Meny

Skogen Lund frustrert over Panama-avsløringer

– Landene i Asia er blitt stadig viktigere, både som kunder og som leverandører. I tillegg har stadig mer av innovasjonen sitt utspring i verdensdelen, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund. Hun er i Singapore for å delta på en konferanse for norsk næringsliv som starter tirsdag. Skogen Lund er forberedt på at Panama-papirene vil bli samtaleemne. Singapore er kåret til verdens beste land å drive forretninger i. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Panama-papirene stadig skaper overskrifter, møtes eliten av norsk næringsliv i Singapore for å diskutere hvordan flere kan lykkes i Asia. NHO-direktøren er frustrert over avsløringene.

NABS:

  • Norway-Asia Business Summit (NABS) er en konferanse rettet mot norsk næringsliv som opererer i Asia.
  • Statsminister Erna Solberg (H) åpner konferansen i Singapore 12. april.
  • Konferansen samler over 250 deltakere fra blant annet maritime og teknologiske næringer og andre deler av næringslivet, paraplyorganisasjoner som NHO og Innovasjon Norge, advokatkontorer og det offentlige.
  • NABS ble første gang holdt i 1998 og arrangeres i år for sjette gang.
  • Temaer på programmet er økonomi, politikk og mulighet for å drive forretninger i Asia med vekt på offshore, shipping og energi.

(Kilde: NABS)

– La meg bare slå fast med en gang: Det er totalt uakseptabelt å ikke operere etter boka. Og det er ikke til å stikke under en stol at det er mer risikabelt i denne delen av verden, sier Kristin Skogen Lund da hun møter NTB i Singapore få timer før konferansen Norway-Asia Business Summit (NABS) åpner i det som er et av verdens minst korrupte land.

Les også: Eksperter: Vanskelig å trekke oljefondet helt ut av skatteparadiser

Feiltrinn slås opp

NHO-direktørens poeng er kort som følger: Relasjoner spiller en viktig rolle i Asia. Utlendinger som vil inn i markedet, må ofte ha en partner på laget. Eller en rådgiver eller døråpner.

– Og da er det fort gjort å trå feil. Du kan være uheldig å alliere deg med en samarbeidspartner som fusker. Og da blir det oppmerksomhet om noen få historier der noen har gjort feil eller vært knyttet til en uredelig partner. Men de aller, aller fleste norske aktører klarer å operere her helt etter boka. Men deres imponerende resultater hører vi dessverre ikke så mye om. Jeg blir litt frustrert av det, sier Skogen Lund til NTB.

Les også: Solberg vil ikke ha frislipp av skattelister

Forenklinger

– Mener du at Panama-avsløringene får for stor oppmerksomhet?

– Det vil jeg ikke si. Men det blir av og til litt i overkant for enkelt. Når jeg snakker med politikere i Stortinget, kan det for eksempel komme spørsmål om hvorfor er dere i det hele tatt til stede i disse markedene. Vel, rent bortsett fra at dette er viktige markeder, er norsk næringsliv ofte en solid bidragsyter til samfunnsutviklingen. Vi spiller med åpne kort, og vi har et velorganisert arbeidsliv og er gode arbeidsgivere. Det er det også verdt å ta med seg, sier Skogen Lund.

Les også: Hjelpeorganisasjoner ble brukt som skalkeskjul, ifølge Panama-papirene

Norsk velferd

Skogen Lund og statsminister Erna Solberg (H) skal begge holde innlegg under NABS. Under konferansen møtes norsk næringsliv med interesser eller engasjement i Asia for å utveksle erfaringer og lære av hverandre.

– Dette er tredje gangen jeg deltar. Dette er faktisk den eneste konferansen jeg prioriterer fast, sier Skogen Lund.

– De siste ti årene har andelen av norsk eksport til Asia økt betydelig, og dette må vi jobbe for å utvikle videre. På den måten vil også de asiatiske markedene bidra til å finansiere den norske velferden i årene som kommer, sier Solberg til NTB.

– Det økonomiske tyngdepunktet i verden skifter i Asias favør. Landene i Asia er blitt stadig viktigere, både som kunder og som leverandører. I tillegg har stadig mer av innovasjonen sitt utspring i verdensdelen, utdyper Skogen Lund.

Les også: Razzia mot Mossack Fonsecas kontor i El Salvador

Singapore imponerer

Når det gjelder Singapore som sådan, er NHO-direktøren entusiastisk:

– De har hatt en fantastisk økonomisk utvikling de siste tiårene. Landet har en kunnskapsbasert, ikke råvarebasert økonomi. De har tiltrukket seg talenter og kapital på en imponerende måte, sier hun.

Et av Norges fortrinn er flat struktur – som gir et bra klima for læring. Men NHO-direktøren mener vi likevel kan la oss inspirere av det økonomiske miraklet i Singapore, og deres tilnærming til kunnskap.

– I alle departement er den primære visjonen hvordan de skal bidra til å utvikle kunnskap. Det er jo litt annerledes enn hvordan vi tenker, sier Skogen Lund.

Et av NHO-direktørens budskap til NABS-konferansen, og norsk næringsliv for øvrig, er å dele kunnskap. Hun oppfordrer de toneangivende aktørene til å ta en nøkkelrolle i å få flere aktører her hjemme til å ta del i utviklingen.

– Man må skape vinn-vinn-situasjoner, sier Skogen Lund.

Les også: – Abbas' sønn har millioner i skatteparadisselskap

NHO-direktør Kristin Skogen Lund er i Singapore for å delta på en konferanse for norsk næringsliv som starter tirsdag. Skogen Lund er forberedt på at Panama-papirene vil bli samtaleemne. Singapore er kåret til verdens beste land å drive forretninger i. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Les også:

Cameron etablerer Panama Papers-arbeidsgruppe

Kina største marked for Panama-selskap

To av tre mer negative til DNB etter Panama Papers

Kommisjon skal evaluere Panamas økonomiske praksis

Eva Joly: – DNB bør etterforskes

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus