtalen er et møte.

Les også: Selg de bæra du har!

4) Folk du møter på din vei

Du holder vel ikke hemmelig at du er mellom to jobber? Er svaret JA, slutt med det! Vær så snill! De aller fleste kjenner flinke folk som er uten jobb i disse tider. «Arbeidsledig» er ikke lenger et skjellsord! Endring i stillingsinnhold og effektivisering som sparer arbeidskraft er en naturlig del av et dynamisk samfunn. I et moderne samfunn som Norge der endringer skjer raskt, må både arbeidsgivere og arbeidstakere ha evne og vilje til endring og å tilpasse seg dagens situasjon. Sørg for at flest mulig vet at du søker nye utfordringer. Venner og familie vet det vel allerede. Hva med de du møter i FOU, foreldregrupper rundt barnas fritidsaktiviteter, på treningssenteret, i borettslaget, naboene, sidemann på ethvert møte og i enhver middag. Jobben med «Flinkeboka» har bevisstgjort deg på hva du er god på, ikke sant? Repeter øvelsen med «Flinkeboka». Øv deg på (snakk høyt for deg selv) hvordan du kort forteller hvorfor du er verd å betale for, for å si det på den måten. For det er jo FAKTISK det det handler om. Din arbeidskraft, kunnskap og erfaring er verd å betale for! Men ingen har røntgensyn – du må selv fortelle hva det er med akkurat DEG som gjør at det er vinn-vinn i et samarbeid. Husk – ikke presenter HELE «koltbordet», server de «rettene» som passer der og da.

Din neste sjef er ....hvor som helst!

Jeg har ansatt mer en halvparten av mine medarbeidere på impuls og god magefølelse. Ja, noen får jeg lyst til å ta med meg hjem og «oppbevare» til det dukker opp noe passende. Jeg vil så gjerne jobbe sammen med dem for første inntrykk smakte av teamsuksess. De fleste stillinger jeg har hatt ansvar for har hatt et stort islett av kundebehandling og å skape merverdi og resultater. Mitt første møte med en person er en viktig syretest på hvordan en kunde vil oppleve vedkommende. Vi snakker om et etterlatt inntrykk. Alle er vi en pakke bestående av en rekke ingredienser utover utdanning og erfaring: språk, kroppsspråk, hygiene, øyekontakt, vennlighet, entusiasme. Det lille ekstra. Tro ikke man er født med det – alt kan læres. Det handler først og fremst om selvinnsikt og vilje. Vilje til å skape gode relasjoner til folk rundt seg. Hvordan opplever andre deg? Er du positiv og muliggjørende? Eller har du lett for å klage, trekke på skuldrene og overlate fremdrift og nytenkning til andre? Vil du andre vel eller er du deg selv nok? La meg fortelle om Anna. En kollega og jeg skulle bruke lunsjen på cafè til å lage en stillingsannonse for en avdelingsleder for et kurssenter. Daglig kontakt med kunder, forelesere og personalansvar lå i stillingen samt en del administrasjon. Vi kom til kassen og skulle bestille kaffe samt betale for smørbrød, kake og jusen på brettet . «Vil du at jeg skal komme bort med kaffen når du skal spise kaken?» spør damen i kassen som sammen med èn kollega hadde ansvar for både ryddig og kasse i den travle Stockhomscafeen. «Det skal du da få slippe å tenke på så travelt som det er her» takket jeg ,men hun insisterte. Vi tenkte ikke mer på henne og var godt på vei med annonseutkastet da damen plutselig sto ved bordet vårt. «Vil du ha kaffen nå»? spurte hun bare minutter etter at smørbrødet var fortært og jeg hadde flyttet kaken i angrepsposisjon. Jeg takket JA og snur meg til min kollega og utbryter: «Hun, den dama der, hun er perfekt som leder av kurssenteret! « Da servitøren kom tilbake med kaffen, spurte jeg om hun jobbet der fast. Til alt hell fortalte hun om en karriere som danser og at cafèjobben var en deltidsstilling . Men nå var knær og rygg så trett av dans at hun ville ha en annen type jobb. «Den jobben tror jeg vi har!» smilte jeg. Dagen etter var hun i intervju med teamet og Anna fikk jobben. ALLE forgudet Anna. Hun var akkurat så serviceminded, empatisk. entusiastisk, analytisk og fleksibel som et kort møte på en cafè hadde vist oss. Dette kan skje deg også! Tenkt på hvordan du fremstår i samvær med andre mennesker. Din neste sjef kan være hvor som helst!

Les også: 8 tips til en bedre jobbsøknad

CV i vesken!

Papir er IKKE gammeldags i en slik setting. Ha alltid noen eksemplarer av din CV i vesken eller lommen. Vi i Metier Arbeid har utallige historier om deltakere som har truffet gamle kolleger, naboer, studiekamerater på trikk, buss eller steder der folk møtes. I samtalens løp viser det seg at vedkommende jobber i et miljø eller kjenner noen som muligens har behov for den kompetansen du har. Da er det «korteste vei» til oppmerksomhet å lirke opp CVen og be ham/henne ta den med til rett person. Denne typen tjenester liker alle å yte. Man blir litt «helt» selv også når man bidrar til å etablere kontakt mellom folk som det kommer noe godt ut av, ikke sant? CV på papir er konkret, du glemmer det ikke og det er sjelden du får det. Derfor blir papir-CVen som oftets behandlet som det spesielle dokumentet det er. Vi ser ofte at dette kan være et første skritt på vei til en samtale som kan føre til jobb. Sender du den på mail dagen etter, om du husker det, er mye glemt hos den andre og du konkurrerer med alle de andre mailene i innboksen til vedkommende.

Les også : Oppsigelse kan ofte utløse en sorgprosess

Kart og kompass:

Følger du disse rådene, er du godt på vei til å attakkere den 80% av uløste arbeidsoppgaver som enda ikke er utlyst. Neste uke handler det om å åpne dører hos de du snart finner ut det kan være lurt å ta et møte med.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 Turistbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské
Siste nytt
02:52VerdenFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27VerdenFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11VerdenUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01NorgeBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15NorgeRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47PolitikkBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44ReiseTuristbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus