6,8 milliarder Nav-kroner til utlandet i fjor

<p>Ytelsesdirektør Kjersti Monland i Nav sendte 6,8 milliarder kroner til mottakere i utlandet i 2015. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)</p>
Ytelsesdirektør Kjersti Monland i Nav sendte 6,8 milliarder kroner til mottakere i utlandet i 2015. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Nav betalte ut til sammen 6,8 milliarder kroner til personer bosatt i utlandet i fjor. Det var flest norske pensjonister som mottok penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt 83.609 personer i utlandet mottok Nav-penger i løpet av 2015.

– Personer bosatt i utlandet mottok 6,8 milliarder kroner fra Nav i 2015. Selv om det er mye penger, så utgjør det mindre enn 2 prosent av våre samlede utbetalinger i løpet av et år, sier ytelsesdirektør Kjersti Monland i Nav i en pressemelding.

I alt 1,7 prosent av de samlede utbetalingene fra Nav i 2015 gikk til personer bosatt i utlandet. Utenlandske statsborgere som ikke er bosatt i Norge, var mottakere av 0,6 prosent av utbetalingene.

Les også: Nav-sjefen vil gjøre mer av jobben selv

Over halvparten av utbetalingene, nesten 3,8 milliarder kroner, er alderspensjon. Deretter følger uføretrygd med over 1,5 milliarder i 2015. De fleste mottakerne i disse kategoriene er norske statsborgere.

Mest penger utbetales til Sverige, med over 2,3 milliarder kroner. Videre kommer Spania, dit Nav overfører 797 millioner, hovedsakelig til norske mottakere. I alt 361 millioner kroner overføres til mottakere i Polen. Her er bare 11 prosent av utbetalingene til norske statsborgere.

Les også: Unge tar lettere på trygdesvindel enn eldre

Henholdsvis 177 og 46 millioner kroner ble utbetalt i dagpenger og kontantstøtte til utlandet. For dagpenger er 89 prosent av mottakerne utenlandske statsborgere og bare 7 prosent er kvinner. Forholdet for mottakere av kontantstøtte er at 85 prosent av mottakerne er utenlandske statsborgere og halvparten av overføringene skjer til Polen.

I 2014 betalte Nav ut 6,2 milliarder til utlandet.

Les også:

Mann dømt for trygdesvindel av 700.000 kroner

Nav slaktes i ny rapport

Nav: Flere innvandrere betyr flere på sosialhjelp

Personvernpolicy