Meny

Eksperter: Vanskelig å trekke oljefondet helt ut av skatteparadiser

Det vil være vanskelig eller umulig å gå helt ut av skatteparadiser for oljefondet, her ved direktør Yngve Slyngstad, mener ekspertene. Arkivfoto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Det vil være vanskelig eller umulig å gå helt ut av skatteparadiser for oljefondet, her ved direktør Yngve Slyngstad, mener ekspertene. Arkivfoto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Flere eksperter mener oljefondet ikke kan gå helt ut av skatteparadiser og samtidig oppfylle kravet om å investere bredt. Men de skiller mellom ulike typer skatteparadis.

Oljefondet eier 1,3 prosent av verdens aksjer, og Dagens Næringsliv har spurt flere eksperter hvor enkelt det er for fondet å gå helt ut av skatteparadiser og samtidig følge strategien om å investere bredt i verdensmarkedet.

– Det er umulig, svarer professor i finans Bernt Arne Ødegaard ved Universitetet i Stavanger. Skatteprofessor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI utdyper i sitt svar.

– Vi må skille mellom stater som ikke gir opplysninger, og skatteparadiser i betydning lavskattland. I det sistnevnte kan vi ikke ha en regel om at oljefondet ikke kan være investert. Definerer man den amerikanske delstaten Delaware som skatteparadis – der mange selskaper er registrert – blir det vanskelig å opprettholde strategien om å være bredt investert, sier Gjems-Onstad.

– Den moralske indignasjon må primært gjelde land som bidrar til korrupsjon og å skjule penger.

Ødegaard sier hver investering fondet gjør i et skatteparadis må undersøkes for seg, dersom man skal klare å vurdere om det er snakk om ulovlig skatteunndragelse eller lovlig skatteplanlegging.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus