Meny

Globale aksjefond sliter med å levere god avkastning:

Sjekk ut hvordan ditt fond har prestert

Aksjefond som investerer globalt har de siste årene slitt kraftig med å skape meravkastning i forhold til sin referanseindeks. Illustrasjonsfoto: Flickr.com
Aksjefond som investerer globalt har de siste årene slitt kraftig med å skape meravkastning i forhold til sin referanseindeks. Illustrasjonsfoto: Flickr.com

Pengenytt har sjekket hvordan det har gått med de 20 mest populære globale aksjefondene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter i samarbeid med Pengenytt

Les mer om samarbeidet her.

Selv om alle fondene har levert positiv avkastning de siste tre, fem og ti årene, er det kun et lite fåtall som har slått sin referanseindeks. Fondsforvaltere og Morningstar-analytiker forklarer hvorfor.

Verdipapirfondenes Forening legger hver måned ut en oversikt over hvilke fond nordmenn har investert i, samt hvor mye penger fondene forvalter på vegne av sine andelshavere.

Pengenytt har sett litt nærmere på de mest populære globale aksjefondene, målt i antall kundeforhold, og sjekket hvordan de har prestert de ti siste årene.

Fondene vi har undersøkt har totalt 350.000 kundeforhold, og en samlet forvaltningskapital på over 72,5 milliarder kroner.

I og med at én kunde kan eie flere ulike fond, vil derfor antall kunder være noe lavere enn antall kundeforhold.

Sjekk ut Pengenytts Facebook-konkurranse: Vinn Bose hodetelefoner til 3500 kr

Les også: Vet du hva det betyr å «nudge» deg til sparing

Fondene med høyest avkastning

I tabellen under kan du se at samtlige fond kan vise til positiv avkastning de siste tre, fem og ti år. Vinnerne i et tiårs-perspektiv har vært Skagen Global og Carnegie World Wide. Risiko er da ikke hensyntatt.

Aksjefondet Nordea Stabile Aksjer Global Etisk, som ble etablert i november 2008, er den soleklare vinneren både de siste fem og tre årene. Det har også prestert best de siste 12 månedene.

Alle avkastningstall for perioder over ett år, viser annualisert avkastning. Det vil si fondets avkastning er omregnet til en årlig prosent.

Les også: Historisk svak krone: Har ditt aksjefond valutasikring?

* KLP AksjeGlobal Indeks IV er det eneste fondet i tabellen som er valutasikret. ** Skagen Focus A ble etablert 26. mai 2015, og har ikke lang nok historikk ennå. Kilde: VFF og Morningstar
* KLP AksjeGlobal Indeks IV er det eneste fondet i tabellen som er valutasikret. ** Skagen Focus A ble etablert 26. mai 2015, og har ikke lang nok historikk ennå. Kilde: VFF og Morningstar

Avkastning mot referanseindeks

Én ting er å måle den absolutte avkastningen til fondene, slik det er gjort i tabellen over. En annen er å måle den mot fondenes referanseindekser. Altså den avkastningen de tar seg godt betalt for å slå.

I tabellen under kan du se hvilken differanseavkastning ditt fond har oppnådd de siste årene, sammenlignet med sin referanseindeks.

Les også: Sjekk om det lønner seg å starte fondssparing nå

Resultatene viser at bare to av fondene, nemlig Storebrand Global Multifaktor og Nordea Stabile Aksjer Global Etisk, har slått sin referanseindeks for samtlige målte perioder.

I tabellen finner du også fire indeksfond. Disse fondene har til hensikt å følge en indeks, og har derfor svært lave kostnader. Avkastningen til indeksfond vil typisk være lik indeksens, med fratrekk for årlige forvaltningsgebyrer.

Les også: Fra i dag blir det enklere å investere bærekraftig

Les også: Boliglån: Så mye kan du spare ved å bytte bank

Artikkelen fortsetter under tabellen.

* KLP AksjeGlobal Indeks IV har ikke fått oppgitt en referanseindeks på Morningstar, og har av den grunn ingen stjerner. I tabellen er KLP’s egen referanseindeks benyttet for å regne ut differansen. ** Skagen Focus A ble etablert 26. mai 2015, og har ikke lang nok historikk ennå. Kilde: VFF og Morningstar
* KLP AksjeGlobal Indeks IV har ikke fått oppgitt en referanseindeks på Morningstar, og har av den grunn ingen stjerner. I tabellen er KLP’s egen referanseindeks benyttet for å regne ut differansen. ** Skagen Focus A ble etablert 26. mai 2015, og har ikke lang nok historikk ennå. Kilde: VFF og Morningstar
Kommunikasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand. FOTO: Taral Jansen
Kommunikasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand. FOTO: Taral Jansen

Skagenfondene tror det snur

Skagen Global har gitt en eventyrlig god avkastning til dem som har eid fondet siden oppstart i 1997. Har du derimot kjøpt fondet i løpet av de siste fem årene, har du lov til å være svært skuffet så langt. Fondet har nemlig levert langt dårligere avkastning enn referanseindeksen den seneste tiden.

– De senere år har markedene vært preget av flokkvise bevegelser hvor investorene har hatt størst appetitt for passive investeringer, vekstaksjer og utviklede markeder. Dette har ikke vært det ideelle klimaet for en aktiv, verdifokusert forvalter med tro på vekstmarkeder, sier Trygve Meyer, som er ansvarlig for porteføljekommunikasjon i Skagenfondene.

Han legger til at Skagen har holdt seg til sin investeringsfilosofi med fokus på underanalyserte, upopulære og undervurderte selskaper.

På spørsmål om de ser tegn på forandring i nær fremtid, viser han fondets statusrapport for april og fondsforvalterens markedsrapport for første kvartal.

– Som du vil se fra våre nettsider, er det allerede gode signaler fra vekstmarkedene. Så vi ser lyst på fremtiden, avslutter han.

Ifølge statusrapporten for april er Skagen Globals portefølje attraktivt priset, både absolutt og relativt. Fondets 35 største innehav prises til en vektet pris/inntjening (2016e) på 13,2 og en pris/bok på 1,3. Respektive tall for referanseindeksen er hhv. 16,2 og 2,1.

Les også: Sjekk fastrente-fellen i disse bankene

Storebrand er fornøyde

Storebrand har hele fem fond med på topp 20 listen når vi inkluderer Delphi Global. Fondet med flest antall kundeforhold, Storebrand AksjeSpar, er det som gjør det dårligst målt mot sin referanseindeks.

– Når man sammenligner Storebrand AksjeSpar med andre globale fond, er det viktig å være klar over at fondets midler plasseres 1/3 i norske aksjer og 2/3 i globale aksjer. Norske aksjer har gjort det svakere enn globale aksjer de siste årene, noe som slår negativt ut for fondet når det sammenlignes med andre globale fond. Dette vil naturlig nok variere over tid, og i en annen periode vil den norske andelen slå positivt ut, sier kommunikasjonssjef Bjørn-Erik Sættem i Storebrand.

Sættem mener de knappe 22.000 kundene skal være fornøyde med avkastningen de har fått, og mener egen referanseindeks bedre reflekterer fondets resultater enn den Morningstar bruker.

– Ser vi på avkastningen siste tre år, har Storebrand AksjeSpar steget 58 prosent etter kostnader, noe som tilsvarer en årlig gjennomsnittlig avkastning på 16,5 prosent. Fondets referanseindeks (2/3 MSCI World, 1/3 OSEBX) har steget 53,6 prosent, tilsvarende en årlig gjennomsnittlig avkastning på 15,4 prosent. I tillegg til at absolutt avkastningen er høy, har fondet levert meravkastning i perioden, sier Sættem.

Les også: Negativ rente hos Norges Bank? Hva betyr det?

Eika Global innrømmer bomkjøp

– Det er riktig at Eika Global har levert en avkastning som er lavere enn fondets referanseindeks de siste årene. Dette skyldes hovedsakelig at fondet, sammenlignet mot MSCI World, har vært undervektet USA og Japan, og motsvarende hatt en overvekt i europeiske og asiatiske aksjer (ex. Japan) i tråd med vårt markedssyn. Aksjeseleksjonen har også bidratt til å trekke resultatet ned siste tre år, sier informasjonsdirektør Sigurd Ulven.

Ulven passer på å legge til at han synes den absolutte avkastningen har vært meget god, og langt over det som forventes over tid i aksjemarkedet. Per 30.4.2016 har Eika Global hatt en samlet avkastning på 47,04 prosent siste tre år, og 67,32 prosent siste fem år.

– Eika Global er et aktivt forvaltet fond med høy «active share». Fondets referanseindeks består av om lag 1600 selskaper, mens fondet investerer i 30 – 50 selskaper verden over. Den høye andelen «active share» vil medføre at fondets avkastning i perioder kan avvike markant fra referanseindeksens avkastning, sier Ulven.

Les også: Jan Helge gikk for varmepumpe, fikk 39.000 kroner i støtte og reduserte energiforbruket med 45 prosent

Analytiker Thomas Furuseth i Morningstar. FOTO: Morningstar
Analytiker Thomas Furuseth i Morningstar. FOTO: Morningstar

Fondsanalytiker peker på flere årsaker

Fondsanalytiker Thomas Furuseth i Morningstar sier det er farlig å dra alle over én kam, men nevner likevel noen årsaker som kan ha forårsaket mindreavkastningen i enkelte globale fond:

  • Kostnadsetterslepet har blitt for stort
  • Verdistilen har hatt motvind, mens momentum og lavvolatilitetsaksjer har gått mye (noe av dette kan være renterelatert og kvantitative lettelser, da investorer er blitt «presset» til å finne avkastning andre steder)
  • Relativt store utslag i valutakurser kan også gjøre at feil regional eksponering får større konsekvenser (eksempelvis hvis man har undervektet USA-aksjer og overvektet norske aksjer)
  • Emerging Markets (fremvoksende økonomier) har gått fra å være hot til å være not
  • Råvaresyklusen ser ut til å være nede i en dal. Relatert til råvarer, det er andre sektorer som har gått bra

– Noen av disse faktorene går på hvordan fondene blir forvaltet strategisk, mens andre hvordan de aktive valgene har blitt gjennomført. Men det har vært ganske vanskelig generelt for aktive forvaltere i den perioden vi har vært inne i nå. For å finne ut hva som er årsaken til at et spesifikt fond har gjort det dårlig eller bra, krever en del innsats, sier Furuseth.

– Men hva kommer det av at fondene gjennomgående får såpass god rating av Morningstar?

– Morningstar Rating sammenligner historiske risikojusterte resultater mot tilsvarende fond innenfor samme kategori. Hvis fondene som gruppe gir mindreavkastning i forhold til indeks, så vil det fortsatt være 5 stjerners fond blant de beste i gruppen, svarer Furuseth, før han legger til:

– Men det er klart at det finnes også indeksfond i disse gruppene, og avhengig av periode, så har disse fondene hatt 5 stjerner blant globalfondene. P.t. har KLP AksjeGlobal Indeks I 4 stjerner over 3 år og 5 stjerner over 5 år. Og det tenker jeg er en indikasjon på hvor vanskelig det har vært for mange aktive forvaltere i perioden etter finanskrisen, avslutter Furuseth.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Denne saken er først publisert på Pengenytt.no


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd – ble lettere skadd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Isbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Det er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding
Siste nytt
13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd – ble lettere skadd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenIsbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkDet er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus