Slik planlegger du middagene og sparer penger

<p>Gjerrigknarken anbefaler spaghetti til middag.</p>
Gjerrigknarken anbefaler spaghetti til middag. Foto: COLOURBOX

Faste rutiner er alfa og omega for å spare penger på mat- og middagsbudsjettet. Uten handleliste og middagsplanlegging ender det gjerne med impulskjøp og handling på sulten mage, noe som sjelden er gunstig for lommeboka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Rune Nikolaisen
Gjerrigknarken

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

I vår familie har vi som rutine å sette opp en middagsplan for kommende uke og lage handleliste ut fra denne. Har du også et repertoar av matretter som går igjen? Som i de fleste familier har vi en del retter som går igjen eller er på ønskelista til familiemedlemmene. De fleste av oss er vanedyr og har kanskje et repertoar på cirka 20 forskjellige matretter.

En klassisk uke på sparebudsjett inneholder for eksempel slike middagsretter:

  • Lapskaus
  • Risengrynsgrøt
  • Spaghetti med tomatsaus
  • Pannekaker
  • Suppe (for eksempel Tomatsuppe med ris eller makaroni)
  • Hjemmelaget pizza
  • Fiskeboller i hvit saus.

Bli bedre kjent med Gjerrigknarken

Gjerrigknarken konsulterer forresten en svært så velbrukt bok (som dessverre ikke lenger er i salg, men den finnes på biblioteker og kanskje i antikvariater) som heter Bra og rimelig mat – utgitt av Forbrukerrådet. (klikk på lenka for å se gjennom boka i Nasjonalbiblioteket).

Boken har oppskrifter på enkle matretter i 2 og 4 porsjoner, også med prisberegninger (vel, de er fra 1995).

Les det første innlegget til Gjerrigknarken: Stå imot støvsugerprodusentene som vil at du skal kjøpe dyre, originaleposer!

Ikke glem de andre varene - og lørdagsgodtet!

I tillegg til middagsingrediensene vet jeg også omtrentlig hvor mye som går av brød, pålegg, melk, (havre-)gryn, frokostblanding og alt annet til måltidene utenom om middagene per uke.

Vi i gjerrigknark-familien vet jo også å kose oss litt i helgene; og lørdagsgodtet står selvsagt på den samme handlelista som resten av dagligvarene. Slik unngår jeg også at mengden godter heller ikke går over styr.

Les også innlegget til Gjerrigknarken om 17. mai: MÅ du virkelig bruke så mye penger på 17. mai-feiringen?

Sjekk om det er flere ting som mangler

Når oversikten maten jeg trenger er på plass, tar jeg meg også en tur rundt i huset for å kartlegge om det er andre forbruksvarer jeg trenger fra butikken; som lyspærer, sikringer, batterier, dopapir, vaskemiddel og lignende.

Handlelista danner grunnlaget for dagligvarekjøpet, som så godt som alltid kun foregår en gang i uka. Slik unngår jeg å kjøpe unødige ting, som gjerne kommer av impulser. Og jo færre turer på butikken det blir, jo færre muligheter er det for at slike impulser kommer snikende.

Derfor prøver jeg også å dekke alle behov jeg vet jeg kommer til å ha neste uke, slik at jeg ikke skal få en hendig unnskyldning til å ta en «liten ekstratur».

Les også: Ikke kast melken etter utgått dato

Bruk fryser og spiskammer hvis du har plass

Dersom man har plass til det i hjemmet, er det smart å bruke fryser og spiskammer på en fornuftig måte.

I spiskammeret har jeg et sortiment med varer som ofte enkelt kan danne utgangspunkt for billige middager, for eksempel ris, pasta, couscous, havregryn, sukker, mel, grøtris og hermetikk (fiskeboller, tomater, sjampinjong, mais osv.). I tillegg har vi ferdigprodukter som gryteretter og suppepose tilgjengelig for dager når ting må gå ekstra kjapt.

I fryseren vår finnes et godt lager av bær og frukt fra plukkesesongen, rester fra tidligere middager og store porsjoner med for eksempel vårruller og tomatsauser. Enten vi baker brød selv eller kjøper inn i butikken, havner brødene ferdig oppskåret i fryseren slik at de kan tas frem i nødvendige porsjoner. Det er ingen skam å servere brødmat som middag – gjerne som ostesandwich osv.

Dersom vi har melk, smør, margarin, ost og fløte i ferd med å gå ut på dato, havner alt i fryseren. Selv restene fra rødvinsflaska havner i fryseren som isterninger – kjekt å bruke i sauser.

Les også: Slik handler du mer effektivt

Sjekk tilbudsaviser, apper og gamle kvitteringer

Selvsagt gjennomgår vi tilbudene fra de forskjellige matkjedene og slår til med større innkjøp når det er gode tilbud (og gjerne om produktene er i ferd med å gå ut på dato). Det gjelder å holde seg orientert for å vite hva som er et godt tilbud – og hva som bare er en «god presentasjon» i en reklameavis. Ikke la deg lure av tullebegreper som f.eks. «gule» eller «røde» priser – dobbeltsjekk at et «tilbud» virkelig er billigere enn til vanlig. Til dette er det kjekt å bruke apper som Mattilbud og gamle kvitteringer – kanskje du til og med kan føre regnskap over utgiftene dine?

Forresten, når kjedene har priskrig ( slik som før jul 2015), er det bare å slå til med innkjøp av ekstremt billige varer som holder seg lenge. Du finner alltids på noe spennende med matvarene! Men når det er sagt, så skal du ikke kjøpe ting du helt sikkert vet at du ikke kommer til å bruke.

Når det gjelder selve matlagingen, så er det ikke så farlig om vi lager litt for mye. Ingenting blir uansett kastet. Blir det mye rester en dag, er det ingenting i veien for å forskyve middagsplanen vår med en dag eller to. Å dytte inn en ekstra restedag er bare trivelig og gir en god følelse for en gjerrigknark som meg.

Vi kaster som sagt så godt som ingenting – både kona og jeg er blitt eksperter på å fryse ned eller trylle frem nye retter av gamle rester.

I vår familie setter vi stor pris på å nyte middagen sammen, enten det er risgrøt, en grateng med sesongens grønnsaker eller en hjemmelaget pizza.

Billige middager smaker da godt?

Felles for de fleste av våre middager er nok at de er billige, men samtidig smaker godt. Må nok innrømme at pizza laget av Gjerrigknarken Rune selv fra bunnen er favoritten, og det gleder selvsagt meg å vite at den er så himla mye billigere enn take away-pizzaer eller frossenpizza fra butikken.

Nå tenker du kanskje at denne gjerrigknarken aldri skeier ut (vel, ser jeg ut som om jeg aldri skeier ut?). Nei, selvsagt forsøker vi å gjøre helgene annerledes enn hverdagene, men det behøver ikke å bli «hver dag en fest» liksom?

Helgemat kan gjerne koste noe mer enn hverdagsmiddagene, men det betyr jo ikke at man øser med pengene. Alt avhenger av utgangspunktet – og her i gjerrigheimen er vi vant til å bruke billige råvarer og egenmerker til kjedene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne
Siste nytt
05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus