I disse yrkene taper kvinner mest lønnsmessig

Kvinner taper mest i yrker med høyere utdanning. Foto: Colourbox
Kvinner taper mest i yrker med høyere utdanning. Foto: Colourbox

Ulik lønn for likt arbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAKTA

Statistisk Sentralbyrås tall fra 2014, basert på heltidsansatte i alle sektorer, viser følgende forskjeller:

Månedslønn heltidsansatte i alle yrker:

Kvinner: 40.400 kr.

Menn: 45.700 kr.

Lederyrker:

Kvinner: 55.000 kr.

Menn: 68.400 kr.

Akademiske yrker:

Kvinner: 47.800 kr.

Menn: 56.700 kr.

Høyskoleyrker:

Kvinner: 40.800 kr.

Menn: 50.400 kr.

Kontor- og kundeserviceyrker:

Kvinner: 35.300 kr.

Menn: 36.300 kr.

Salgs-, service- og omsorgsyrker:

Kvinner: 30.700 kr.

Menn: 34.500 kr.

Håndverkere o.l.:

Kvinner: 34.000 kr.

Menn: 36.400 kr.

Operatører og sjåfører:

Kvinner: 32.600 kr.

Menn: 37.200 kr.

Yrker uten krav til utdanning:

Kvinner: 29.700 kr.

Menn: 31.400 kr.

______________________________________________

Slik kan forskjellene jevnes ut

Rønnaug Mathiassen Retterås mener blant annet:

  • Likere fordeling av lønnet arbeid og familiearbeid som omsorg og husarbeid.
  • Det må bli lettere for menn i mannsdominerte sektorer å jobbe deltid og få bruke familietilpasningsordningene arbeidslivet tilbyr.
  • På den enkelte arbeidsplass må det jobbes aktivt for likelønn under lokale forhandlinger.
  • Kvinner i foreldrepermisjon må ikke gå glipp av lønnsforhandlinger.
  • Hver virksomhet kan legge til rette for at fedre tar sin del av foreldrepermisjonen og sykt barn-dager.

Det er i lederjobber lønnsgapet mellom kvinner og menn er aller størst. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Her er den gjennomsnittlige forskjellen i årslønn på hele 160.800 kroner.

– Tjener 12 prosent mindre enn menn

Forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Kjersti Misje Østbakken, jobber blant annet med prosjektet Kjønnsforskjeller i yrkes- og sektormobilitet i Norge.

Hun kan fortelle at kvinner i snitt har omtrent 12 prosent lavere timelønn enn menn.

– En del av dette kommer av at kvinner og menn jobber i ulike yrker, bransjer og sektorer. Tidligere betydde forskjeller i utdanning en del, men det gjør det ikke lenger ettersom kvinner generelt har et høyere utdanningsnivå enn menn nå, sier Misje Østbakken.

Likevel står vi igjen med en uforklart lønnsforskjell på 7 prosent når vi sammenligner nokså like kvinner og menn som jobber i samme yrke, bransje og sektor, opplyser hun.

– Hva denne uforklarte forskjellen inneholder, er noe uklart. Noe kan være helt legitime forklaringer på ulik produktiv kapasitet som vi ikke klarer å fange opp, noe kan være ulike former for diskriminering, men det kan ikke vi identifisere, sier forskeren.

Les også: Flere vil prioritere pensjon enn lønn

– Flere menn er ledere

Forskning viser, ifølge Misje Østbakken, at lønnsforskjellen mellom kvinner og menn ser ut til å være størst blant ledere. Deretter følger høyskoleyrker og akademiske yrker.

Lønnsforskjeller kommer både av timelønnsforskjeller og forskjeller i arbeidstid, forklarer hun.

Der både menn og kvinner jobber heltid, er forskjellen i månedslønn i akademiske yrker 8.600 kroner, mens den i høyskoleyrker er på hele 9.600 kroner.

I kontor- og kundeserviceyrker er det imidlertid nesten ikke forskjell i månedslønnen (1.000 kroner) - vel å merke målt ut fra at begge jobber fullt, ifølge SSB sine tall.

Samlet sett tjener kvinner i heltidsjobb i gjennomsnitt 5.300 kroner mindre i måneden enn menn. På årsbasis blir det 63.600 kroner.

Til tross for disse nedslående tallene, går det hvertfall riktig vei. Studiene ved Institutt for samfunnsforskning viser nemlig en viss reduksjon i ulikhetene mellom kvinner og menn, fra omtrent 14 til 12 prosent, i løpet av 2000-tallet.

Men instituttet er usikre på om dette er en del av en ny trend.

Les også: ILO: Det vil ta 70 år å utjevne lønnsforskjeller

(Saken fortsetter under)

Kjersti Misje Østbakken, forsker ved Institutt for samfunnsforskning (f.v.), og Rønnaug Mathiassen Retterås, seniorrådgiver ved Likestillings- og diskrimineringsombudet, forklarer hvorfor menn tjener mest, og hvordan kvinner kan tjene like mye. Foto: Privat
Kjersti Misje Østbakken, forsker ved Institutt for samfunnsforskning (f.v.), og Rønnaug Mathiassen Retterås, seniorrådgiver ved Likestillings- og diskrimineringsombudet, forklarer hvorfor menn tjener mest, og hvordan kvinner kan tjene like mye. Foto: Privat

Kjønnsdelt arbeidsmarked

Seniorrådgiver ved Likestillings- og diskrimineringsombudet, Rønnaug Mathiassen Retterås, mener det sjelden er slik at kvinner og menn på samme arbeidsplass, innenfor samme yrke, tjener ulikt. Hun forklarer forskjellen i timelønn hovedsakelig med valg av yrker.

– Når kvinner tjener dårligere enn menn, handler det for det meste om at kvinner og menn har ulike yrker, og at de kvinnedominerte yrkene ofte er lavere lønnet enn de mannsdominerte yrkene. For eksempel tjener en sykepleier mindre enn en ingeniør. Det handler også om at flere menn enn kvinner er ledere med høye lederlønninger, mener Mathiassen Retterås.

– Arbeidsmarkedet i Norge er veldig kjønnsdelt både når det gjelder yrkesvalg og lederansvar. Kvinner jobber typisk i lavtlønnede kvinneyrker og har også mindre lederansvar.

Les også: Store lønnsforskjeller i politiet

Permisjoner

At kvinner i Norge fremdeles i snitt tjener mindre enn menn, mener Mathiassen Retterås blant annet også skyldes utfordringer som at kvinner ofte ikke holder følge med menn i lønnsutviklingen når de er i foreldrepermisjon.

Her mener hun de enkelte bedriftene har en viktig jobb å gjøre for å hindre at kvinner taper lønnsmessig når de er i permisjoner. Bedriftene bør både sikre at kvinner i permisjon blir en del av lønnsoppgjørene - og i tillegg legge til rette for og oppmuntre menn til å ta foreldrepermisjon, mener hun.

– I tillegg er det langt flere kvinner enn menn som jobber deltid, noe som også fører til mindre i lønningsposen for kvinner, forteller hun.

Les også:

– Arbeidsgiver har ansvaret

Ansvaret for å rette opp skjevhetene ligger først og fremst hos bedriftene, mener Misje Østbakken:

– På en måte kan man si at det er bedriftenes ansvar å sørge for å ikke lønnsdiskriminere kvinner eller menn. Samtidig har vi en koordinert og sentralisert lønnsdannelse i Norge med veldig sterke kollektive avtaler i store deler av arbeidsmarkedet. Derfor er det også viktig at partene i arbeidslivet tar innover seg det ansvaret de har for å jobbe for likelønn i lønnsoppgjørene, sier forskeren.

Mathiassen Retterås mener at arbeidslivet et ansvar for å tilby kvinner og menn like muligheter for å kunne kombinere lønnsarbeid med omsorgsansvar, men at den enkelte familie også må være bevisst på hvordan de velger.

– I tillegg er det sånn at politikere, arbeidsgivere, arbeidsgiverorganisasjoner, arbeidstakerorganisasjoner og den enkelte arbeidstaker må alle fortsette å arbeide for likelønn. Politikere må være villige til å betale for å rette opp skjevhetene, og arbeidsgivere må for eksempel si til mannlige arbeidstakere at de kan ta ut fedrepermisjon, sier hun.

Les også:

Slik får du høyere lønn

To skuespillere, en mann og en kvinne, framførte et nøyaktig likt manus til 4517 testpersoner

– Mange kvinner drømmer om tidlig pensjon, men de færreste vil kunne realisere det

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:46 Klimaforsker: – Jeg må ærlig si at optimismen avtar og smilet stivner12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Minst 24 drept i kirkeangrep i Burkina Faso11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodene av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 – Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42 Lønnsforskjellene har sluttet å øke10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05 Oslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56 FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33 Roper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29 Olsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33 Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28 Se hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23 Flere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11 Casper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59 Politiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52 Huset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23 General Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17 Rapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00 Dette skjer i dag05:58 Politi ønsker tips om bingoran i Vestby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Planen som skal fri Europa fra gassen05:30 Ap i medvind i LO05:00 Bloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58 Saltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30 Viruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31 Juss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20 Japan med dårligste kvartalstall på fem år02:01 Trump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11 Én mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11 Virusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07 Mer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43 Polsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42 Krasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06 Rekordsalg av alkoholfritt øl00:04 To menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41 Buskum beste nordmann i Iron Mountain23:25 Real Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12 Thorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59 Rekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58 22 drept i massakre i Kamerun22:51 To gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51 Drama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49 Kaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48 Fransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40 Sagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31 En person forsøkt ranet i Oslo22:27 Elg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25 EU møter seks søkerland fra Balkan22:07 Norendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56 Porto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39 Bingoran i Vestby21:37 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30 Miljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28 Casper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18 Bayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09 Manglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03 IMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54 Lars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50 Laksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49 Per Sandberg åpner bar i Halden20:48 Solemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37 Vipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23 Norsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08 Arsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02 Syriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:35 40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24 Google vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15 Internasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05 Sørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54 Rekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52 Ulv skutt i Trøndelag18:36 Minst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:29 NRK droppet reprise av MGP-finalen17:58 Én viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser17:41 Uvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39 Evakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28 Statkraft sier nei til havvind16:57 – Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler
Siste nytt
12:46NorgeKlimaforsker: – Jeg må ærlig si at optimismen avtar og smilet stivner12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenMinst 24 drept i kirkeangrep i Burkina Faso11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodene av Trump. Det er slik demokratier dør10:50Verden– Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42PengerLønnsforskjellene har sluttet å øke10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PengerSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05PolitikkOslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56Helse og livsstilFHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33NorgeRoper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29SportOlsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33Helse og livsstilStjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28MotorSe hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23NorgeFlere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11SportCasper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59VerdenPolitiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52SportHuset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23PengerGeneral Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17NorgeRapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00NorgeDette skjer i dag05:58NorgePoliti ønsker tips om bingoran i Vestby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPlanen som skal fri Europa fra gassen05:30PolitikkAp i medvind i LO05:00PolitikkBloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58NorgeSaltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30Helse og livsstilViruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31PengerJuss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20PengerJapan med dårligste kvartalstall på fem år02:01VerdenTrump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11NorgeÉn mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11VerdenVirusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07KulturMer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43VerdenPolsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42NorgeKrasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06Helse og livsstilRekordsalg av alkoholfritt øl00:04NorgeTo menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41SportBuskum beste nordmann i Iron Mountain23:25SportReal Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12SportThorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59SportRekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58Verden22 drept i massakre i Kamerun22:51NorgeTo gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51SportDrama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49VerdenKaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48VerdenFransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40SportSagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31NorgeEn person forsøkt ranet i Oslo22:27NorgeElg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25VerdenEU møter seks søkerland fra Balkan22:07SportNorendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56SportPorto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39NorgeBingoran i Vestby21:37SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30VerdenMiljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28SportCasper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18SportBayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09SportManglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03VerdenIMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54SportLars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50SportLaksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49NorgePer Sandberg åpner bar i Halden20:48SportSolemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37SportVipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23VerdenNorsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08SportArsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02VerdenSyriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:35Verden40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24VerdenGoogle vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15NorgeInternasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05SportSørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54VerdenRekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52NorgeUlv skutt i Trøndelag18:36VerdenMinst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:29KulturNRK droppet reprise av MGP-finalen17:58VerdenÉn viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser17:41VerdenUvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39Helse og livsstilEvakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28NorgeStatkraft sier nei til havvind16:57Verden– Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus