Meny

Fikk Arbeidsavklaringspenger i tre år:

Kvinne (49) dømt til 60 dagers fengsel for USA-opphold mens hun «navet»

PENGER UT AV VINDUET: Kvinnen (49) fikk utbetalt 250.000 kroner i arbeidsavklaringspenger mens hun blant annet var på lange utenlandsopphold. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen(49) hevdet hun var så ME-syk at hun til enhver tid var sengeliggende. Men utskrift fra bankkortet viste at hun var aktiv med netthandel og kortbruk på matbutikker og kafeer. Og hun hadde flere lange utenlandsopphold. Oslo tingrett mener derfor hun er skyldig i grovt uaktsomt bedrageri overfor Nav.

Tingretten dømte tirsdag den etnisk norske kvinnen til 60 dagers betinget fengsel etter at hun i tre år forledet Nav til å utbetale seg 250.065 kroner for mye i arbeidsavklaringspenger.

Oslokvinnen unnlot også å opplyse Nav om at hun i denne perioden hadde flere månedslange opphold i utlandet.

For å få utbetalt pengene måtte 49-åringen hver 14. dag levere inn et meldekort hvor hun blant annet skulle svare på dette spørsmålet: «Har du hatt ferie eller fravær slik at du ikke kunne ta arbeid eller gjennomføre avtalt avktivitet?».

Selv om utenlandsoppholdet varte i opptil tre måneder, krysset hun «nei» på spørsmålet. Både i 2012 og 2013 opplyste hun at hun var forhindret fra å møte hos Nav på grunn av sykdom og at hun ventet på behandling for ME-diagnosen. Begge gangene var hun i USA og hadde oppholdt seg der minst en måned, angivelig for å få behandling for sykdommen der. Men hun sa aldri noe om det til Nav

Kvinnen har erkjent de faktiske forholdene, men nektet straffskyld.

Les også: Færre mottar arbeidsavklaringspenger

Så syk at hun ikke skjønte

I retten forklarte kvinnen at hun ikke var klar over at hun skulle melde fra til Nav dersom hun oppholdt seg i utlandet. Hun sa også at hun hadde fått beskjed av en Nav-ansatt om å krysse av «nei» i de fire første rubrikkene på meldekortet, og «ja» i den siste.

Det gjorde hun konsekvent i tre år, fordi hun var så syk at hun ikke klarte å få med seg hva hun krysset av for. Derfor fikk hun angivelig ikke med seg at hun fylte ut skjema feil, hevdet hun.

Kvinnen ble trodd på at hun ikke forsettlig hadde fylt ut meldekortet feil. Derfor ble hun ikke dømt for forsettlig grovt bedrageri slik aktor ville. Retten mener likevel hun har opptrådt sterkt klanderverdig.

– Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring om at hun var for syk til å lese informasjonen som gjaldt utfylling av meldekortene. Det vises til at spørsmålet hun skulle besvare var klart i sin ordlyd, og at hun enkelt kunne få ytterligere veiledning ved å trykke på et spørsmålstegnsymbol som var knyttet til hver avkrysningsrubrikk, heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Les også: Tøffere krav til arbeidsledige

Basert på tillit

Retten viser også til at hun har forklart at hun brukte all sin tid til å sette seg grundig inn i informasjon om ME-sykdommen og behandlingsformer av denne, at hun gjennomførte en rekke bestillinger av klær og slikt over internett og at hun handlet med kort i butikker og på kafeer.

– Dette viser at tiltalte har vært i stand til å sette seg inn i informasjon og forstå denne, samt at hun har vært i stand til å foreta ærender og andre hverdagslige aktiviteter som utelukker hennes egen forklaring om at hun til enhver tid var sengeliggende, mener retten.

Oslo tingrett poengterer at Nav-systemet er basert på tillit og at mottakeren av ytelser har et selvstendig ansvar for å førge for at myndighetene får korrekte opplysninger.

Les også:

Mann dømt for trygdesvindel av 700.000 kroner

Mann (41) tiltalt for trygdesvindel

6,8 milliarder Nav-kroner til utlandet i fjor

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus