Meny

En av åtte har ikke åpnet selvangivelsen

Det kan være lønnsomt å studere selvangivelsen med lupe før den leveres. Foto: Terje Pedersen / NPK

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 460.000 elektroniske brukere har ennå ikke åpnet selvangivelsen. Blant dem som ikke titter på den engang, er det en stor andel unge. Fristen for levering går ut lørdag.

Det omtrent like mange i år som i fjor som ikke har åpnet den forhåndsutfylte selvangivelsen, tross flere oppfordringer fra skatteetaten om å sjekke opplysningene.

– Selv om de aller fleste har åpnet selvangivelsen sin, er tallet likevel høyere enn det vi ønsker oss, sier Mariken Holter, kommunikasjonsdirektør i skatteetaten, til NTB.

I år har skatteetaten mottatt 50 millioner opplysninger fra blant andre arbeidsgivere, banker, barnehager og skolefritidsordninger, slik at 3,6 millioner selvangivelser på nett i størst mulig grad er forhåndsutfylt.

Eldre sjekker mer

Ifølge en ny undersøkelse fra Ipsos MMI, gjennomført for DNB, er det flest over 60 år som sier de sjekker at informasjonen i den forhåndsutfylte selvangivelsen er riktig. Det er også flest eldre som sier de sørger for å få med seg fradragene de har krav på og at de skjønner grunnlaget for skatteberegningen sin.

Eldre uttrykker større forståelse for beregningen av skatten enn yngre. Det kan henge sammen med at de er vant til å føre tallene manuelt og finne fram i systemet fra årene uten elektronisk forhåndsutfylt selvangivelse. Foto: Frank May / NTB scanpix

– Det overrasker meg ikke om de eldste vet mest, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Hele 97 prosent av dem over 60 sier de sjekker den forhåndsutfylte selvangivelsen, mens 81 prosent av de mellom 18 og 29 år svarer det samme. Blant de eldre svarer 93 prosent at de skjønner hvorfor de får baksmell eller får igjen penger på skatten, mens 73 prosent av den yngste gruppa svarer det samme.

Les også: Gjør du ikke endringer i selvangivelsen, kan du tape tusenlapper

Alder eller lønn

Sandmæl tror de eldre har en fordel i at de i flere tiår måtte fylle ut selvangivelsen for hånd:

– Det er flott at selvangivelsen har blitt elektronisk, men forenklingen har blitt en sovepute for mange. For å forstå selvangivelsen må det erfaring til.

Sandmæl etterlyser bedre opplæring i privatøkonomi på skolen.

Mariken Holter, kommunikasjonsdirektør i skatteetaten, forklarer aldersforskjellene på en annen måte:

– Vi har ikke funnet noe som tyder på at erfaring med å ha fylt ut selvangivelsen for hånd påvirker. Våre analyser viser snarere at folks økonomiske forhold og inntekt påvirker om man åpner selvangivelsen eller ikke. 

De unge representerer en stor andel av dem som ikke ser på selvangivelsen, men hovedsammenhengen er ifølge Holter at de enten ikke har inntekt eller tjener under frikortgrensen. Når unge får sin første jobb hvor de enten tjener over frikortgrensen eller mer enn 200.000 kroner i året, blir de interessert i skatt. Da åpner over 9 av 10 av dem selvangivelsen.

– Tilsvarende bilde ser vi blant de eldre, jo enklere økonomiske forhold, jo færre er det som åpner selvangivelsen, sier Holter.

Les også: Dette bør du sjekke i selvangivelsen

Ikke ferdigutfylt

I fjor var det likevel 426.000 lønnstakere og pensjonister som ikke sjekket de forhåndsutfylte opplysningene i selvangivelsen ved fristens utløp 30. april. Skattedirektør Hans Christian Holte spurte da i en kronikk i Dagens Næringsliv om det er blitt for enkelt å la selvangivelsen bli levert automatisk.

Nå svarer skatteetaten selv på spørsmålet:

– Vi tror at gode grunnlagsdata og god informasjon styrker rettighetene til skattyterne. At selvangivelsen blir stadig mer forhåndsutfylt, gjør det langt enklere å sjekke den. Men siden den ikke er ferdigutfylt, må hver og en sjekke at alt er riktig. Det budskapet presiserer vi i alle kanaler, uavhengig av alder og erfaring, sier Mariken Holter.

Les også: Folk kan tape store summer på glemte fradrag

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus