Regjeringen fjerner lukrativt pensjons-smutthull

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) vil tette et lukrativt pensjons-smutthull som særlig er blitt brukt i politisektoren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) vil tette et lukrativt pensjons-smutthull som særlig er blitt brukt i politisektoren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil ha slutt på at for eksempel politiansatte i høyere stillinger sikrer seg lavere pensjonsalder ved å gå over i stillinger «på gølvet» i en kort periode.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen foreslår nå å innføre et krav om minst tre års tjenestetid i stilling med lavere aldersgrense for offentlig ansatte før man får rett til pensjon.

Etter dagens regelverk kan en offentlig ansatt skifte fra en stilling med for eksempel 70 års aldersgrense til en stilling med 60 års aldersgrense kort tid før vedkommende fyller 60 år, og dermed utnytte den lavere aldersgrensen for å bli pensjonert tidlig.

Politiproblem

Smutthullet er særlig blitt brukt flittig i politiet, hvor et betydelig antall kontoransatte i politiet med en pensjonsalder på 67 år har søkt seg til stilling som polititjenestemann mot slutten av karrieren, for deretter etter kort tid å gå av med pensjon som 57-åring.

– Det er viktig at regelverket ikke er utformet slik at det i seg selv motiverer arbeidstakere til å skifte stilling sent i arbeidslivet, og dermed åpner for uheldige og kostbare tilpasninger, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier pensjonsmotiverte karrierebytter har vært en kjent problemstilling gjennom flere år, og at det har vært brukt av såpass mange at det var nødvendig å gjøre noe for å stanse praksisen.

Les også: Per Sandberg kritisk til ekstra etterlønn

Tre år nok

– Vi ønsker at folk skal stå i jobb lenger og når vi ser at pensjonsordningen står som den motiverende faktoren til å gå av ti år tidligere enn man ellers ville gjort, så måtte vi rett og slett gjøre en endring, sier Hauglie.

I høringsrunden fikk departementet innspill om at kravet om minste tjenestetid burde settes både kortere og lenger enn de tre årene regjeringen nå har falt ned på.

Hauglie sier hun tror krav om minst tre års tjenestetid i ny stilling er tilstrekkelig lenge til at de ikke lenger skal fremstår som så lukrativt å bytte stilling, men sier departementet vil følge med på hvordan de ansatte vil tilpasse seg de nye reglene.

Les også: Robert Eriksson får tre måneder ekstra statsrådlønn