Meny

Slik planlegger du middagene og sparer penger

<p>Gjerrigknarken anbefaler spaghetti til middag.</p>
Gjerrigknarken anbefaler spaghetti til middag. Foto: COLOURBOX

Faste rutiner er alfa og omega for å spare penger på mat- og middagsbudsjettet. Uten handleliste og middagsplanlegging ender det gjerne med impulskjøp og handling på sulten mage, noe som sjelden er gunstig for lommeboka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Rune Nikolaisen
Gjerrigknarken

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

I vår familie har vi som rutine å sette opp en middagsplan for kommende uke og lage handleliste ut fra denne. Har du også et repertoar av matretter som går igjen? Som i de fleste familier har vi en del retter som går igjen eller er på ønskelista til familiemedlemmene. De fleste av oss er vanedyr og har kanskje et repertoar på cirka 20 forskjellige matretter.

En klassisk uke på sparebudsjett inneholder for eksempel slike middagsretter:

  • Lapskaus
  • Risengrynsgrøt
  • Spaghetti med tomatsaus
  • Pannekaker
  • Suppe (for eksempel Tomatsuppe med ris eller makaroni)
  • Hjemmelaget pizza
  • Fiskeboller i hvit saus.

Bli bedre kjent med Gjerrigknarken

Gjerrigknarken konsulterer forresten en svært så velbrukt bok (som dessverre ikke lenger er i salg, men den finnes på biblioteker og kanskje i antikvariater) som heter Bra og rimelig mat – utgitt av Forbrukerrådet. (klikk på lenka for å se gjennom boka i Nasjonalbiblioteket).

Boken har oppskrifter på enkle matretter i 2 og 4 porsjoner, også med prisberegninger (vel, de er fra 1995).

Les det første innlegget til Gjerrigknarken: Stå imot støvsugerprodusentene som vil at du skal kjøpe dyre, originaleposer!

Ikke glem de andre varene - og lørdagsgodtet!

I tillegg til middagsingrediensene vet jeg også omtrentlig hvor mye som går av brød, pålegg, melk, (havre-)gryn, frokostblanding og alt annet til måltidene utenom om middagene per uke.

Vi i gjerrigknark-familien vet jo også å kose oss litt i helgene; og lørdagsgodtet står selvsagt på den samme handlelista som resten av dagligvarene. Slik unngår jeg også at mengden godter heller ikke går over styr.

Les også innlegget til Gjerrigknarken om 17. mai: MÅ du virkelig bruke så mye penger på 17. mai-feiringen?

Sjekk om det er flere ting som mangler

Når oversikten maten jeg trenger er på plass, tar jeg meg også en tur rundt i huset for å kartlegge om det er andre forbruksvarer jeg trenger fra butikken; som lyspærer, sikringer, batterier, dopapir, vaskemiddel og lignende.

Handlelista danner grunnlaget for dagligvarekjøpet, som så godt som alltid kun foregår en gang i uka. Slik unngår jeg å kjøpe unødige ting, som gjerne kommer av impulser. Og jo færre turer på butikken det blir, jo færre muligheter er det for at slike impulser kommer snikende.

Derfor prøver jeg også å dekke alle behov jeg vet jeg kommer til å ha neste uke, slik at jeg ikke skal få en hendig unnskyldning til å ta en «liten ekstratur».

Les også: Ikke kast melken etter utgått dato

Bruk fryser og spiskammer hvis du har plass

Dersom man har plass til det i hjemmet, er det smart å bruke fryser og spiskammer på en fornuftig måte.

I spiskammeret har jeg et sortiment med varer som ofte enkelt kan danne utgangspunkt for billige middager, for eksempel ris, pasta, couscous, havregryn, sukker, mel, grøtris og hermetikk (fiskeboller, tomater, sjampinjong, mais osv.). I tillegg har vi ferdigprodukter som gryteretter og suppepose tilgjengelig for dager når ting må gå ekstra kjapt.

I fryseren vår finnes et godt lager av bær og frukt fra plukkesesongen, rester fra tidligere middager og store porsjoner med for eksempel vårruller og tomatsauser. Enten vi baker brød selv eller kjøper inn i butikken, havner brødene ferdig oppskåret i fryseren slik at de kan tas frem i nødvendige porsjoner. Det er ingen skam å servere brødmat som middag – gjerne som ostesandwich osv.

Dersom vi har melk, smør, margarin, ost og fløte i ferd med å gå ut på dato, havner alt i fryseren. Selv restene fra rødvinsflaska havner i fryseren som isterninger – kjekt å bruke i sauser.

Les også: Slik handler du mer effektivt

Sjekk tilbudsaviser, apper og gamle kvitteringer

Selvsagt gjennomgår vi tilbudene fra de forskjellige matkjedene og slår til med større innkjøp når det er gode tilbud (og gjerne om produktene er i ferd med å gå ut på dato). Det gjelder å holde seg orientert for å vite hva som er et godt tilbud – og hva som bare er en «god presentasjon» i en reklameavis. Ikke la deg lure av tullebegreper som f.eks. «gule» eller «røde» priser – dobbeltsjekk at et «tilbud» virkelig er billigere enn til vanlig. Til dette er det kjekt å bruke apper som Mattilbud og gamle kvitteringer – kanskje du til og med kan føre regnskap over utgiftene dine?

Forresten, når kjedene har priskrig ( slik som før jul 2015), er det bare å slå til med innkjøp av ekstremt billige varer som holder seg lenge. Du finner alltids på noe spennende med matvarene! Men når det er sagt, så skal du ikke kjøpe ting du helt sikkert vet at du ikke kommer til å bruke.

Når det gjelder selve matlagingen, så er det ikke så farlig om vi lager litt for mye. Ingenting blir uansett kastet. Blir det mye rester en dag, er det ingenting i veien for å forskyve middagsplanen vår med en dag eller to. Å dytte inn en ekstra restedag er bare trivelig og gir en god følelse for en gjerrigknark som meg.

Vi kaster som sagt så godt som ingenting – både kona og jeg er blitt eksperter på å fryse ned eller trylle frem nye retter av gamle rester.

I vår familie setter vi stor pris på å nyte middagen sammen, enten det er risgrøt, en grateng med sesongens grønnsaker eller en hjemmelaget pizza.

Billige middager smaker da godt?

Felles for de fleste av våre middager er nok at de er billige, men samtidig smaker godt. Må nok innrømme at pizza laget av Gjerrigknarken Rune selv fra bunnen er favoritten, og det gleder selvsagt meg å vite at den er så himla mye billigere enn take away-pizzaer eller frossenpizza fra butikken.

Nå tenker du kanskje at denne gjerrigknarken aldri skeier ut (vel, ser jeg ut som om jeg aldri skeier ut?). Nei, selvsagt forsøker vi å gjøre helgene annerledes enn hverdagene, men det behøver ikke å bli «hver dag en fest» liksom?

Helgemat kan gjerne koste noe mer enn hverdagsmiddagene, men det betyr jo ikke at man øser med pengene. Alt avhenger av utgangspunktet – og her i gjerrigheimen er vi vant til å bruke billige råvarer og egenmerker til kjedene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump revurderer økt handelskrig med Kina10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal
Siste nytt
12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump revurderer økt handelskrig med Kina10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus