Økokrim ber «Panama Papers-nordmenn» om å melde seg

Økokrim-sjef Trond Eirik Schea oppfordrer alle nordmenn med penger i skatteparadiser til å melde seg. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Økokrim-sjef Trond Eirik Schea oppfordrer alle nordmenn med penger i skatteparadiser til å melde seg. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

En rekke nordmenn med adresser i Norge ble mandag kveld gjort offentlig kjent da nye opplysninger om flere tusen selskaper i skatteparadiser ble sluppet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Panama Papers:

  • Panama Papers beskrives som tidenes største dokumentlekkasje.
  • 376 journalister har det siste året gransket 11,5 millioner dokumenter som avdekker skatteparadisenes sentrale rolle i den globale finansindustrien.
  • Dokumentene er lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har spesialisert seg på å opprette og administrere selskaper i skatteparadiser.
  • På kundelisten deres står blant annet 12 statsoverhoder/statsledere, over 100 andre politikere, 29 milliardærer og mer enn 200 nordmenn.
  • Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til dokumentene. Kilden skal være en anonym medarbeider i Mossack Fonseca.
  • Aftenposten har fått tilgang til materialet gjennom stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Mer enn 100 medieorganisasjoner verden over er med i graveprosjektet.
  • Dokumentene skal gå helt tilbake til advokatfirmaets etablering i 1977 og frem til utgangen av 2015.
  • Mandag kveld publiserte ICIJ informasjon om 214.000 selskaper som ble gjort søkbar for alle interesserte.

Hele den omfattende databasen fra International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) som omfatter data fra til sammen 360.000 selskaper, lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, ble gjort søkbar for alle interesserte mandag kveld.

Bakgrunn: Lanserer database om Panama-papirene

Nordmenn

Økokrim har opprettet en egen direktelinje for nordmenn med penger i skatteparadiser, opplyser sjef Trond Eirik Schea til Aftenposten. Han oppfordrer alle nordmenn med penger i skatteparadiser til å melde seg.

Mandag kveld publiserte ICIJ informasjon om 214.000 selskaper i skatteparadiser opprettet av advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Når man søker etter «Norway» i dokumentene, får man blant annet opp 97 norske adresser. Flere kjente navn dukker også opp, blant annet tidligere omtalte Leif O. Høegh som sier at han og familien ikke har fått opprettet selskaper i kjente skatteparadiser i forsøk på å snike seg unna skattekrav. Om det samme gjelder alle andre som også dukker opp i det enkle søket, var ikke kjent mandag.

Les også: Oljefondet må svare for kontakt med skatteparadiser

Strafferabatt

Økokrim sier de følger med på medienes dekning og opplysningene som blir sluppet fra lekkasjen.

De som skulle føle at de ennå ikke har oppgitt alle opplysninger til myndighetene, kan ringe Økokrim på 23 29 13 33.

– Informasjon vi mottar vil vi som vanlig dele med skatteetaten. Poenget er: Den som ender med et straffansvar, vil på denne måten få en vesentlig mildere straff enn det vedkommende ellers vil få. Da er tiden nå, sier Schea til Aftenposten.

Les også:

Norsk milliardærfamilie har fått hjelp til skatteparadis-virksomhet

Skogen Lund frustrert over Panama-avsløringer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus