Meny

Fristen nærmer seg

Gjør du ikke endringer i selvangivelsen, kan du tape tusenlapper

Selv om det blir stadig færre feil i selvangivelsen, kan du risikere å betale for mye skatt om du ikke studerer den nøye. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leveringsfristen for årets selvangivelse nærmer seg. Innen 30. april må du ha sjekket at alt stemmer.

Det er viktig å være klar over at tallene som er oppgitt i selvangivelsen gir en foreløpig oversikt på om du får rest- eller tilgodeskatt. Det endelige skatteoppgjøret kommer først i juni. Derfor må du sjekke at opplysningene i selvangivelsen stemmer, slik at du ikke betaler for mye skatt. Det kan være fradrag du kan ha krav på som ikke er ført opp. Reisefradrag og renter på private lån er typiske eksempler. Først da blir skatten din riktig, sier kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten, Anette Bjerke, til ABC Nyheter.

Fristen for å gjøre endringer i selvangivelsen er 30. april.

Se faktaboks for hvilke punkter du bør sjekke!

– Det er viktig at alle sjekker at opplysningene i selvangivelsen er korrekte og fullstendige. Har du ingen endringer, skal du ikke levere. Hvis du vet eller tror det er noe du må korrigere, så gjør det nå. Ikke vent til siste liten, oppfordrer Bjerke.

Les også: Det kan bli mer skatt på bil og hus i framtiden

Kan bli lønnsomme minutter

– Tiden du bruker på å gå gjennom selvangivelsen kan bli noen svært lønnsomme minutter. Du kan finne fradrag som er verd flere tusen kroner, sier forbrukerøkonom i Sparebank1, Magne Gundersen, til ABC Nyheter.

I 2015 var det 450.000 av oss som ikke engang så på tallene fra Skatteetaten før selvangivelsen ble levert, viser tall fra Skatteetaten.

Den 31. mars fikk 3,6 millioner nordmenn tilgang til det skatteoppgjøret elektronisk på nett. Åtte av ti ligger an til å få penger igjen på skatten, mens to av ti ligger an til å få restskatt, viser beregninger fra Skatteetaten.

Selvangivelsen er en oversikt over dine inntekter, fradrag, formue og gjeld, som Skatteetaten bruker til å beregne skatten din.

2,6 millioner ligger an til å få igjen til sammen 30 milliarder kroner, det vil si over 11.000 kroner per person i snitt. Rundt 800.00 ligger an til å få restskatt. I sum skal disse betale i underkant av 23 milliarder kroner, det vil si nærmere 30.000 kroner hver i snitt, opplyser Skatteetaten.

Les også: Feriebolig? Leverer du ikke selvangivelsen kan det bli dyrt

Ikke sats på at alt stemmer

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank. Foto: Christian Thomassen / NTB scanpix

Veldig mange lar være å sjekke selvangivelsen. Ifølge en undersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1 bruker 1 av 3 bruker under ti minutter på å kontrollere tallene, eller de sjekker ikke i det hele tatt.

De som har penger til gode får i snitt vel 11 000 kroner tilbake. Det viser beregninger fra Skattedirektoratet.

–Ikke gå i fella og vær fornøyd med at du får penger tilbake. Jakt heller på flere fradrag i selvangivelsen, kanskje du skal ha enda mer tilbake, sier Gundersen.

Her logger du inn for å sjekke selvangivelsen

Les også: Dette bør du sjekke i selvangivelsen


Forbrukerøkonomens tips:

1) Sjekk inntekten. Skattefrie frynsegoder og godtgjørelser kan være feilført som lønn.

2) Før opp reisefradrag eller pendlerfradrag. Dette er IKKE forhåndsutfylt. Bruk gjerne skatteetatens kalkulatorer for beregning av fradragene.

3) Sjekk at alle utgifter til pass av barn er med. Det kan ofte være mangler i oppgavene fra barnehage og SFO. Ikke glem utgifter til barnepass og kjøring til og fra barnehage.

4) Få med fradrag for fagforeningskontingent og gaver til frivillige organisasjoner som er godkjent for skattefradrag.

5) Samboer og felles lån? Husk fordeling av rentefradraget. Samboere må ha avtale om fordeling av renteutgiftene.

6) Privat lån eller lån fra arbeidsgiver? Før opp rentene og få fradrag.

7) Bruk fradragsveilederen på skatteetaten.no. Den hjelper deg å finne de vanligste fradragene du har krav på.

8) Refinansiert? Du får fradrag også for utgifter til takst og andre omkostninger/gebyrer.

9) Funnet feil eller gjort endringer? Du kan selv gjøre en ny skatteberegning på www.skatteetaten.no.

10) Restskatt? Betal skyldig skatt før 31. mai og du slipper renter på restskatten.


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus