Småbrukarlaget brøt – Bondelaget fortsetter

Norsk Bonde- og Småbrukarlag brøt sent lørdag kveld årets jordbruksforhandlinger med state mens Bondelaget forhandler videre. Statens forhandlingsleder, departementsråd Leif Forsell la 4. mai frem tilbudet til leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ann Merete Furuberg. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Norsk Bonde- og Småbrukarlag brøt sent lørdag kveld årets jordbruksforhandlinger med state mens Bondelaget forhandler videre. Statens forhandlingsleder, departementsråd Leif Forsell la 4. mai frem tilbudet til leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ann Merete Furuberg. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Norsk Bonde- og Småbrukarlag bryter årets jordbruksforhandlinger med staten. Bondelaget forhandler videre, får NTB opplyst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i kveld gitt tilbakemelding til statens forhandlingsleder om at Norsk Bonde- og Småbrukarlag bryter årets jordbruksforhandlinger. Bruddet kom etter intense forhandlinger en ukes tid, uten at partene kom så nær hverandre at det var mulig for oss å kunne inngå en avtale, skriver laget i en melding lørdag kveld. Da var det gått nesten ett døgn siden fristen i forhandlingen gikk ut.

Les også: Ingen løsning i sikte for jordbruksforhandlingene

Kunne ikke godta det økonomiske

En stund etter bruddet, utdyper leder Merete Furuberg på Småbrukarlagets nettsider hvorfor organisasjonen ikke ville være med videre.

– Vi kunne ikke godta det økonomiske som vi til slutt ble tilbudt, sier leder Merete Furuberg.

Jordbruksorganisasjonene krevde 860 millioner kroner, hvor 577 millioner var såkalte budsjettmidler. Staten tilbød 90 millioner, hvorav 70 var budsjettmidler. I sluttsonderingene var tallene hevet til henholdsvis 340 og 100 millioner kroner, skriver laget.

– Vi ser ikke at en økning i budsjettmidlene på 100 millioner kroner vil være tilstrekkelig til å kunne oppnå jordbrukets hovedprioriteringer og spesielt ikke prioriteringen av små og mellomstore bruk, avslutter Furuberg, som tidligere lørdag sa at de forhandlet på «harde livet for å få best mulig resultat».

Les også: Vanvittig surt i jordbruksoppgjøret

Bondelaget fortsetter

Norges Bondelag forhandler videre med staten, men kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen sier det ikke blir noen ingen avklaring på forhandlingene lørdag kveld.

– At en organisasjon går ut, forhindrer ikke at staten kan forhandle videre med Bondelaget og at den avtalen deretter går videre til Stortinget for å bli vedtatt der. Denne avtalen vil da gjelde for alle bønder, også dem som brøt ut av forhandlingene, forklarer seniorrådgiver Ståle Norang i Landbruks- og matdepartementet til NTB.

På overtid

Også i fjor var statens tilbud på 90 millioner kroner. Da endte oppgjøret med en avtale med en ramme på 400 millioner kroner. Småbrukarlaget valgte imidlertid å bryte forhandlingene også den gang.

– 22 timer på overtid har Norsk Bonde- og Småbrukarlag brutt forhandlingene. Mer informasjon kommer, skrev organisasjonen på sine Facebook-sider og ønsket samtidig Bondelaget lykke til i videre forhandlingene.

Fra forhandlingene har det vært kjent at bøndene spesielt har forsøkt å få til et løft for de mindre og mellomstore gårdene som sakker akterut i inntektsutviklingen. Kravet fra Bondelaget og Småbrukarlaget ville gitt bøndene en inntektsvekst på drøyt 20.000 kroner per årsverk, mens statens tilbud ville betydd en inntektsvekst på 4.300 kroner.

Les også:

Den norske klima-kua kan gå på en smell i jordbruksoppgjøret

Bønder og staten krangler om avstand første dag

Personvernpolicy