Folk kan tape store summer på glemte fradrag

Det kan være lønnsomt å studere selvangivelsen før den leveres.
Det kan være lønnsomt å studere selvangivelsen før den leveres. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor var det 450.000 av oss som ikke engang så på tallene fra skatteetaten før selvangivelsen ble levert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag får lønnstakere, pensjonister og næringsdrivende selvangivelsen for 2015, og 3,6 millioner kan sjekke den elektronisk. Skatteetaten anbefaler på det sterkeste at folk går grundig igjennom tallene sine:

– Det er viktig å være klar over at selvangivelsen ikke er ferdig utfylt. Den er forhåndsutfylt. Det er flere fradrag som ikke føres opp, og det kan være feil i de innrapporterte opplysningene. Derfor er det viktig at alle sjekker selvangivelsen sin nøye. Hvis ikke risikerer man å betale for mye skatt, sier skattedirektør Hans Christian Holte til NTB.

Her logger du inn for å sjekke selvangivelsen

Typiske fradrag som ikke fylles ut, og som kan utgjøre store summer, er for eksempel reisefradrag og renter på private lån.

Les også: Torsdag 31. mars får du selvangivelsen

870.000 endret

Det store flertallet sjekker, finner at alt stemmer, og sender inn uten endringer. Samtidig var det i fjor 870.000 lønnstakere og pensjonister som faktisk gjorde endringer i sin selvangivelse. De fleste føyde til fradrag eller korrigerte gale opplysninger. Skatteetaten har ikke oversikt over hvor mye dette til slutt utgjorde i tilbakebetalt skatt, men sier det er grunn til å tro at de fleste gjør endringer som kan føre til redusert skatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye satser

I likhet med tidligere år er det noen nye justeringer i selvangivelsen som det er verdt å være klar over. Uføre vil fra 2015 ikke lenger omfattes av reglene om skattebegrensning ved lav alminnelig inntekt, som betyr at trygd fra folketrygden og andre uføreytelser skattlegges som lønnsinntekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På fradragssiden økes maksimalt fradrag for gave til frivillige organisasjoner fra 16.800 til 20.000 kroner.

Les også: Slik holder du arbeidsgiveren i ørene

Det er også endringer for fradrag for arbeidsreiser og besøksreiser, der bunnbeløpet økes til 16.000 kroner, og det innføres en øvre grense på 75.000 kilometer. Maksimalt fradrag etter at bunnbeløpet er trukket fra blir nå 76.500 kroner.

Mer på nett

I år er det 135.000 som kun mottar selvangivelsen på papir. Utviklingen går fremdeles mot at flere og flere mottar og sender inn opplysninger digitalt. Skatteetaten mottar over 50 millioner opplysninger fra blant andre arbeidsgivere, banker, barnehager og skolefritidsordninger for å forhåndsutfylte selvangivelsene. I år er det for første gang inntektsopplysninger fra utlandet med, nærmere bestemt fra Danmark, som har tilsendt informasjon knyttet til 6.600 skattytere.