Regjeringen endrer husleiegarantien

Nye regler for kommunale depositumsgarantier skal gjøre det tryggere for utleiere. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)
Nye regler for kommunale depositumsgarantier skal gjøre det tryggere for utleiere. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

En ny husleiegaranti skal gjøre det enklere og tryggere for private å leie ut til vanskeligstilte i boligmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunal- og moderniseringsdepartementet innfører nå en ny garanti.

Mange utleiere skyr den nåværende kommunale garantien som pesten og unngår å leie ut til personer som ikke klarer å stille depositum eller bankgaranti ved leie av hybel, leilighet eller annet husvære.

Les også: Dette bør du sjekke i selvangivelsen

Den kommunale garantien gjennom Nav er upopulær ettersom formuleringene i garantien både har vært ulike og uklare. Utleiere har ikke følt seg trygge på hva garantien gjelder for og for hvor lenge.

– Mange er skeptiske til å leie ut. Vi håper kommunene vil tilby den nye garantien og dermed bidra til at flere får et godt sted å bo, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Les også: Sjekk årsoppgavene nå - få riktig selvangivelse i mars

Noen av endringene innebærer at utleier kan gå rett på kommunen for å få betaling hvis leier ikke betaler, istedenfor å måtte gå gjennom Namsmannen. Den nye garantien setter også ned i klartekst hva det garanteres for og hvor lenge garantien gjelder.

Det er statsråd Sanners håp om at dette vil gjøre det mer attraktivt å leie ut bolig til personer som trenger en slik garanti, blant annet flyktninger, NAV-klienter og andre vanskeligstilte.

– Vi trenger å bosette flere tusen flyktninger i tiden som kommer, i tillegg til at vi fra før har mange som trenger et godt sted å bo. Mange vil leie ut en hybel eller kjellerleilighet, men er usikre på garantiordningene som finnes. Vi mener det nye garantidokumentet vil bidra til at flere kan føle seg trygge når de leier ut, sier Sanner.

Les også: Tror lavere rentefradrag vil dempe boligmarkedet

Personvernpolicy