Stemmer/Penger:Boligprisene fortsetter å stige – har det noe å si for økonomien din?

Forbrukerøkonom Kristina Picard forklarer hva boligprisene har å si for deg.
Forbrukerøkonom Kristina Picard forklarer hva boligprisene har å si for deg. Foto: Lise Åserud / Ntb Scanpix / NTB Tema
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er viktig å huske at prisstigningen først og fremst er en verdi på papiret, mens gjelden er like stor som før, skriver forbrukerøkonom Kristina Picard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Kristina Picard
Forbrukerøkonom, Storebrand

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordi åtte av ti nordmenn eier egen bolig, og fordi resten kanskje drømmer om en, er artikler om boligpriser naturlig nok populært lesestoff blant nordmenn. Men hva har de stigende og fallende boligprisene egentlig å si for privatøkonomien vår?

Når boligprisene stiger

For dem som skal kjøpe sin første bolig, er stigende boligpriser selvsagt dårlige nyheter. Denne gruppen må spare opp enda mer egenkapital, eller ta til takke med en mindre bolig enn de egentlig hadde planlagt – en kjedelig situasjon.

Hva så med alle dem som eier sin egen bolig, men som ikke har planer om å flytte i nærmeste fremtid? For denne gruppen er en boligprisstigning hyggelig, men det er viktig å huske at det først og fremst er en verdi på papiret, mens gjelden er like stor som før. Et tips til personer i denne situasjonen er å undersøke muligheten for bedre lånerente, fordi sikkerheten har blitt bedre. En annen fordel er muligheten til å låne litt mer på boligen, for eksempel for å finansiere oppussing eller andre investeringer. Denne muligheten er det relativt mange som benytter seg av, og derfor føler mange de får romsligere økonomi når boligprisene stiger, selv om det ofte innebærer å ta opp mer lån.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les Picards forrige innlegg: Slik kan hyttedrømmen gå i oppfyllelse

De som allerede har bolig, men som planlegger å flytte, kjøper og selger som regel i samme marked. Disse får liten glede av boligprisutviklingen fordi neste bolig som regel har steget like mye i pris. De som derimot er i enden av «boligkarrieren», som sitter på en nesten nedbetalt bolig som de ser for seg å bo i lenge, kanskje resten av livet, vil øke formuen sin etter hvert som boligen stiger i verdi. Verdiøkningen på boliger har gitt mange nordmenn store formuer som de kan tære på nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Gjelds- og boligprisvekst gjør husholdninger utsatt |

Når boligprisene faller

Får vi et fall i boligprisene, er det definitivt til glede for alle som skal kjøpe sin første bolig. Drømmen om egen bolig er litt mer realistisk for flere hvis boligprisene faller eller flater ut. Det blir enklere å spare opp nok egenkapital og mindre panikk i budrundene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva så med de som allerede eier bolig? For dem som ikke må flytte i nærmeste fremtid, så har et boligprisfall på 10-20 prosent lite å si. Med en sikker jobb og inntekt har et prisfall på boligen liten praktisk betydning, fordi det er sikkerheten og ikke gjelden som endrer seg – det er fortsatt det samme lånet som skal betales. Denne gruppen kan imidlertid oppleve at det blir vanskeligere å bytte bank eller forhandle på renten hvis gjelden er høy i forhold til boligens verdi.

Men for dem som er i en situasjon hvor de blir nødt til å flytte til en annen by, for eksempel på grunn av jobb, kan fallende boligpriser bli et problem. Har du kjøpt på topp i markedet og i tillegg har høy belåning, kan du havne i en situasjon hvor du står uten egenkapital til din neste bolig. Personer som skal kjøpe og selge i samme marked, har ikke det samme problemet, og de som skal kjøpe seg opp i størrelse eller standard, vil få litt mer for pengene i et fallende marked.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Boligprisene til himmels – gjelden følger etter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt gunstig å eie bolig

På lang sikt er det normalt mer lønnsomt å eie bolig enn å leie. Dette er blant annet fordi norske skatteregler favoriserer det å eie fremfor å leie. Du får skattefradrag for rentekostnader, men ikke for husleie. Salgsgevinsten er skattefri, og formuesskatten er lav. De som betaler avdrag, noe de fleste heldigvis gjør, kvitter seg gradvis med gjeld for å eie mer av boligen selv.

På virkelig lang sikt kan du regne med at boligprisene i gjennomsnitt stiger med den generelle prisstigningen i samfunnet, kanskje opp mot lønnsveksten. Gitt at vi tror på dette, er det vanskelig å fraråde noen som har økonomi til det, å kjøpe bolig. Å eie egen bolig gir en mer stabil og forutsigbar tilværelse, noe mange setter høyt. Om vi skulle få en utflating, kanskje til og med en nedgang i boligprisene, kan det være en fin påminnelse om at de fleste investerer i bolig for å ha et sted å bo, men at det ikke er noen garantier for at den i tillegg vil fungere som en gedigen sparebøsse.

Les også: Påsken la ingen demper på boligprisene i mars